Home » Cultură » 8 tendinţe „sănătoase” care ar trebui să dispară: criticile unor specialişti în fitness şi nutriţie

8 tendinţe „sănătoase” care ar trebui să dispară: criticile unor specialişti în fitness şi nutriţie

Publicat: 13.01.2015
Atât de repede circulă azi informaţia, încât ultimele descoperiri ale cercetătorilor se transformă rapid în „ultimul răcnet” în materie de dietă, sport sau alte aspecte ale stilului de viaţă. Dar nu toate aceste tendinţe sunt realmente folositoare sănătăţii, pe termen lung. Experienţa ne învaţă că multe dintre ele sunt pur şi simplu capricii de moment, căci, oricât de descurajant ar suna, şi ideile medicale cu ecou în sport şi dietă au „moda” lor; vin şi trec, multe răsar, dar puţine rezistă în timp. E dificil de ştiut care dintre obiceiurile la modă recent apărute merită păstrate şi care nu. Pentru a facilita alegerea, iată câteva opinii ale unor experţi în fitness şi nutriţie a căror slujbă constă în a ajuta celebrităţi de prim rang să rămână sănătoase şi în formă.

Un articol recent apărut în publicaţia americană Health consemnează părerile acestor specialişti cu multă experienţă, unii dintre ei nutriţionişti, alţii foşti sportivi de performanţă; la ora actuală, ei lucrează ca antrenori personali ai multor staruri din lumea modei şi a spectacolului. 

1. Obicei la modă: consumul de kale (un soi de varză cu frunze verde închis, apropiată de varza sălbatică; este bogată în caroten, vitamine K şi C, calciu şi diferite alte substanţe cu efect benefic asupra sănătăţii şi a cunoscut, în ultimii ani, o mare vogă, datorită promovării ei de către diferite celebrităţi din lumea filmului. )

   Expert: Tara Stiles, instructor de yoga, autoare a unor cărţi de succes (Slim Calm Sexy Yoga, Yoga Cures, Make Your Own Rules Diet). Printre clienţii ei se numără vedete precum fotomodelul Brooklyn Decker şi actriţa Jane Fonda. 

   Opinie: „Oamenii trebuie să înceteze să se mai concentreze asupra unui singur aliment de parcă acela ar fi alimentul suprem. De exemplu, toată lumea e obsedată de kale şi asta stârneşte îngrijorare, oamenii încep să se gândească: «Nu mănânc destulă kale! Trebuie să mănânc mai multă kale!» Dar există şi alte feluri de verdeţuri care aduc beneficii excelente, iar a te fixa doar pe una dintre ele, care e la modă în momentul respectiv, nu e sănătos.”

2. Obicei la modă: dieta cu sucuri. Implică consumarea, în loc de alimente ce trebuie mestecate, a unor cantităţi mari de sucuri proaspete extrase din fructe şi legume. Devenită tot mai populară ca urmare a faptului că multe staruri afirmă că o urmează, dieta cu sucuri este totuşi criticată de nutriţionişti, deoarece poate duce la carenţe şi dezechilibre alimentare.

   Expert: Harley Pasternak, antrenor personal, gazdă a unor emisiuni de televiziune şi autor al cărţilor The Body Reset Diet şi The 5-Factor Diet. Printre clienţii săi se numără Katy Perry, Megan Fox, Lady Gaga.

   Opinie: „Alimentaţia cu sucuri a ajuns să fie o tulburare de alimentaţie acceptată social. Dar când eşti la cura de detoxificare cu sucuri, te lipseşti de ceea ce eu numesc «Sfânta Treime a Metabolismului» – proteine, fibre şi grăsimi sănătoase. Sucul e o delicatesă naturală şi e foarte bine să bei un pahar de suc proaspăt stors ca parte a micului dejun sau a unui brunch (o masă la o oră mai târzie a dimineţii, care înlocuieşte micul dejun şi prânzul, n.r.), dar nu în loc de o masă întreagă sau o gustare. În loc de suc, încearcă să consumi fructe sau legume mărunţite în blender – astfel, nu se pierde nimic şi nu se adaugă nimic.”

3. Obicei la modă: stimulatoarele musculare. Aceste aparate „promit” întărirea muşchilor abdominali prin stimularea lor cu ajutorul unor impulsuri electrice, silind astfel muşchii să se contracte fără a mai fi nevoie, chipurile, de exerciţii fizice.

   Expert: Ramona Braganza, creatoarea unei metode proprii de antrenament – programul 3-2-1- şi antrenor personal al unor vedete precum Halle Berry, Jessica Alba, Kate Beckinsale.

   Opinie: „Nu cred în exersarea pasivă, cum ar fi utilizarea stimulatoarelor musculare, pentru a ajunge în formă. Se tot vehiculează ideea că acestea îţi definesc muşchii abdominali, dar nu există nicio dovadă că ar ajuta la arderea caloriilor – sau că îţi definesc musculatura abdomenului. Dispozitive ca astea nu fac altceva decât să transforme o populaţie deja leneşă într-una şi mai leneşă.”

4. Obicei la modă: piloxing (un curent la modă în fitness, care combină exerciţiile Pilates cu mişcări de box).

   Expert: Ashley Borden, specialist în fitness şi antrenor personal, printre clienţii ei numărându-se Christina Aguilera, Mandy Moore, Natasha Bedingfield.

   Opinie: „Până şi numele de „piloxing” mă face să mă crispez. Specificul şi energiile boxului şi ale exerciţiilor Pilates pur şi simplu nu se pretează la o combinare a acestora. Dacă executaţi aceste două modalităţi de antrenament în şedinţe separate, în seri separate, vor deveni mult mai eficiente. Exerciţiile de piloxing sunt frenetice şi mie mi se par fără sens.”

5. Obicei la modă: metodele de slăbire rapidă

   Expert: Teddy Bass, antrenorul personal al lui Cameron Diaz şi membru atestat al American Council on Exercise (ACE). 

   Opinie: „În general, nu sunt adeptul vreunei metode care promite o anumită scădere în greutate într-o perioadă scurtă, deoarece corpul are nevoie de timp ca să se adapteze, iar majoritatea celor care slăbesc repede nu îşi pot menţine noua greutate. Până la urmă, pun la loc kilogramele pierdute şi chiar câteva în plus. Cel mai mult mă întristează faptul că oamenii îşi închipuie că există vreun mijloc rapid de a-ţi transforma corpul. E nevoie de devotament, voinţă, muncă zdravănă, concentrare şi stabilirea unor ţeluri accesibile, pentru a reuşi!”

6. Obicei la modă: antrenamentul cu greutăţi uşoare şi efectuarea de exerciţii cardio exclusiv

   Expert: Michelle Lovitt, specialist în fiziologie sportivă, antrenor al unor celebrităţi precum Courtney Cox, Julianne Moore, Amber Valetta şi autoare a cărţii Exercise For Your Muscle Type: the Smart Way to Get Fit.

   Opinie: „Aş vrea să dispară odată moda de a te antrena doar cu greutăţi uşoare sau de a face doar exerciţii cardio, mai ales fără să-ţi cunoşti frecvenţa cardiacă. Antrenamentul cu greutăţi este esenţial pentru intensificarea metabolismului, iar întocmirea unui program de antrenament cardio pe baza frecvenţei cardiace proprii face acest program mai eficient.”

7. Obicei la modă: exagerările în orice direcţie

   Expert: David Kirsch, specialist în nutriţie şi wellness, consilier al unor vedete precum Heidi Klum, Kate Upton.

   Opinie: „Orice tendinţă poate fi bună atâta timp cât nu exagerăm cu ea. De exemplu, dacă nu practici decât spinning (o formă de antrenament foarte intens, pe biciclete staţionare, n.r.), nu-ţi implici corpul în modul cel mai eficace. Trebuie să restabileşti echilibrul cu alte câteva exerciţii.”

 

8. Obicei la modă: exerciţii „suspendate” („aerial fitness”, „aerial yoga”). Implică executarea unor figuri „în aer”, fără a atinge podeaua, cu corpul suspendat într-o instalaţie realizată din fâşii de pânză agăţate de tavan. (Deşi denigrate de adepţii unor metode mai „dure” şi mai eficace de antrenament, exerciţiile de fitness aerian au calităţi: îmbunătăţesc flexibilitatea şi echilibrul, menajând anumite articulaţii, şi întăresc muşchii părţii superioare a corpului. Şi nici faptul că sunt distractive şi relaxante nu este de neglijat.)

   Expert: Jackie Warner, antrenor de fitness, realizatoare a emisiunii Work Out; printre clientele sale se numără Julia Roberts şi Anne Hathaway.

   Opinie: „Aceste exerciţii în care te învârţi, prins în chingi atârnate de tavan… pur şi simplu nu sunt eficace. Sigur, sunt distractive, şi au sens pentru cei care lucrează ca acrobaţi sau cei care vor să intre în echipa Cirque du Soleil, dar altminteri nu reprezintă un antrenament cardio sau de rezistenţă. Probabil sunt bune pentru cei care şi-au fracturat o gleznă şi încearcă totuşi să  facă mişcare. Dar, dacă vreţi într-adevăr un antrenament de acest gen, mai bine încercaţi dansul la bară – aşa faceţi multe genuflexiuni şi vă lucraţi şi muşchii abdominali.”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase