Home » Natură » Omenirea a trecut de „punctul fără de întoarcere” în ceea ce privește catastrofa climatică

Omenirea a trecut de „punctul fără de întoarcere” în ceea ce privește catastrofa climatică

Omenirea a trecut de „punctul fără de întoarcere” în ceea ce privește catastrofa climatică
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03.02.2022

Oamenii de știință avertizează că, încă din anul 2014, căldura extremă din oceanele Pământului a trecut de „punctul fără de întoarcere”.

Noi cercetări dovedesc că omenirea se îndreaptă spre o catastrofă climatică ori mai degrabă că deja trăim într-o astfel de lume.

„Prin folosirea acestor măsurători ale extremelor, noi am arătat că schimbările climatice nu sunt un fenomen incert care s-ar putea întâmpla în viitorul îndepărtat. Din contră, schimbările climatice sunt un fapt istoric și au mai avut loc până acum”, a precizat Kyle Van Houtan, cercetător la Monterey Bay Aquarium și unul dintre autorii unui nou studiu publicat în jurnalul PLOS Climate.

„Schimbările climatice extreme sunt aici, în oceane, iar oceanele sprijină toată viața pe Pământ”, a adăugat Van Houtan.

2014 a fost primul an care să depășească pragul de 50% pentru căldura extremă

Cercetătorul și colegii săi au analizat temperaturile înregistrate între 1920 și 2019. Până în 2015, temperaturile au depășit un record pentru ultimii 50 de ani, iar oamenii de știință l-au descris drept „punctul fără de întoarcere”.

„Pentru oceanul global, 2014 a fost primul an care să depășească pragul de 50% pentru căldura extremă astfel că a  devenit normal, iar Oceanul Atlantic de Sud și Oceanul Indian au depășit această limită mai devreme, 1998 și 2007 respectiv”, au adăugat cercetătorii în studiul lor.

De asemenea, „faptul că 1998 a fost acum 24 ani este absolut uimitor”, a subliniat Van Houtan.

„Oceanele sunt cruciale pentru înțelegerea schimbărilor climatice”

Primele specii sălbatice care vor simți această presiune vor fi homarii și scoicile din regiunile de pe coasta de nord-est a Statelor Unite și Canada. De fapt, 14 pescării din statul american Alaska au declarat deja statut de „dezastru federal”.

Noile cercetări conturează o imagine devastatoare și ar trebui să fie considerate un avertisment pentru ceea ce urmează să se întâmple, scrie Futurism.

Oceanele sunt cruciale pentru înțelegerea schimbărilor climatice. Oceanele reprezintă în jur de 70% din suprafața planetei noastre și absorb mai bine de 90% din încălzirea globală”, a precizat profesorul John Abraham de la Universitatea St. Thomas din Minnesota, SUA.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mormanele de gunoi antic arată cum Imperiul Bizantin era afectat de boli şi schimbări climatice

Păsările din Pădurea Amazoniană se transformă din cauza schimbărilor climatice

Un dinozaur avertizează omenirea: „Nu alegeți extincția!”. Campanie ONU inedită pentru schimbările climatice

Un raport ONU trage un semnal de alarmă „zguduitor” în privința schimbărilor climatice

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase