Home » Știință » Cartografierea suprafeței Lunii pentru misiunile NASA

Cartografierea suprafeței Lunii pentru misiunile NASA

Cartografierea suprafeței Lunii pentru misiunile NASA
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.09.2022

Prima fază a misiunii Artemis a NASA, un zbor de testare fără echipaj în jurul Lunii, a fost programată să fie lansată luni, 29 august 2022, fiind amânată în ultimul moment din cauza unei scurgeri de hidrogen. A treia fază, programată pentru 2025, ar trebui să aducă omenirea înapoi pe Lună pentru prima dată în mai bine de 50 de ani.

NASA a solicitat cercetătorilor Jan-Peter Muller și Alfiah Putri (ambii de la UCL Mullard Space Science Laboratory) să creeze un model 3D și o imagine a unui posibil loc de aterizare cunoscut sub numele de Aristarchus — un crater de 40 km lățime și aproape 2,7 km adâncime care a fost selectat inițial ca loc de aterizare pentru misiunea Apollo 18, care ulterior a fost anulată.

Echipa a folosit o tehnica cunoscută drept fotogrametrie pentru a obține un model 3D detaliat, dintr-o serie de 14 imagini stereo (în care imaginile aceluiași subiect sunt făcute din unghiuri ușor diferite).

Hărțile și modelele de bună calitate ale Lunii sunt importante

Profesorul Muller spune pentru PHYS că „hărțile și modelele de o mai bună calitate ale Lunii sunt importante pentru a minimiza riscurile și pentru a maximiza siguranța astronauților”. „Tehnicile noastre, dezvoltate de-a lungul deceniilor, oferă cele mai precise imagini și modele posibile în prezent. Acestea pot ajuta la luarea deciziilor despre locul de aterizare, precum și despre rutele de navigație pentru rovere sau vehicule cu echipaj”, a adăugat profesorul.

Special pentru viitoarea cartografiere a Lunii, profesorul Muller și Yu Tao (de asemenea de la UCL Mullard Space Science Laboratory) au dezvoltat o nouă metodă care elimină nevoia de imagini stereo prin folosirea inteligenței artificiale, deoarece puține au fost realizate în cazul Lunii.

NASA a anunțat 13 potențiale locuri de aselenizare

Tehnicile profesorului Muller și ale echipei sale au produs de asemenea imagini de mare rezoluție ale suprafeței marțiene.

NASA a anunțat 13 potențiale locuri de aselenizare pentru misiunea lor cu echipaj uman, toate aproape de polul sud lunar, acolo unde se crede că s-a adunat gheața de-a lungul a miliarde de ani.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un inginer de la NASA a dezvoltat tehnologia care va căuta apă pe Lună

Misiunea Artemis 1 va trimite forme de viață în spațiul îndepărtat. Ce va mai transporta racheta SLS?

Unde vor aseleniza următorii americani? NASA a identificat regiunile lunare candidate

Ce se află la bordul rachetei SLS pentru misiunea Artemis I?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase