Home » Știință » Un nou antibiotic poate avea efecte pe termen lung împotriva infecţiilor pulmonare

Un nou antibiotic poate avea efecte pe termen lung împotriva infecţiilor pulmonare

Un nou antibiotic poate avea efecte pe termen lung împotriva infecţiilor pulmonare
Publicat: 08.05.2020
Acest compus antibiotic pare a fi eficient împotriva unor dintre cele mai rezistente infecţii pulmonare.

Antibioticile reprezintă unul dintre cele mai importante progrese ale medicinei moderne, touşi, odată cu folosirea pe scară largă şi odată cu capacitatea patogenilor de a se adapta, oamenii de ştiinţă au intrat într-o „cursă” pentru identificarea unor noi generaţii de astfel de compuşi. Un studiu efectuat de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea Rutgers a dus la îmbunătăţirea unui compus descoperit anterior folosit împotriva unora dintre cele mai puternice forme de infecţie pulmonară, notează Medicalxpress.

„Am fost atât de surprinşi şi fericiţi! […] La început, am fost sceptici şi am repetat experimentul, dar da, a fost de 20 de ori mai puţin toxic pentru globulele roşii din laboratorul nostru. Şi când am văzut rezultate similare la şoareci, am fost foarte încântaţi”, explică dr. Peter Di.

Acest nou antibiotic este administrat prin trahee pentru a viza infecţiile pulmonare şi şi-a dovedit eficienţa faţă de predecesorii săi împotriva culturilor de bacterii rezistente la antibioticele convenţionale şi în cazul şoarecilor de laborator. Cercetătorii subliniază faptul că acest nou compus s-a dovedit eficient fără a prezenta efecte secundare notabile.

Antibioticul are la bază o peptidă antimicrobiană sintetică, o versiune mai eficientă a peptidelor care sunt produse de către organismul uman în cadrul infecţiilor. Una dintre problemele pe care cercetătorii au trebuit să le rezolve a fost cea a mucusului pe care plămânii îl secretă în cazul infecţiilor, acesta având capacitatea de a descompune moleculele antibioticului. Din această cauză, a fost necesară „construirea” unei molecule pe care sistemul imunitar să o poată ataca, totuşi, asta ar fi adus riscul unei toxicităţi crescute.

Din fericire, testele efectuate pe globule roşii şi albe au arătat că această nouă moleculă are o toxicitate scăzută, distrugând 1% dintre celulele roşii şi 15% din celulele albe.

„Această scădere considerabilă a toxicităţii, însoţită de stabilitatea şi activitatea puternică a noului medicament împotriva bacteriilor rezistente, este o dovadă bună că acest compus va fi potrivit pentru aplicaţiile clinice în tratarea infecţiilor respiratorii”, explică cercetătorii.

Studiul a fost publicat în Science Advances.

Citeşte şi:

Canabisul poate fi folosit pentru a distruge bacteriile rezistente la antibiotice

Cercetătorii au identificat modul în care bacteriile devin rezistente la antibiotice

Raport alarmant: Bacteriile rezistente la antibiotice ucid mult mai mulţi oameni decât s-a crezut

Cum se poate lupta împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase