Alergiile nu sunt deloc plăcute, cu atât mai puțin când sunt la un aliment consumat de foarte mulți oameni. Mușcătura cărui animal poate declanșa alergie la carne roșie?
Mușcătura cărui animal poate declanșa alergie la carne roșie? Este vorba despre niște căpușe.
Mușcătura anumitor căpușe (cel mai adesea a căpușei Amblyomma americanum din SUA) poate provoca alergii la carnea roșie. O moleculă din saliva căpușei determină sistemul imunitar uman să reacționeze la aceeași moleculă găsită în carnea roșie de la mamifere precum porcii și vacile, explică Britannica.
Sindromul Alpha-gal este un tip de alergie alimentară care poate apărea după mușcătura unei căpușe. Alergia este provocată de carnea roșie și de alte produse provenite de la mamifere, iar în unele cazuri poate pune viața în pericol.
În Statele Unite, afecțiunea este de obicei declanșată de mușcătura căpușei Amblyomma americanum. În alte regiuni ale lumii, precum Europa, Australia, Asia, Africa de Sud și America Centrală și de Sud, sindromul poate fi cauzat de alte specii de căpușe.
Sindromul Alpha-gal provoacă reacții alergice, de la ușoare până la severe, la carnea roșie, cum ar fi cea de vită, porc sau miel, și, uneori, la alte produse de origine animală, cum ar fi lactatele sau gelatina.
Unii oameni pot avea sindromul fără să știe, mai ales dacă suferă reacții alergice severe, numite reacții anafilactice, fără o cauză aparentă. Deoarece aceste reacții pot apărea la câteva ore după consumul alimentelor, cercetătorii cred că o parte dintre aceste cazuri pot fi legate de sindromul Alpha-gal.
Singura metodă eficientă de tratament este evitarea completă a cărnii roșii și a produselor provenite de la mamifere care pot declanșa reacții. În cazul unei reacții alergice grave, este necesară administrarea de epinefrină și intervenția de urgență într-un spital, atenționează Mayo Clinic.
Cum au reușit cercetătorii să citească gândurile șoarecilor într-un experiment?
De ce antrenamentele cu greutăți sunt esențiale la orice vârstă