Home » Știință » 25 de milioane de oameni din lume vor suferi de Parkinson până în 2050, sugerează un studiu

25 de milioane de oameni din lume vor suferi de Parkinson până în 2050, sugerează un studiu

Publicat: 07.03.2025

Un studiu estimează că, până în 2050, cazurile de Parkinson vor ajunge la 25,2 milioane la nivel global, reprezentând o creștere de 112% față de 2021. Această creștere îi este atribuită în principal îmbătrânirii populației, conform cercetătorilor.

Studiul a fost publicat în The BMJ.

Conform modelării bazate pe datele studiului „Global Burden of Disease 2021”, boala Parkinson va afecta 267 de persoane la 100.000 de locuitori până în 2050, în creștere cu 76% față de 2021. Dacă se ia în calcul și ajustarea pentru diferențele de vârstă, prevalența standardizată va crește cu 55%, ajungând la 216 cazuri la 100.000 de persoane.

Cazurile de Parkinson se vor înmulți vertiginos în următoarele două decenii. Care sunt cele mai afectate regiuni?

Asia de Est va înregistra cel mai mare număr de cazuri (10,9 milioane). Asia de Sud va avea 6,8 milioane de cazuri. Africa Subsahariană de Vest va experimenta cea mai mare creștere procentuală (+292%). Europa Centrală și de Est va avea cea mai mică creștere (+28%), din cauza scăderii populației și a unei contribuții mai reduse a îmbătrânirii demografice.

În plus, studiul estimează că bărbații vor continua să fie mai afectați decât femeile, cu un raport de 1,64 cazuri la bărbați pentru fiecare caz la femei (în creștere față de 1,46 în 2021).

Cercetătorii au identificat doi factori principali pentru care se înmulțesc cazurile de Parkinson: îmbătrânirea populației (responsabilă pentru 89% din creșterea estimată); și creșterea populației globale (contribuind cu 20%).

Deși studiul sugerează că activitatea fizică ar putea contribui la reducerea numărului viitor de cazuri, un aspect surprinzător este că renunțarea la fumat ar putea duce la o creștere a prevalenței bolii. Aceste concluzii necesită însă interpretare prudentă, subliniază Medical Xpress.

Implicații pentru sănătatea publică

Cercetătorii subliniază că aceste proiecții ar trebui să ghideze politicile de sănătate și alocarea resurselor pentru cercetare și tratament. Printre priorități, studiul evidențiază dezvoltarea de noi medicamente, terapii genetice și tratamente de înlocuire celulară, care să încetinească progresia bolii și să îmbunătățească calitatea vieții pacienților.

Un editorial asociat studiului subliniază necesitatea utilizării unor metode mai avansate de prognozare pentru a îmbunătăți planificarea pe termen lung a sistemelor de sănătate și eficiența intervențiilor viitoare.

În concluzie, boala Parkinson va continua să reprezinte o provocare majoră pentru sistemele de sănătate de la nivel global, iar cercetările viitoare trebuie să se concentreze pe soluții inovatoare pentru prevenirea și tratarea acestei afecțiuni neurologice.

Vă recomandăm să citiți și:

Cât de departe poți să alergi fără să te oprești?

Un studiu a descoperit că femeile sunt mai generoase decât bărbații

Sarea îmbogățită cu potasiu, promițătoare în reducerea riscului de accident vascular cerebral

Cum să ai grijă de inima ta, chiar și atunci când există antecedente de afecțiuni cardiace în familie?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase