Home » Lumea digitală » De ce lucrează cercetătorii la coduri QR imprimate direct în prăjituri?

De ce lucrează cercetătorii la coduri QR imprimate direct în prăjituri?

Publicat: 21.10.2022

În prezent, există o cursă pentru a dezvolta etichete comestibile pentru alimente, astfel încât, de exemplu, să puteți vedea de unde provin alimentele sau ce ingrediente conțin, iar informațiile dispar odată ce ați consumat produsul. Acum, cercetătorii din Japonia au dezvoltat coduri QR imprimate direct în prăjituri, care pot fi citite fără a fi nevoie să distrugă mai întâi mâncarea.

Un alt avantaj major al metodei lor, cunoscută sub numele de „interiqr”, este că eticheta nu schimbă deloc aspectul exterior sau gustul alimentelor.

Etichetele care conțin date sunt utilizate în mod obișnuit în industria alimentară. Acestea variază de la cele de bază, cum ar fi autocolantele de pe fructe, până la cele mai tehnologice, cum ar fi etichetele de identificare cu frecvență radio care utilizează câmpuri electromagnetice pentru identificarea și urmărirea automată a produselor.

De ce este nevoie de coduri QR imprimate direct în prăjituri?

Cu toate acestea, pe măsură ce lumea încearcă să reducă ambalajele suplimentare, începe cursa pentru a dezvolta etichete alimentare comestibile care nu sunt toxice, nu schimbă aroma sau aspectul alimentelor și pot fi citite fără a fi nevoie de distrugerea alimentelor.

Pentru a depăși toate aceste obstacole, echipa de cercetare de la Universitatea din Osaka a creat coduri QR imprimate direct în prăjituri.

„Multe alimente pot fi produse acum folosind imprimante 3D”, explică Yamato Miyatake, autor principal al studiului.

„Ne-am dat seama că interiorul obiectelor comestibile, cum ar fi prăjiturile, ar putea fi imprimat pentru a conține modele de spații goale, astfel încât, atunci când le luminezi din spate, un cod QR devine vizibil și poate fi citit folosind un telefon mobil”, spune cercetătorul.

Ce probleme rezolvă noile etichete?

În acest fel, este folosit drept etichetă un cod QR realizat din același material ca însăși prăjitura, rezolvând astfel orice problemă de gust și aromă. În plus, deoarece toate informațiile sunt în interiorul alimentului, aspectul exterior al prăjiturii este complet neschimbat.

Și pentru că poate fi utilizată o simplă lumină pentru a face vizibil codul QR, informațiile sunt ușor disponibile pentru producători, comercianți și consumatori în orice etapă a călătoriei prăjiturii de la fabrică la stomac.

„Metoda noastră de imprimare 3D este un exemplu excelent al transformării digitale a alimentelor, care sperăm că va îmbunătăți trasabilitatea și siguranța alimentelor. Această tehnologie poate fi folosită și pentru a oferi experiențe alimentare noi prin realitatea augmentată, care este un domeniu nou și interesant în industria alimentară”, spune un alt autor principal al studiului, Kosuke Sato.

Reducerea deșeurilor

Având în vedere că etichetele și ambalajele pentru alimente sunt o sursă mare de deșeuri la nivel mondial, această nouă metodă de încorporare a informațiilor comestibile în alimente va fi, de asemenea, importantă pentru reducerea deșeurilor. Se speră că adoptarea la scară largă a unor astfel de tehnologii va deschide calea către un viitor mai curat, scrie Tech Xplore.

Cercetarea va fi prezentată la cea de-a 35-a ediție a Annual ACM Symposium on User Interface Software and Technology.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce idei ingenioase mai au elevii? Temele făcute cu Inteligența Artificială!

Șoferii din SUA cred că mașinile lor parțial autonome se pot conduce singure

Universul a fost recreat în Minecraft. Cât a durat totul?

Un singur încărcător pentru toate dispozitivele electronice până în 2024

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Arheologii au găsit o frescă cu Iisus reprezentat ca „Păstorul cel bun”
Arheologii au găsit o frescă cu Iisus reprezentat ca „Păstorul cel bun”
O predicție făcută de Albert Einstein în urmă cu un secol tocmai a fost confirmată
O predicție făcută de Albert Einstein în urmă cu un secol tocmai a fost confirmată
Ar putea fi „Steaua din Betleem” o planetă? Un vizitator strălucitor ne oferă un indiciu
Ar putea fi „Steaua din Betleem” o planetă? Un vizitator strălucitor ne oferă un indiciu
Everest, Chimborazo, Mauna Kea: care este cu adevărat cel mai înalt munte din lume?
Everest, Chimborazo, Mauna Kea: care este cu adevărat cel mai înalt munte din lume?
Când au aprins oamenii primul foc din istorie?
Când au aprins oamenii primul foc din istorie?
De ce uneori te trezești cu câteva minute înainte de alarma de dimineață?
De ce uneori te trezești cu câteva minute înainte de alarma de dimineață?
Un tratament similar cu Ozempic ar putea ajuta în curând pisicile grăsuțe
Un tratament similar cu Ozempic ar putea ajuta în curând pisicile grăsuțe
O substanță din ciocolata neagră ar putea încetini îmbătrânirea
O substanță din ciocolata neagră ar putea încetini îmbătrânirea
Oamenii de știință au descoperit două gene care ar putea opri răspândirea cancerului
Oamenii de știință au descoperit două gene care ar putea opri răspândirea cancerului
Lepra, între istorie și știință: ce înseamnă cu adevărat această boală și cât de mare este riscul astăzi
Lepra, între istorie și știință: ce înseamnă cu adevărat această boală și cât de mare este riscul astăzi
O navă spațială NASA de pe orbita planetei Marte s-a deconectat în mod misterios
O navă spațială NASA de pe orbita planetei Marte s-a deconectat în mod misterios
Geminidele ating vârful în weekendul 13 – 14 decembrie 2025. Cum să le vezi?
Geminidele ating vârful în weekendul 13 – 14 decembrie 2025. Cum să le vezi?
Epidemie „fără precedent” de gripă în Marea Britanie
Epidemie „fără precedent” de gripă în Marea Britanie
Fibrele, noul ingredient-vedetă. „Este un nutrient de care oamenii chiar au nevoie”
Fibrele, noul ingredient-vedetă. „Este un nutrient de care oamenii chiar au nevoie”
Nichita Stănescu, geniul răsfăţat de Ceauşeşti care a consumat alcool până a murit. „A făcut şi el un pact cu diavolul”
Nichita Stănescu, geniul răsfăţat de Ceauşeşti care a consumat alcool până a murit. „A făcut şi el un pact cu diavolul”
Gigantul Netflix, păcălit cu milioane de dolari de un regizor cunoscut de la Hollywood
Gigantul Netflix, păcălit cu milioane de dolari de un regizor cunoscut de la Hollywood
Locurile din avion pe care pasagerii ar trebui să le evite pe cât posibil
Locurile din avion pe care pasagerii ar trebui să le evite pe cât posibil
Interesul SUA pentru Groenlanda, motiv de panică pentru serviciile secrete daneze
Interesul SUA pentru Groenlanda, motiv de panică pentru serviciile secrete daneze