Home » Natură » China face o „călătorie spre centrul Pământului” și vrea să ajungă la rocile din Cretacic

China face o „călătorie spre centrul Pământului” și vrea să ajungă la rocile din Cretacic

China face o „călătorie spre centrul Pământului” și vrea să ajungă la rocile din Cretacic
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.07.2023

În China se desfășoară „o călătorie spre centrul Pământului”. Oamenii de știință de aici au început săpăturile la un tunel adânc de 10.000 de metri spre centrul Pământului, aceasta fiind prima încercare de acest fel din țară.

Odată cu săpăturile prin cele zece straturi de rocă ale Pământului, echipa speră să ajungă să atingă și rocile din perioada cretacică, vechi de peste 145 de milioane de ani.

Toate aceste săpături fac parte dintr-un amplu proiect lansat recent de cercetătorii chinezi, proiect care își propune să identifice resursele minerale din adâncul planetei și să evalueze posibilele riscuri de sub pământ, cum ar fi vulcani și cutremure, potrivit IFLScience.

Rușii au fost primii și încă dețin recordul

Chiar dacă această gaură a chinezilor pare impresionant de adâncă, se pare că nu a lor este cea mai adâncă pe care a realizat-o mâna omului.

Recordul a fost atins de Kola Superdeep Borehole, din Peninsula Kola situată în nord-vestul Rusiei. Acest proiect, care s-a derulat din 24 mai 1970 și până la prăbușirea regimului sovietic, s-a concretizat prin realizarea unei găuri adânci de 11.034 de metri sub nivelul mării.

Echipa a descoperit că rocile sub pământ sunt mult mai umede decât au crezut inițial. De asemenea, așteptările lor cu privire la tipul de roci identificate nu au fost împlinite.

Săpăturile, comparate cu șofatul la volanul unui camion uriaș

„Dificultatea realizării unui astfel de proiect de forare poate fi comparat cu conducerea unui camion uriaș pe două cabluri de oțel”, a explicat Sun Jinsheng, profesor la Academia de Inginerie din China.

Deși este entuziasmat, publicul se așteaptă la dezamăgire, pentru că scoarța terestră este variabilă, ceea ce va pune în dificultate proiectul. În medie, vorbim despre o grosime de aproximativ 30 de kilometri a scoarței, însă aceasta variază sub munți, unde poate avea chiar și 100 de kilometri. Asta înseamnă că mai durează până când vom afla mai multe despre straturile de roci.

Vă mai recomandăm să citiți și:

China a început să sape o gaură de 10.000 de metri adâncime în Pământ. Unde vrea să ajungă?

„Groapa dumnezeiască” sau „Gaura cerului”, cea mai adâncă dolină din China

Oamenii de știință au găsit „o uriașă gaură gravitațională” în Oceanul Indian

Test de cultură generală. Ce-ar fi dacă ai cădea într-o gaură prin centrul Pământului?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase