Home » Cultură » Cel mai vizitat muzeu de științe naturale din Europa

Cel mai vizitat muzeu de științe naturale din Europa

Cel mai vizitat muzeu de științe naturale din Europa
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11.02.2025

Muzeul de Istorie Naturală din Londra, deschis în 1881, se află în inima orașului South Kensington. Este unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, atrăgând anual peste cinci milioane de vizitatori. Cu arhitectura sa uimitoare, exponatele interesante și cercetarea revoluționară, The Natural History Museum este unul dintre cele trei muzee importante de pe Exhibition Road din South Kensington, celelalte fiind Science Museum și Victoria and Albert Museum. Cu toate acestea, principala fațadă a muzeului se află pe Cromwell Road.

The Natural History Museum din Londra adăpostește aproximativ 80 de milioane de articole din cinci colecții principale: botanică, entomologie, mineralogie, paleontologie și zoologie. Muzeul este un centru de cercetare specializat în taxonomie, identificare și conservare. Având în vedere vechimea instituției, multe dintre colecții au o mare valoare istorică, precum și științifică, cum ar fi specimenele colectate de Charles Darwin. Muzeul este renumit în special pentru expoziția sa de schelete de dinozauri și pentru arhitectura ornamentată – uneori supranumită o catedrală a naturii – ambele exemplificate prin mulajul mare al Diplodocus care domina holul central boltit înainte de a fi înlocuit în 2017 cu scheletul unei balene albastre suspendat de tavan.

De asemenea, Biblioteca Muzeului de Istorie Naturală conține o colecție extinsă de cărți, jurnale, manuscrise și lucrări de artă legate de activitatea și cercetarea departamentelor științifice; accesul la bibliotecă se face doar pe bază de programare. Muzeul este recunoscut ca fiind cel mai important centru de istorie naturală și de cercetare a domeniilor conexe din lume.

O minune arhitecturală: Catedrala Naturii

Clădirea Muzeului de Istorie Naturală este o capodoperă a arhitecturii victoriene, proiectată de Alfred Waterhouse și finalizată în 1881. Fațada, împodobită cu dale complexe de teracotă, evocă un sentiment de grandoare și atemporalitate. Sala centrală a muzeului, cunoscută acum sub numele de Sala Hintze, este un spațiu dominat de scheletul lui Hope, o balenă albastră de 25,2 metri lungime, suspendată de tavan. Acest exponat impresionant a înlocuit în 2017 popularul schelet Diplodocus, cunoscut sub numele afectuos de „Dippy”.

Muzeul de Istorie Naturală găzduiește una dintre cele mai mari și mai complete colecții de istorie naturală din lume, cu peste 80 de milioane de specimene care acoperă miliarde de ani, colecții care sunt nu doar un veritabil spectacol vizual, dar reprezintă inclusiv resurse vitale pentru cercetarea științifică, ajutând experții să înțeleagă istoria vieții pe Pământ și să abordeze probleme urgente precum schimbările climatice și pierderea biodiversității.

Una dintre cele mai mari atracții ale muzeului este expoziția de dinozauri. Animatronicul Tyrannosaurus Rex în mărime naturală este preferatul vizitatorilor, răcnind și mișcându-se ca și cum ar fi revenit la viață. Galeria dinozaurilor prezintă, de asemenea, scheletul unui Stegosaurus, al unui Triceratops și prima fosilă din istorie a unui Velociraptor. Pentru mulți vizitatori, a sta față în față cu acești giganți antici este un vis devenit realitate.

Sala Pământului găzduiește Seiful, o expoziție securizată care prezintă unele dintre cele mai rare și valoroase pietre și minerale de pe planetă. Printre comorile sale se numără Piramida Aurora a Speranței, o colecție valoroasă de 296 de diamante de culoare naturală. Seiful mai adăpostește și o bucată din meteoritul Imilac, un fragment din Sistemul Solar timpuriu, vechi de 4,5 miliarde de ani, și cea mai mare pepită de aur găsită vreodată în Anglia.

Nu mai puțin fascinantă este și Colecția Spirit a muzeului, care conține peste 22 de milioane de specimene conservate în alcool, de la insecte minuscule, la calamari gigantici.

Tot în cadrul acestui muzeu sunt expuse în mod extraordinar și obiecte care au avut legătură cu naturalistul, biologul și geologul Charles Darwin: o copie în primă ediție a cărții lui On the Origin of Species (publicată în 1859) deschisă la prima pagină, specimene colectate de Charles Darwin (inclusiv coralul Porites colectat din Insulele Cocos din Oceanul Indian) în călătoria de cinci ani a navei HMS Beagle, o stea de mare (unul dintre primele lucruri pe care Darwin le-a colecționat – un membru mic, dar distins al colecției de 22 de milioane de spirite, un ornitoring, porumbei (expuși în galeria Treasures din Londra), craniul lui Toxodon Platensis (care aparținea unei specii gigantice de mamifere disparate) considerat de Darwin una dintre cele mai valoroase descoperiri ale călătoriei sale. (Din cauza naturii lor delicate, accesul publicului la specimene a fost restricționat, astfel încât oamenii de știință lucrează la crearea unor versiuni 3D.)

Biblioteca muzeului deține cea mai mare concentrație de lucrări Darwin din lume. Aceasta are 478 de ediții ale cărții On the Origin of Species în 38 de limbi și în Braille.

Muzeul de Istorie Naturală nu este doar un loc de expunere a artefactelor; este un centru de cercetare și descoperire științifică. Știați că oamenii de știință ai muzeului identifică aproximativ 400 de specii noi în fiecare an, de la cărăbuși la creaturi mai mult sau mai puțin ciudate ieșite din adâncurile mărilor?

În 2023, de exemplu, cercetătorii de la muzeu au identificat o nouă specie de viespe parazită în pădurea tropicală amazoniană.

Muzeul, în calitatea sa de lider în cercetarea schimbărilor climatice, este reprezentat de oamenii săi de știință care studiază totul, de la carote de gheață antice la recifele de corali din zilele noastre, oferind informații valoroase despre modul în care clima planetei noastre s-a schimbat de-a lungul timpului și ce putem face pentru a atenua efectele acesteia. „Proiectul Natura urbană” al muzeului își propune să transforme grădinile sale într-un paradis pentru fauna urbană, prezentând modul în care orașele pot deveni mai durabile și mai biodiverse.

Apoi, într-un efort de a-și face colecțiile vaste accesibile tuturor, muzeul își digitalizează specimenele. Acest proiect ambițios, cunoscut sub numele de Programul Muzeului Digital, urmărește să creeze un muzeu virtual în care oricine, de oriunde, poate explora minunile lumii naturale. Până în prezent, au fost digitalizate peste 4,9 milioane de specimene, inclusiv fosile, plante și insecte.

Mai mult, muzeul găzduiește o gamă largă de ateliere, prelegeri și evenimente pe tot parcursul anului.

În incinta muzeului se află Grădina vieții sălbatice, o oază liniștită care prezintă diversitatea vieții sălbatice britanice, gazdă primitoare a peste 3.000 de specii, inclusiv păsări, insecte și amfibieni.

Interesant de aflat este și faptul că exponatele au inspirat nenumărate cărți, filme și emisiuni TV, de la „Night at the Museum”, documentarele lui David Attenborough, la „Paddington” și „The Mummy Returns”.

Surse:

https://www.nhm.ac.uk/discover/museum-highlights-charles-darwin.html

https://www.britannica.com/topic/Natural-History-Museum-London

https://www.britishmuseum.org/collection/term/BIOG122654

Vă mai recomandăm să citiți și:

Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu: cel mai vechi muzeu din România

Cel mai scump muzeu din lume. Investiții de aproape 3 miliarde de euro

Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, o odisee atemporală. O legiune de peste 70 de pisici îl păzește de rozătoare

Fantomele de la Luvru, cel mai faimos muzeu al lumii. Arta întâlnește supranaturalul

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
În anul 536 d.Hr. a început o perioadă mizerabilă din istoria omenirii
În anul 536 d.Hr. a început o perioadă mizerabilă din istoria omenirii
Adevărata tragedie din spatele morții lui Mihai Eminescu: „Nu o să știm niciodată cu adevărat”
Adevărata tragedie din spatele morții lui Mihai Eminescu: „Nu o să știm niciodată cu adevărat”
Experții cred că demența ar putea începe chiar din copilărie
Experții cred că demența ar putea începe chiar din copilărie
Oamenii de știință au transformat accidental plumbul în aur
Oamenii de știință au transformat accidental plumbul în aur
Test de cultură generală. De câte ori înghițim într-o zi?
Test de cultură generală. De câte ori înghițim într-o zi?
Astronomii au fost uimiți de o auroră epică de pe Marte care a acoperit întreaga planetă
Astronomii au fost uimiți de o auroră epică de pe Marte care a acoperit întreaga planetă
O lege privind avortul îi obligă pe medici să țină în viață o femeie însărcinată aflată în moarte cerebrală până când va naște
O lege privind avortul îi obligă pe medici să țină în viață o femeie însărcinată aflată în moarte cerebrală ...
Vremea în luna mai, tot mai ciudată. Prognoza anunțată de ANM
Vremea în luna mai, tot mai ciudată. Prognoza anunțată de ANM
Un avion de la Lufthansa cu peste 200 de oameni la bord a zburat fără pilot timp de 10 minute
Un avion de la Lufthansa cu peste 200 de oameni la bord a zburat fără pilot timp de 10 minute
Mai bine de trei veacuri de când „Lorenzo de Medici” al României îi îndruma pe moldoveni să lupte împotriva otomanilor
Mai bine de trei veacuri de când „Lorenzo de Medici” al României îi îndruma pe moldoveni să lupte împotriva otomanilor
Actorul american Kevin Spacey, premiat la Cannes pentru întreaga carieră, în ciuda acuzațiilor de agresiune sexuală
Actorul american Kevin Spacey, premiat la Cannes pentru întreaga carieră, în ciuda acuzațiilor de agresiune sexuală
Analfabetismul funcțional în România, mult mai mare decât s-a măsurat, spune ministrul Educației
Analfabetismul funcțional în România, mult mai mare decât s-a măsurat, spune ministrul Educației
Ce au vorbit Donald Trump și Vladimir Putin la telefon?
Ce au vorbit Donald Trump și Vladimir Putin la telefon?
Program open-source de la Microsoft pentru integrarea chatboților pe site-urile web
Program open-source de la Microsoft pentru integrarea chatboților pe site-urile web
Oamenii de știință au recreat reacțiile chimice antice care ar fi putut declanșa viața
Oamenii de știință au recreat reacțiile chimice antice care ar fi putut declanșa viața
Cum a murit de fapt marele poet Mihai Eminescu? „A fost un tratament administrat greșit”
Cum a murit de fapt marele poet Mihai Eminescu? „A fost un tratament administrat greșit”
Ralph Lauren, al doilea cel mai bogat fashion designer din lume. Are o avere de peste 8 miliarde de dolari
Ralph Lauren, al doilea cel mai bogat fashion designer din lume. Are o avere de peste 8 miliarde de dolari
Giorgio Armani, cel mai bogat creator de modă din lume
Giorgio Armani, cel mai bogat creator de modă din lume