Home » Știință » Un studiu arată că dieta ketogenică ameliorează bolile mintale severe

Un studiu arată că dieta ketogenică ameliorează bolile mintale severe

Un studiu arată că dieta ketogenică ameliorează bolile mintale severe
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.04.2024

Un studiu pilot condus de cercetătorii de la Stanford Medicine din SUA a descoperit că o dietă ketogenică nu numai că restabilește sănătatea metabolică, dar ameliorează și mai mult afecțiunile psihiatrice.

Rezultatele, publicate în Psychiatry Research, sugerează că o intervenție dietetică poate fi un ajutor puternic în tratarea bolilor mintale.

,,Este foarte promițător și foarte încurajator faptul că poți prelua controlul asupra bolii tale într-un anumit fel, în afară de standardul obișnuit de îngrijire”, a declarat Shebani Sethi, MD, profesor asociat de psihiatrie și științe comportamentale și primul autor al noii lucrări.

În cadrul studiului pilot de patru luni, echipa lui Sethi a urmărit 21 de participanți adulți care au fost diagnosticați cu schizofrenie sau tulburare bipolară, care luau medicamente antipsihotice și care prezentau o anomalie metabolică – cum ar fi creșterea în greutate, rezistența la insulină, hipertrigliceridemie, dislipidemie sau toleranță deficitară la glucoză.

Participanții au fost instruiți să urmeze o dietă ketogenică, cu aproximativ 10% din calorii provenite din carbohidrați, 30% din proteine și 60% din grăsimi. Nu li s-a spus să numere caloriile.

Un ajutor puternic în tratarea bolilor mintale

Echipa de cercetare a urmărit cât de bine au urmat participanții dieta prin măsurători săptămânale ale nivelului de cetonă din sânge.

Până la finalul studiului, 14 pacienți au fost complet aderenți, șase au fost semiaderenți și doar unul a fost neaderent, scrie EurekAlert.

Participanții au fost supuși la o varietate de evaluări psihiatrice și metabolice pe tot parcursul studiului.

Înainte de studiu, 29% dintre participanți îndeplineau criteriile pentru sindromul metabolic, definit ca având cel puțin trei dintre cele cinci afecțiuni: obezitate abdominală, trigliceride ridicate, colesterol HDL scăzut, tensiune arterială ridicată și niveluri ridicate de glucoză la jeun.

După patru luni de dietă ketogenică, niciunul dintre participanți nu avea sindrom metabolic.

Un somn mai bun și o mai mare satisfacție a vieții

În medie, participanții au pierdut 10% din greutatea corporală; și-au redus circumferința taliei cu 11% la sută; și aveau o tensiune arterială, un indice de masă corporală, trigliceride, niveluri de zahăr din sânge și rezistență la insulină mai scăzute.

Beneficiile psihiatrice au fost, de asemenea, izbitoare. În medie, participanții s-au îmbunătățit cu 31% la o evaluare a psihiatrilor privind bolile mintale, cunoscută sub numele de scara impresiilor clinice globale, trei sferturi din grup prezentând îmbunătățiri semnificative din punct de vedere clinic.

În general, participanții au raportat, de asemenea, un somn mai bun și o mai mare satisfacție a vieții.

Astfel, în urma studiului, cercetătorii au emis ipoteza că, așa cum o dietă ketogenică îmbunătățește restul metabolismului organismului, aceasta îmbunătățește și ,,metabolismul” creierului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Dieta ketogenică poate spori eficiența medicamentelor pentru bolnavii de cancer pancreatic

Reputat ginecolog italian: Dieta ketogenică sporeşte fertilitatea la femei

Dieta keto amână evoluția bolii Alzheimer la șoareci

Dieta keto ar putea crește eficiența terapiei pentru cancerul pancreatic

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase