Halloween, sarbatoarea spiritelor

Publicat: 31.10.2007
Nicicand nu a existat vreo sarbatoare mai controversata decat Halloween. Barbara prin manifestari dar totusi celebrata de crestini, reinventata de americani dar avand radacini europene, noaptea spiritelor continua o traditie veche de mii de ani.

Timp de aproape sapte secole controversa a continuat sa existe intre cele doua tabere, fiecare dintre ele considerand ca a reusit sa isi impuna punctul de vedere. Amestecul celor doua sarbatori fusese atat de puternic incat, in jurul anului 1500, nimeni nu mai putea face deosebirea intre ele. De fapt, atat Shamhain cat si All Saints Day devenisera, simplu, All Hallows Day, ziua tuturor spiritelor, in timp ce noaptea care o preceda pe aceasta se numea All Hallows Evening sau, pe scurt, Halloween.

Traditia avea sa se pastreze neschimbata pana in secolul XIX, odata cu marea migratie a populatiei europene catre America de Nord. Nu mai putin de opt milioane de imigranti aveau sa debarce atunci in Lumea Noua aducand cu ei, printre altele, si vechile obiceiuri. Sapte sute de mii dintre acestia erau irlandezi catolici.

Primul stat in care Halloween va fi celebrat avea sa fie Minnesota, in 1921, urmat indeaproape de orasele New York si Los Angeles, in 1923 si 1925. De aici si pana la sarbatoarea globala de azi nu a mai fost decat un pas.

Facts

Guy Fawkes Day
Sarbatoare de Halloween a fost pe punctul de a disparea complet din istorie atunci cand reformele regale au vizat inlocuirea acesteia cu Guy Fawkes Day sau ziua lui Guy Fawkes, revolutionar al carui complot impotriva parlamentului englez, protestant prin traditie, esuase lamentabil. Schimbarea nu a durat decat cativa ani, parlamentarii englezi, constienti de posibilitatea unor revolte locale, revenind la vechea forma a festivalului.

Lanterna lui Jack
Secolul XIV aduce una dintre cele mai cunoscute traditii de Halloween, cea a felinarelor facute din dovleci. Legenda vorbeste despre un barbat pe nume Jack, devenit celebru prin pasiunea sa pentru bautura si farsele comise pe seama oamenilor. Se spune ca insusi diavolul a cazut in plasa glumelor lui Jack, atunci cand irlandezul l-a convins sa urce intr-un copac pe scoarta caruia a gravat ulterior o cruce. Imobilizat, demonul i-a promis ca nu il va mai ispiti vreodata si nici nu il va lua cu el in iad. Dar cum nici raiul nu si-a deschis portile pentru el, Jack a fost silit sa colinde prin intuneric pentru eternitate. Singura sa sursa de lumina era  o tulpina de rapita in care se ascundea un bob de jar.

Traditia lanternei lui Jack a durat peste patru sute de ani, pana in momentul in care imigrantii irlandezi au descoperit ca pe teritoriul americii dovlecii se gasesc mult mai usor decat rapita. In numai cativa ani obiceiul s-a schimbat complet, tranzitia de la vechea lanterna la cea noua, confectionata din dovleci, fiind imbratisata cu entuziasm chiar si in Irlanda.

Trick or Treat
Desi celebra replica ar fi aparut de abia in 1939, originile ei pornesc in urma cu peste 2000 de ani. Celtii considerau ca puteau evita sa fie posedati de spiritele demonica daca la ofereau acestora cele mai de pret alimente de care dispuneau. Astfel avea sa apara obiceiul de a lasa in fata casei vase cu miere, vin, lapte sau dulciuri. De altfel, nici cersitul din casa in casa nu era o practica rara, cu atat mai mult cu cat venirea iernii insemna si o reducere drastica a resurselor.

Traditia s-a pastrat si in perioada crestina, cei mai multi considerand ca puteau imblanzi spiritele celor morti daca faceau fapte bune, bunoara sa imparta cadouri copiilor din vecini. Fenomenul a evoluat si, odata cu adoptarea sarbatorii de Halloween de catre americani, s-a transformat in binecunoscutul Trick or Treat.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase