Home » Istorie » Un tort care a rezistat bombardamentului orașului Lubeck, de acum 79 de ani, a fost găsit într-o pivniță

Un tort care a rezistat bombardamentului orașului Lubeck, de acum 79 de ani, a fost găsit într-o pivniță

Publicat: 28.09.2021

Un tort de nuci cu glazură carbonizată din timpul bombardamentului de la Lubeck, din 1942, a fost descoperit într-o pivniță din centrul vechi al orașului.

În Lubeck nu a fost găsită nicio altă mâncare conservată din timpul bombardamentului. Nu există nici supraviețuitori la fel ca în Hamburg sau Dresda, alte două orașe germane care au fost devastate de bombele Aliaților, relatează The History Blog. 

Arheologii din oraș au descoperit tortul în aprilie, în timpul unor săpături sub o casă de pe Alfstrasse, o stradă care duce de la râul Trave la iconica biserică Sf. Maria din secolul al XIII-lea. Construită în 1159, la doar 15 ani de la fondarea orașului, Alfstrasse este una dintre cele mai vechi străzi din Lubeck.

Lubeck a fost bombardat de Royal Air Force în noaptea de 28-29 martie 1942, iar incendiile au distrus părți mari din centrul orașului medieval. Biserica Sf. Maria a fost aproape distrusă, fiind reconstruită după război, la fel ca și cartierul negustorilor.

Cum a scăpat tortul de bombardament

Casa de pe Alfstrasse a fost distrusă în timpul bombardamentului, dar printr-o întâmplare miraculoasă, o cavitate formată sub dărâmături a protejat desertul de incendii sau de zidurile care s-au prăbușit.

„Este cel mai interesant obiect la care am lucrat vreodată. Mai întâi trebuie să aștept analizele de laborator. Abia atunci pot decide dacă pot curăța tortul cu apă și ce substanță este potrivită pentru stabilizare”, spune Sylvia Morgenstern, conservatoare.

Arheologii sunt, însă, preocupați de povestea din spatele tortului. În casă au mai fost găsite și un serviciu de cafea și mai multe înregistrări.

„Este posibil ca produsele de patiserie să fie destinate unei ceremonii de confirmare. Obișnuia să aibă loc în Duminica Floriilor”, a spus Schneider.

Citește și: 

Strâmtoarea Bosfor, pierdută de otomani după Primul Război Mondial

Identitatea unui soldat român ucis în Al Doilea Război Mondial, stabilită după zeci de ani

Wunderwaffen, super-armele naziștilor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase