Home » Știință » Cercetătorii lucrează la un meta-material flexibil care poate fi folosit pentru ascunderea obiectivelor militare

Cercetătorii lucrează la un meta-material flexibil care poate fi folosit pentru ascunderea obiectivelor militare

Cercetătorii lucrează la un meta-material flexibil care poate fi folosit pentru ascunderea obiectivelor militare
Credit foto: Universitatea Missouri
Publicat: 30.05.2020

Acest material poate fi folosit pentru a ascunde prezența unor obiecte/structuri în medii solide.

Capacitatea unor materiale de a trece „neobservate” de diferitele forme de supraveghere a fost cercetată îndeaproape de către oamenii de știință și, în timp, a dus la crearea unor metode prin care radarele nu pot detecta navele sau avioanele.

Guoliang Huang, inginer și profesor al Universității Missouri, SUA, explică faptul că proiectarea unor materiale care să contracareze capabilitățile de detectare a radarelor sau ale instrumentelor cu unde infraroșii este ușoară. Cercetătorul subliniază faptul că aceste tehnologii folosesc proprietățile undelor de lumină și sonore, însă aceleași principii nu se aplică în cazul undelor elastice exercitate asupra corpurilor solide, notează Phys.

Huang a colaborat cu un alt cercetător pentru a proiecta un metamaterial care să prezinte capacități de camuflaj elastic. „Acest material este atât teoretic cât și experimental a fost creat în laboratorul nostru”, explică acesta.

Metamaterialele polare

„Îl numim material polar pentru că ne-am dat seama că are un cuplu intern. Suntem primii care propunem principiile acestui material și, de asemenea, primii care concepem și fabricăm acest material. Conceptul este că, dacă ai un obiect pe care vrei să-l faci invizibil, proiectezi un material de acoperire în jurul obiectului, astfel încât atunci când o undă îl lovește  aceasta trece fără a se refracta”.

Un radar detectează un obiect cu ajutorul undelor sonore care se reflectă pe suprafața acestui, atunci când un strat protector este adăugat, acest fenomen nu mai are loc, iar obiectul trece neobservat.

Apa sau aerul sunt medii în care aceste principii pot fi ușor de identificat și folosit în avantajul propriu, totuși, în mediul solid situația este mai complicată.

„În mediile solide, unda este mai complicată decât cea radar, deoarece în acestea există o undă de compresie și o undă de forfecare. În domeniul construcțiilor civile, avem de-a face cu cutremure, valuri seismice, care au valuri longitudinale și de forfecare, iar cea mai mare parte a pagubelor este cauzată de valul de forfecare”, explică dr. Huang.

Deoarece nu există materiale obișnuite care să corespundă nevoilor de camuflare în mediile solide, cercetătorii și-au îndreptat atenția către metamateriale. Astfel au creat un material care poate să performeze în condiții de tensiune și forfecare.

„Pentru noi, este o descoperire fundamentală. Am utilizat imprimantele 3D pentru a face acest material pentru demonstrații ușoare de laborator, dar acest principiu poate fi folosit cu orice material. Proprietățile acestui material sunt date de către structura acestuia”, a concluzionat dr. Huang.

Studile au fost publicate în Physical Review Letters.

Citește și:

Materialul din care vor fi produse avioanele invizibile. Ideea aparţine cercetătorilor bieloruşi

China a inventat un radar care poate detecta avioanele supersonice care utilizează tehnologia STEALTH. Tehnologia este predecesoarea unui proiect mult mai ambiţios

1+1 nu este egal cu doi pentru materialele bidimensionale din grafen. Descoperirea care revoluţionează ştiinţa materialelor

A.I. poate fi folosit şi pentru crearea materialelor invizibile

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase