Home » Natură » Gheizerele din Parcul Național Yellowstone riscă să dispară

Gheizerele din Parcul Național Yellowstone riscă să dispară

Publicat: 07.08.2023

Într-un climat mai cald și mai uscat, apa subterană care alimentează cel mai înalt gheizer activ din Parcul Național Yellowstone din SUA s-ar putea diminua, rezultând mai puține erupții; astfel, gheizerele din Yellowstone riscă să dispară.

Gheizerul Steamboat din Yellowstone, cel mai înalt gheizer activ de pe Pământ, ar putea fi victima schimbărilor climatice și ar putea înceta să erupă pe măsură ce seceta pune stăpânire pe regiune, spun oamenii de știință.

Pe măsură ce temperaturile cresc și precipitațiile scad în vestul american, rezervele de apă subterană de sub parcul național ar putea deveni insuficiente pentru a alimenta gheizerul emblematic și, astfel, gheizerele din Yellowstone riscă să dispară, a descoperit un nou studiu.

Gheizerele din Yellowstone riscă să dispară din cauza schimbărilor climatice

„Apa subterană este combustibil pentru gheizere. Fără apă, gheizerele au ce erupe”, a declarat Michael Poland, geofizician la Observatorul Vulcanului Yellowstone, care nu a fost implicat în noua cercetare.

Spre deosebire de gheizerul Old Faithful din Yellowstone, care erupe în prezent de 20 de ori pe zi, Steamboat nu erupe după un program previzibil și se confruntă cu perioade secetoase care pot dura între trei zile și 50 de ani.

Pentru a determina ce cauzează aceste perioade de secetă, cercetătorii au căutat indicii în copacii care cresc în jurul gheizerului, notează Live Science.

Atunci când Steamboat erupe frecvent, stropii săi acoperă verdeața din jur într-un strat subțire de silice, un mineral găsit în rocile vulcanice care formează gheizere. Ploaia de silice sufocă copacii care cresc la 30 de metri de orificiu, oferind o înregistrare fiabilă a activității anterioare a lui Steamboat, au scris cercetătorii într-un studiu publicat în jurnalul Geochemistry, Geophysics, Geosystems.

Ce indicii lasă gheizerele despre perioadele lor de secetă?

„Apa care erupe din gheizer este bogată în silice și, atunci când siliciul precipită, blochează căile care le permit copacilor să respire, să fotosintetizeze și să crească”, a spus autorul principal al studiului, Shaul Hurwitz, hidrolog la US Geological Survey.

Stropii ucid copacii din apropiere și creează o barieră de protecție împotriva bacteriilor și ciupercilor care altfel ar descompune lemnul, a spus Hurwitz. Copacii din Yellowstone nu au tendința de a supraviețui peste 300 de ani, a adăugat el, dar erupțiile gheizerelor le pot păstra structurile din lemn timp de secole.

Structurile moarte din lemn care au crescut în apropierea orificiului de ventilație, întruchipează, prin urmare, intervalele de timp în care Steamboat nu a erupt. Atunci când erupțiile au reînceput, stropii bogați în silice au înăbușit și au ucis copacii.

Cercetătorii au datat cu radiocarbon rămășițele de copaci care se aflau la 14 m de orificiu și au detectat trei perioade de creștere: la sfârșitul secolului al XV-lea, mijlocul secolului al XVII-lea și la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Apoi au corelat aceste perioade cu înregistrările climatice regionale și au descoperit că perioadele de secetă ale lui Steamboat coincideau cu perioadele de secetă generală.

Faptul că gheizerele din Yellowstone riscă să dispară nu este unul nou

„Chiar și schimbările mici ale precipitațiilor ar putea afecta intervalul dintre erupții. Mai multă apă înseamnă erupții mai dese, în timp ce mai puțină apă înseamnă erupții mai puțin frecvente”, a spus Hurwitz.

Ideea că seceta poate cauza lipsă de apă în gheizere nu este nouă, a spus Poland. Cercetări publicate în 2020 în jurnalul Geophysical Research Letters au sugerat că o secetă severă din secolul al XIII-lea ar fi oprit Old Faithful din Yellowstone timp de câteva decenii.

Schimbarea tiparelor meteorologice și a temperaturilor extreme legată de schimbările climatice ar putea exacerba aceste efecte, a spus Hurwitz. „Ne-am putea aștepta să vedem gheizerele având un comportament total diferit în ceea ce privește intervalul dintre erupții, erupând mai rar, iar, într-un final, gheizerele din Yellowstone riscă să dispară”, a spus el.

Dar, la fel ca Old Faithful, gheizerele care se opresc atunci când vremurile sunt grele pot reveni la viață, a spus Poland. „Gheizerele sunt sisteme incredibil de dinamice și se schimbă tot timpul, așa că există întotdeauna o șansă ca un gheizer să dispară sau să se formeze unul nou pe măsură ce sistemul de canalizare hidrotermal din subsolul de mică adâncime evoluează”, a explicat el.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință explică ce s-ar întâmpla dacă stratul de ozon ar dispărea

„Apa neagră” din Munții Ural, cel mai radioactiv lac din lume

Sângele câinilor și cailor dintr-un oraș american conține chimicale eterne

„Atlantificarea” Oceanului Arctic a început! Un cercetător a făcut o descoperire neașteptată

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase