Home » Știință » Mimas, satelitul lui Saturn care seamănă cu „Steaua Morții”, ar ascunde un ocean subteran

Mimas, satelitul lui Saturn care seamănă cu „Steaua Morții”, ar ascunde un ocean subteran

Mimas, satelitul lui Saturn care seamănă cu „Steaua Morții”, ar ascunde un ocean subteran
Credit foto: NASA/JPL-CALTECH/SPACE SCIENCE INSTITUTE
Publicat: 23.01.2022

În timpul unei misiuni pentru a descoperi dacă satelitul Mimas al lui Saturn a fost sau nu mort din punct de vedere geologic, cercetătorii au descoperit ceva mult mai surprinzător, anume „dovezi convingătoare” ale unui ocean subteran. 

Despre satelitul Mimas cercetătorii spun că ar putea fi o „lume oceanică ascunsă”, o descoperire care, dacă se dovedește a fi adevărată, ar extinde și mai mult numărul de locuri potențial locuibile din sistemul nostru solar. Sateliții înghețați cu dovezi ale oceanelor subterane au atras atenția multor oameni de știință în ultima vreme, scrie The Verge.

Cele mai cunoscute două exemple din Sistemul Solar, satelitul Enceladus al lui Saturn și satelitul Europa al lui Jupiter, sunt considerate locuri principale pentru căutarea vieții extraterestre. Enceladus, în special, pare să aibă cele mai multe ingrediente necesare pentru a menține viața în apa sa de mare, care se scurge din gheizerele de lângă Polul Sud al lunii.

Luna Mimas ar ascunde un ocean lichid sub un strat de gheață

Dar, în timp ce atât suprafețele Europei, cât și ale lui Enceladus prezintă semne de activitate geologică, sugerând o sursă internă de căldură care permite existența apei lichide, suprafața lunii Mimas este acoperită cu multe cratere, ceea ce o face pe cercetătorul Alyssa Rhoden, de la Southwest Research Institute (SwRI), să suspecteze că a fost „ doar un bloc de gheață înghețat”, potrivit unui comunicat de presă.

Cu toate acestea, Rhoden crede acum că aspectul ca un crater al lui Mimas a ascuns un ocean.

Mimas, o „țintă convingătoare pentru investigații suplimentare”

Într-o cercetare publicată în revista Icarus, Rhoden și colegul ei Matthew Walker, de la Institutul de Științe Planetare din Tucson, Arizona, arată că mișcările mici (librațiile) de pe orbita lunii, detectate de sonda Cassini de la NASA, pot fi explicate prin interacțiunile gravitaționale cu Saturn, care produc suficientă căldură pentru a menține un ocean lichid sub o coajă groasă de gheață.

Un model dezvoltat de echipă sugerează că învelișul de gheață are o grosime de 22,5 până la 32,2 kilometri.

Descoperirile sugerează că Mimas este o „țintă convingătoare pentru investigații suplimentare”, a spus Rhoden într-un comunicat. Studierea potențialului lunii de a susține un ocean, spune ea, ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă prevalența lunilor oceanice în locuri și mai îndepărtate și prost explorate, cum ar fi Uranus.

Vă recomandăm să citiți și:

O planetă cu anotimpuri extreme are variații de temperatură de sute de ori mai mari decât Pământul

Cum s-a format aurul? Noi perspective asupra sintezei elementelor chimice din Univers

Motivul surprinzător pentru care Luna are mai puține cratere decât ar trebui

Rusia a trimis un nou modul științific către Stația Spațială Internațională. Lansarea ar fi trebuit să aibă loc în 2007

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase