Home » Știință » Noi avertismente legate de folosirea clorochinei şi hidroxiclorochinei la tratarea COVID-19: ”Efectele pot fi fatale”

Noi avertismente legate de folosirea clorochinei şi hidroxiclorochinei la tratarea COVID-19: ”Efectele pot fi fatale”

Publicat: 27.04.2020
Autorităţile medicale din Canada au avertizat împotriva utilizării medicamentelor antimalarice clorochină şi hidroxiclorochină pentru tratarea pacienţilor COVID-19 sau prevenirea reinfectării acestora.

„Clorochina şi hidroxiclorochina pot avea efecte secundare grave. Aceste medicamente trebuie utilizate doar sub supravegherea unui medic”, a avertizat Agenţia pentru sănătate publică din Canada, într-un mesaj postat pe site-ul său oficial, citat de Global News.

Reprezentanţii agenţiei „sunt îngrijoraţi că unele persoane ar putea cumpăra direct clorochină sau hidroxiclorochină pentru a o utiliza în prevenirea sau tratarea COVID-19”. Agenţia atrage atenţia că aceste medicamente pot genera „tulburări grave ale ritmului cardiac”.

Autorităţile sanitare canadiene precizează că hidroxiclorochina şi clorochina sunt medicamente aprobate pentru a trata malaria, precum şi boli autoimune, precum lupus şi artrită reumatoidă, dar este deja cunoscut că afectează ficatul, rinichii, scade nivelul de zahăr din sânge şi provoacă probleme ale sistemului nervos.

„Efectele asupra ritmului cardiac pot fi fatale, în cele mai grave cazuri”, au transmis acestea.

Avertismentul vine după altele similare lansate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA cu privire la aceste medicamente promovate de către preşedintele american Donald Trump. 

FDA a transmis că hidroxiclorochina şi clorochina, eventual în combinaţie cu azitromicină, ar putea genera aritmie cardiacă la unii pacienţi.

În prezent, se derulează studii clinice în SUA cu privire la aceste medicamente, dar medicii sunt îndemnaţi să fie precauţi în administrarea lor şi să monitorizeze atent pacienţii care le iau. 

Un studiu dat publicităţii săptămâna trecută, efectuat pe 368 de pacienţi internaţi în spitalele pentru veterani din SUA, a arătat că rata mortalităţii a fost crescută la cei trataţi cu hidroxiclorochină.

Totodată, o echipă de oameni de ştiinţă din Brazilia a oprit un studiu clinic în care se testa eficacitatea clorochinei, în doză mare, asupra pacienţilor COVID-19 după ce unii dintre aceştia au dezvoltat probleme periculoase ale ritmului cardiac, în cazul unora înregistrându-se şi decesul.

În Suedia, de la finalul lunii martie mai multe spitale au decis să oprească administrarea de clorochină la pacienţii de coronavirus după ce au constatat că are efecte adverse puternice, avertizând că, în combinaţie cu alte medicamente, aceasta poate fi chiar mortală.

Hidroxiclorochina, un medicament bazat pe clorochină, este folosit de multe state în tratarea pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, inclusiv în România, după cum arată Protocolul Ministerului Sănătăţii

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Celulele din nas, cea mai probabilă cale de infectare COVID-19 şi de transmitere a coronavirusului

Coronavirusul supravieţuieşte la temperaturi de peste 60 de grade – studiu francez

 

Medicamentul Remdesivir a înregistrat rezultate negative în tratarea COVID-19, în primul test clinic cu grup de control. OMS a şters de pe site documentul

O rază laser, folosită la diagnosticarea de la distanţă a pacienţilor COVID-19

Cum a evoluat şi s-a răspândit coronavirusul la oamenii. Cercetătorii au decriptat în premieră traseul COVID-19

Un virusolog german de renume demontează teoria potrivit căreia coronavirusul rezistă pe suprafeţe. ”Am luat mostre de pe clanţe, telefoane şi toalete”

Un tratament împotriva COVID-19, dezvoltat în Israel, eficient 100% în cazul unor pacienţi aflaţi în stare gravă

Fizicienii de la CERN au făcut un ventilator pe baterii pentru cazurile uşoare de COVID-19

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase