Home » Știință » Bacteriile devin mai periculoase în spațiu

Bacteriile devin mai periculoase în spațiu

Studiile arată că bacteriile devin mai mortale și mai rezistente în condiții de microgravitație.
Publicat: 01.08.2020

Studiile arată că bacteriile devin mai mortale și mai rezistente în condiții de microgravitație.

Agențiile spațiale din lumea întreagă pregătesc un număr tot mai mare de misiuni în afara orbitei terestre, iar unele dintre acestea vor avea chiar și echipaj uman. Aceste proiecte se confruntă cu o multitudine de pericole, unele dintre acestea de natură biologică.

Oamenii de știință explică faptul că, în mare, efectele microgravitației asupra organismelor rămân necunoscute, iar asta reprezintă un factor de risc. Cercetătorii explică faptul că în condițiile zborurilor spațiale, bacteriile, unele dintre cele mai mici forme de viață de pe Pământ reprezintă o amenințare, notează Science Alert.

Microgravitația interferează cu procesele biologice

Bacteriile trăiesc peste tot în jurul nostru și chiar în interiorul nostru, ceea ce înseamnă că în ciuda tuturor măsurilor de precauție acestea ne vor urma peste tot, chiar și în spațiu.

Evoluția formelor de viață de pe planeta noastră este legată de prezența gravitației, atunci când aceasta eliminată procesele biologice și fizice pe care aceasta le controla se vor desfășura diferit.

Studiile efectuate în misiunile spațiale indică faptul că bacteriile par a deveni mai periculoase și mai rezistente la bacterii în condiții de microgravitație. Aparent, această situație este temporară, bacteriile revenind la caracteristici asemănătoare bacteriilor care nu au părăsit Pământul la scurt timp.

Microgravitația reprezintă un factor important în formarea biofilmelor, agregate de celule, formate pe o multitudine de suprafețe și care reprezintă o formă de creștere  a rezistenței la antibiotice.

Observațiile realizate în spațiu indică faptul că biofilmele se pot forma pe echipamentele folosite de astronauți și duce la degradarea acestora. În condițiile în care astroanuții sunt dependenți de echipamentul lor asta înseamnă că vieților lor pot fi puse într-un pericol suplimentar.

Un alt efect al microgravitației asupra bacteriilor implică denaturarea structurală a acestora. Anumite bacterii au arătat o reducere a mărimii celulelor și o creștere a mărimii coloniilor. Celulele bacteriene cu suprafață mai mică au mai puține interacțiuni moleculă-celulă și acest lucru reduce eficacitatea antibioticelor împotriva lor.

Citește și:

Cercetătorii au identificat modul în care bacteriile devin rezistente la antibiotice

Raport alarmant: Bacteriile rezistente la antibiotice ucid mult mai mulţi oameni decât s-a crezut

Cum se poate lupta împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice

Un nou antibiotic poate avea efecte pe termen lung împotriva infecţiilor pulmonare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase