Home » Știință » Test de cultură generală. Câte Pământuri există în Calea Lactee?

Test de cultură generală. Câte Pământuri există în Calea Lactee?

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03.07.2023

În general, Pământul este considerat o planetă unică, iar în ceea ce privește toate planetele din Sistemul Solar, cu siguranță este. Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie atât de unic pe cât îl percepem noi, dacă luăm în considerare numărul mare de planete din galaxia Calea Lactee.

În 1997, astronomii au confirmat existența primei planete descoperite în jurul unei alte stele, numită exoplanetă. De atunci, astronomii au confirmat existența a mii de alte exoplanete.

În prezent, se crede că planetele sunt o parte naturală a formării stelelor, iar fiecare stea este cel mai probabil însoțită de una sau mai multe planete.

Cele mai multe dintre aceste planete sunt probabil foarte diferite de Pământ, însă astronomii estimează că există probabil miliarde de lumi asemănătoare cu Pământul care ar putea găzdui viață.

40 de miliarde de planete asemănătoare Pământului

În prezent, există două metode utilizate pentru a găsi planete în jurul altor stele: metoda vitezei radiale și metoda tranzitului. Prima metodă se bazează pe observarea influenței gravitaționale dintre o stea și o planetă. Măsurând mișcarea unei stele, astronomii pot determina dacă o planetă trage sau nu asupra stelei. Cea de-a doua metodă presupune ca astronomii să observe cantitatea de lumină emisă de o stea și să vadă dacă o parte din această lumină este sau nu blocată de o planetă care trece prin fața stelei.

Aceste metode s-au dovedit a fi foarte fiabile în descoperirea de noi planete, dar există totuși unele prejudecăți. Planetele mai mari și mai masive sunt mai ușor de detectat și, prin urmare, ele reprezintă în mod inevitabil majoritatea planetelor cunoscute.

Majoritatea planetelor găsite în jurul altor stele au fost detectate cu ajutorul Telescopului Spațial Kepler al NASA.

Kepler utilizează metoda tranzitului pentru detectarea planetelor și, pe parcursul observațiilor sale, a confirmat existența a peste 4.000 de planete.

Pământul este considerat o planetă unică

Datele obținute de Kepler sugerează că cel mai frecvent tip de planete din Calea Lactee sunt fie super-Pământuri, fie mini-Neptuni. Acest lucru este destul de promițător, deoarece este posibil ca super-Pământurile să devină locuibile.

Este important să definim ce se înțelege prin „asemănătoare cu Pământul”. O planetă asemănătoare Pământului nu este neapărat considerată a fi locuibilă. Mai degrabă, este pur și simplu o planetă cu o dimensiune, o masă și o compoziție similare cu planeta noastră.

În plus, o astfel de planetă trebuie să orbiteze în zona locuibilă a stelei sale, așa cum Pământul se află aproape de mijlocul zonei locuibile a Soarelui. Deoarece Terra este singura lume despre care știm că găzduiește viață, este logic să căutăm planete similare în jurul altor stele, scrie WorldAtlas.

Astfel, astronomii au identificat peste 4.000 de planete în jurul altor stele și estimează că în Calea Lactee există între 300 de milioane și 40 de miliarde de planete asemănătoare Pământului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Tot ce poate n-ai știut despre Challenger Deep, cel mai adânc punct de pe Pământ

Un asteroid „cât casa” a trecut recent pe lângă Pământ! Ce viteză a avut?

China folosește Inteligența Artificială pentru a găsi pământuri rare în Himalaya

Fizicienii avertizează că Pământul ar putea „să se prăbușească” în haos

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase