Colagenul este extrem de mediatizat. Totuși, această proteină, care este importantă pentru structura pielii și a articulațiilor, a fost prezentată ca un remediu miraculos pentru orice, de la riduri la somnul insuficient.
Producția de colagen, cea mai abundentă proteină din organism, încetinește în mod natural odată cu vârsta – indiferent dacă vă protejați sau nu pielea de soare. În aceste condiții, suplimentul cu colagen a devenit o afacere înfloritoare, potrivit BBC.
Dar colagenul nu este întotdeauna bine înțeles. Deși există unele dovezi că suplimentul cu această moleculă are beneficii pentru sănătate, cercetările sunt limitate. Principalul risc de a-l lua ca supliment poate fi acela de a irosi bani – există puține efecte secundare cunoscute – dar oare dovezile științifice țin pasul cu afirmațiile de marketing?
Pentru a începe cu elementele de bază, „colagenul se găsește doar în țesutul conjunctiv animal”, notează Andrea Soares, dietetician din Georgia, SUA.
Produsele din colagen provin de la o varietate de animale: vaci, porci, găini și pești. Gelatina, care este utilizată pentru a face dulciuri, jeleu și capsule pentru produse farmaceutice, este o formă de colagen.
„Unele suplimente pe bază de plante pretind a fi colagen vegan, dar ceea ce conțin de fapt sunt ingrediente care stimulează colagenul, cum ar fi vitamina C, aminoacizi și minerale care ajută organismul să își producă propriul colagen. Dacă sunteți vegan, ați putea dori să vă cheltuiți banii pe o dietă bine închegată în loc de suplimente de colagen pe bază de plante care de fapt nu conțin colagen”, spune Soares.
Diferitele tipuri de colagen par să acționeze diferit. Colagenul hidrolizat (hidrolizat de colagen) este colagen care a fost descompus în lanțuri scurte de aminoacizi cunoscute sub denumirea de peptide. Acestea se descompun în continuare pe măsură ce trec prin sistemul digestiv. Pe de altă parte, colagenul de tip II nedenaturat (brut) este o componentă a cartilajului din jurul articulațiilor. În teorie, acesta poate ajuta la refacerea colagenului din jurul articulațiilor. Colagenul de tip II este, de asemenea, descompus în aminoacizi în stomac, deși colagenul hidrolizat tinde să fie mai bine absorbit de organism.
În general, multe afirmații din marketing lansate despre produsele cu colagen nu rezistă la analize. În Uniunea Europeană, „nicio mențiune de sănătate pentru suplimentele cu colagen nu a primit undă verde”, explică Leng Heng, ofițer științific principal pentru nutriție umană în cadrul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA).
Atunci când au analizat colagenul, au ajuns la concluzia că afirmațiile prezentate până în prezent cu privire la acesta nu au fost susținute de suficiente dovezi de calitate. Acestea „nu au fost suficient definite, nu au fost susținute de studii pe oameni sau s-au bazat pe dovezi din cercetări pe animale și de laborator, care nu pot prezice efectele la oameni”, spune Heng.
Ea subliniază că afirmații precum ideea că colagenul ajută la menținerea elasticității pielii sau că îmbunătățește funcționarea articulațiilor nu au fost încă suficient demonstrate prin cercetare științifică.
În cele din urmă, oamenii de știință subliniază că sumele cheltuite pe suplimente de colagen ar putea fi alocate, în schimb, pe o dietă mai echilibrată, care ar îmbunătăți sănătatea în mai multe moduri.
În plus față de alimentele nutritive și variate, exercițiile fizice, somnul și protecția solară au beneficii bine cunoscute pentru aspectul și sănătatea pielii, de exemplu.
Creatina, un supliment popular în rândul sportivilor, ar putea trata depresia
Care sunt suplimentele ieftine prin care ne îmbunătățim memoria?
Suplimentul alimentar care reduce agresivitatea cu până la 28%