Home » Știință » „Natural” nu înseamnă și sigur: Cazul femeii care și-a pus sănătatea în pericol din cauza turmericului

„Natural” nu înseamnă și sigur: Cazul femeii care și-a pus sănătatea în pericol din cauza turmericului

„Natural” nu înseamnă și sigur: Cazul femeii care și-a pus sănătatea în pericol din cauza turmericului
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 31.10.2025

În 2020, Fernanda Thompson, o femeie sănătoasă de 40 de ani din Florida, a decis să adauge turmeric în dieta zilnică, convinsă de promisiunile de pe internet privind beneficiile miraculoase ale condimentului galben. În plină pandemie, spera să își întărească imunitatea, adăugând zilnic o jumătate de linguriță de turmeric (aproximativ 2,5 grame) în smoothie-ul de dimineață.

Un an mai târziu, un control de rutină a arătat un nivel anormal de scăzut al globulelor albe și un ficat mărit. Deși se simțea bine, Fernanda a început să facă teste regulate sub supravegherea medicilor, temându-se de un diagnostic grav precum leucemia. Timp de trei ani, rezultatele au rămas neschimbate.

Totul s-a clarificat abia în 2024, când Fernanda a descoperit un articol al ginecologului dr. Jen Gunter, intitulat „The Trouble with Turmeric” (Problema cu turmericul, n.r.). Gunter avertiza că multe dintre studiile care susțin beneficiile turmericului sunt de slabă calitate sau chiar discreditate și că, în unele cazuri, compusul activ (curcumina) poate afecta celulele sistemului imunitar și ficatul.

„Suplimentele pe bază de plante pot supraîncărca ficatul și sistemul imunitar”

Potrivit datelor medicale, până în 2022 au fost raportate cel puțin 10 cazuri de leziuni hepatice legate de consumul de turmeric în SUA și 18 în Australia, dintre care unul fatal.

Fernanda a renunțat imediat la supliment. După șase luni, analizele au revenit la normal, potrivit The Guardian.

„Doctorul mi-a spus că nu vom ști niciodată sigur dacă turmericul a fost cauza, dar mi-a recomandat clar: Să nu-l mai iau niciodată”, povestește ea.

Medicii avertizează că suplimentele pe bază de plante pot supraîncărca ficatul și sistemul imunitar.

„Vedem tot mai des cazuri grave de leziuni hepatice care ajung în spital sau chiar necesită transplant”, spune dr. Alisa Likhitsup, hepatolog la Universitatea din Michigan.

„Circa 20% dintre leziunile hepatice pe care le studiem sunt legate de suplimente naturale”

La rândul său, dr. Robert Fontana, coordonator al rețelei americane Drug-Induced Liver Injury Network, confirmă creșterea numărului de cazuri provocate de suplimente: „Circa 20% dintre leziunile hepatice pe care le studiem sunt legate de suplimente naturale, iar unele cercetări sugerează că procentul ar putea fi dublu.”

În ciuda riscurilor, consumul rămâne ridicat: peste 70% dintre americani iau suplimente alimentare, iar aproximativ 15 milioane folosesc zilnic substanțe potențial toxice pentru ficat, inclusiv turmeric, ashwagandha sau extract de ceai verde.

„Ideea că suplimentele pot garanta o viață mai lungă și mai sănătoasă este pur și simplu neștiințifică”, concluzionează dr. Qianzhi Jiang, expert în toxicologie vegetală.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Care sunt suplimentele ieftine prin care ne îmbunătățim memoria?

Scandal sanitar în Japonia: zeci de oameni ar fi murit din cauza suplimentelor cu drojdie de orez roşu

Suplimentele de colagen funcționează sau nu?

Suplimentele cu ulei de pește ar putea crește riscul de afecțiuni cardiace

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase