Vlad Tepes – a fost Vlad Tepes erou sau vampir?

Publicat: 08.11.2007
Erou national pentru romani, vampir sangeros pentru celelalte popoare, Vlad Tepes este, cu siguranta, unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei. Imaginea lui Vlad Tepes este atat de mult invaluita in mister incat, astazi, nimeni nu mai poate spune exact unde se termina legeda si unde incepe istoria.

Boierii nu se vor da inapoi de la a face o asociere intre porecla tatalui sau Vlad Dracul, si cele doua sensuri ale acestui termen. Daca in latina Draco inseamna dragon, ordin cavaleresc din care facea parte Vlad al II-lea, in romana acesta insemna diavol. Alintat de catre oamenii simpli cu apelativul Draculea, Vlad al III-lea, va deveni curand temutul Dracula.

Aceasta imagine a domnitorului valah va fi exploatata de catre scriitorul irlandez Bram Stoker, cel care va publica in 1897 celebrul roman Dracula, in care Tepes este prezentat drept o creatura malefica a carei singura alinare era sangele uman.
Desi exista multe controverse asupra surselor care au alimentat romanul, se pare ca Stoker a folosit mai multe legende balcanice privitoare la vampiri, sau nemorti, precum si date din celebrul proces al contesei de Bathory, singurul personaj istoric despre care se stia ca ar fi baut sange.
In realitate, nu exista nici macar o mentiune istorica in care Vlad Tepes sa fie asociat unui astfel de obicei.

Arestat de catre regele Mathias Corvin pe baza informatiilor false oferite de catre boieri, voievodul valah va ramane intemnitat timp de 12 ani, perioada in care tronul Munteniei este ocupat de fratele sau mai mic Radu, poreclit cel Frumos, o simpla marioneta in mainile sultanului.

Acceptand sa renunte la religia ortodoxa in favoare celei catolice ,Vlad este eliberat si impreuna cu Stefan Bathory, guvernatorul Transilvaniei, si un contingent de soldati moldoveni trimisi de varul sau, Stefan cel Mare, porneste o noua campanie de recucerire a tronului Valahiei, ocupat acum de Basarab cel Batran.
Desi il inlatura pe acesta, Vlad Tepes este parasit de catre armata transilvaneana care il lasa fara aparare in fata iminentei invazii turcesti.

Nereusind sa stranga o armata suficient de numeroasa, Vlad porneste la lupta in fruntea unui numar mic de osteni loiali, in iarna anului 1476. Desi este ucis in timpul luptei, legendele privind moartea sa sunt controversate. Unele sustin ca ar fi fost asasinat de catre boierii valahi in timp ce altele povestesc ca ar fi cazut eroic inconjurat de trupurile garzilor de corp moldovene. O alta legenda mentioneaza ca voievodul ar fi fost confundat de catre proprii osteni cu un comandant turc si ucis de o lance.

Ceea ce s-a intamplat insa cu trupul lui Vlad Tepes este un mister pana astazi. Desi capul i-a fost taiat si trimis la Constantinopol intr-un vas cu miere pentru a fi intr-un final expus intr-o teapa de catre sultanul Murad al II-lea, corpul domnitorului nu a fost niciodata gasit.

Legendele spun ca ar fi fost inmormantat la manastirea Snagov, dar deschiderea mormantului in 1932 de catre arheologul Dinu Rosetti nu avea decat sa adanceasca si mai mult misterul. Cavoul nu continea decat cateva oase de cal din neolitic.

Desi au trecut mai bine de 500 de ani de la moartea sa, Vlad Tepes continua sa nasca controverse. Perceput de cei mai multi ca un personaj tenebros si crud, el naste in inimile romanilor sentimente patriotarde. Imaginea sa a fost dintotdeauna asociata cu dreptatea si justitia, fiind evocata in momentele grele.
Asemeni eroilor legendari, printul valah a fost asteptat sa se intoarca pentru a restabili ordinea si pentru a se aseza din nou in fruntea ostenilor atunci cand tara era amenintata.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase