Home » Știință » Rețeta perfectă de paste le-a adus oamenilor de știință un premiu Ig Nobel

Rețeta perfectă de paste le-a adus oamenilor de știință un premiu Ig Nobel

Rețeta perfectă de paste le-a adus oamenilor de știință un premiu Ig Nobel
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14.10.2025

O echipă de fizicieni a câștigat Premiul Ig Nobel pentru că a descifrat formula unor paste perfecte.

Studiul lor ingenios a arătat cum controlul amidonului și al temperaturii poate transforma un sos cu cocoloașe într-unul mătăsos, dovedind că știința excelentă poate începe chiar de la cină.

Cacio e pepe este unul dintre cele mai iubite feluri de paste din Italia, însă chiar și oamenii de știință italieni se chinuie să obțină sosul fin și cremos care o face celebră. Fabrizio Olmeda, fizician la Institute of Science and Technology Austria (ISTA), s-a confruntat cu aceeași problemă — până când a decis să se bazeze pe știință.

Astfel, alături de colegi italieni de la Max Planck Institute din Dresda, Universitatea din Padova și Universitatea din Barcelona, a pornit să descopere formula exactă pentru un sos care iese perfect de fiecare dată.

Unul dintre cele mai iubite feluri de paste din Italia

Munca lor a dat roade. Recent, la Boston, echipa a fost distinsă cu Premiul Ig Nobel pentru Fizică, pentru rezultatele lor savuroase și creative. Acest premiu cu tentă umoristică onorează descoperirile științifice care mai întâi amuză, apoi te pun pe gânduri, încurajând curiozitatea față de știință, medicină și tehnologie prin celebrarea ideilor neașteptate și imaginative.

Studiul, publicat în revista Physics of Fluids și premiat acum, a arătat că simpla amestecare a ingredientelor tradiționale — brânză Pecorino, apă de la paste, piper și paste — duce adesea la un sos cu cocoloașe, asemănător cu mozzarella topită, scrie SciTechdaily.

Amidonul din apa de la paste ar trebui să emulsioneze și să stabilizeze sosul, dar de obicei nu este suficient. Când temperatura depășește 65°C, proteinele din brânză se denaturează și se adună, iar sosul „se taie”.

Cantitatea perfectă de amidon

Cercetătorii au descoperit cheia: cantitatea corectă de amidon. Astfel, trebuie adăugat praf de amidon (2–3% din masa brânzei) în apă și amestecat până devine limpede și ușor gelatinoasă. Apoi, se combină acest gel cu brânza la temperatură joasă, pentru ca amidonul să se lege de proteine și să prevină formarea cocoloașelor.

Ulterior, se condimentează cu piper, se amestecă pastele cu sosul în tigaie și, dacă e nevoie, se adaugă puțină apă de la paste pentru consistența dorită.

Întrebarea despre pastele perfecte este doar una dintre numeroasele cercetări derulate la ISTA din Klosterneuburg, unde lucrează oameni de știință din peste 80 de țări. Vizitatorii vor putea explora astfel de proiecte — inclusiv studiul premiat despre cacio e pepe — la noul VISTA Science Experience Center.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au identificat soluția perfectă pentru o rețetă populară de paste

Premiul Nobel pentru Pace, câștigat de lidera opoziției din Venezuela

O nouă structură moleculară a câștigat Premiul Nobel pentru Chimie

Câțiva dintre cei mai controversați câștigători ai Premiului Nobel pentru Pace

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți