Home » Știință » Cercetătorii avertizează că blocarea luminii solare ar putea avea efecte nedorite asupra Pământului

Cercetătorii avertizează că blocarea luminii solare ar putea avea efecte nedorite asupra Pământului

Sursa foto: James Todd via Unsplash
Publicat: 06.05.2021

În încercarea de a preveni pe cât posibil cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, oamenii de știință dezbat deja de ani de zile dacă ar fi o idee bună să încercăm injecția cu aerosoli în stratosferă.

Astfel, potrivit teoriei, cercetătorii ar încerca să împrăștie particule în atmosferă care ar reflecta lumina solară înapoi în spațiu și departe de Pământ.

Însă, noi studii sugerează că ar trebui să amânam experimentele de geoinginerie până când vom ști cu certitudine ce efecte vor produce acestea pe Terra. Modelele științifice indică faptul că injectarea particulelor reflectante în atmosferă ar ajuta la răcirea planetei, însă oamenii de știință încă nu înțeleg pe deplin ce efecte ecologice ar putea avea experimentele.

„Susținătorii geoingineriei nu au aceleași detalii pe care ecologiștii le analizează cu mare atenție”

Autorii unui nou studiu, publicat în jurnalul PNAS, nu condamnă neapărat injecția cu aerosoli stratosferici. În schimb, autorii sugerează că asta ar putea cauza efecte secundare nedorite, precum perturbarea ecosistemelor, și că ar trebui să știm ce se poate întâmpla înainte să punem în aplicare metoda.

„Susținătorii geoingineriei nu au aceleași detalii pe care ecologiștii le analizează cu mare atenție. Ar putea să încerce mai degrabă simulări, însă pentru asta am avea nevoie de date mai bune”, a explicat Alan Robock, om de știință și unul dintre autorii studiului, de la Universitatea Rutgers, SUA.

Academiile Naționale de Știință, Inginerie și Medicină au ajuns la o concluzie similară într-un document publicat luna trecută, în care experții au sugerat încercarea „cu precauție” a tehnologiei, scrie Futurism.

Geoinginerii trebuie să colaboreze îndeaproape cu ecologiștii

Autorii noului studiu solicită o cooperare mai bună între experții din domenii variate, despre care spun că deocamdată este precară. Cercetătorii din geoinginerie trebuie să colaboreze îndeaproape cu ecologiștii, astfel încât să afle ce efecte ar putea avea tehnologia lor asupra Pământului înainte să fie folosită.

„Eu cred că mesajul principal de la ambele studii este că trebuie să înțelegem mai multe despre efecte înainte să putem face ceva”, a spus Christopher Field, președinte al comitetului Academiilor Naționale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce culoare are, de fapt, Soarele?

Soarele nostru a intrat într-un nou ciclu și ar putea fi unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată

De ce conține Solar Orbiter, satelitul trimis să observe Soarele, praf de oase carbonizate

Soarele artificial din Coreea de Sud a strălucit mai puternic decât o stea, pentru un interval mai lung decât până acum

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase