Home » Istorie » ”Instrumentarul” unui magician, descoperit în Pompei

”Instrumentarul” unui magician, descoperit în Pompei

”Instrumentarul” unui magician, descoperit în Pompei
Publicat: 16.08.2019
O colecţie de amulete, figurine, bijuterii şi efigii despre care se crede că ar fi fost folosite în diferite ritualuri de protecţie şi fertilitate au fost descoperite pe ruinele fostului oraş Pompeii.

În timpul excavaţiilor din zona 5 (Regio V) a oraşului Pompeii, arheologii au descoperit o cutie din lemn cu o multitudine de amulete, figurine, efigii şi pietre inscripţionate despre care se crede că ar fi fost folosite în cadrul unor ritualuri magice destinate protecţiei, fertilităţii sau norocului, notează The History Blog.

Această descoperire a fost făcută în vila în care, în anul 2018, o inscripţie făcută cu cărbunele i-a ajutat pe arheologi să stabilească faptul că data erupţiei vulcanului Vezuviu a avut loc pe 24 octombrie, în loc de data de 24 august acceptată în mod convenţional. Cutia din lemn în care erau depozitate respectivele obiecte a fost identificată în zona de activităţi domestice ale casei.

În interiorul cutiei încastrată în materialele vulcanice care au acoperit respectiva casă se aflau oglinzi, mărgele din diferite materiale, cutii cu produse de toaletă, pietre semipreţioase, efigii ale unor personaje mitologice, bucăţi de chihlimbar şi figurine sculptate în oase.

Dintre figurinele din respectiva cutie, arheologii au recuperat şi restaurat unele care reprezentau diferite zeităţi sincretice, combinaţii dintre zeităţi elenistice şi cele egiptene, acestea fiind o prezenţă comună în gospodăriile romane, fiind folosite pentru a solicita ajutorul şi protecţia asupra mamelor şi copiilor. Pornind de la aceste figurine, dar şi de la faptul că în respectiva cutie nu au fost identificate bijuterii din aur, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că acestea erau folosite pentru o multitudine de ritualuri. De asemenena, arheologii au teoretizat faptul că cutia nu putea aparţine doamnei, stăpâna gospodăriei, şi asta deoarece pentru o familie precum cea care deţinea casa în care au fost făcute descoperirile, lipsa podoabelor din aur reprezenta un lucru neobişnuit.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase