Sara Shammas, psihoterapeut specializat în tulburări de alimentaţie, afirmă că a observat o creştere considerabilă a numărului de pacienţi atinşi de ceea ce ce ea numeşte „juicerexia” – un interes exagerat faţă de acest regim şi urmarea lui strictă. Iar tendinţa devine din ce în ce mai puternică; numărul cazurilor a crescut aşa de mult în ultimul timp, încât Sara Shammas tratează acum, la clinica ei, un întreg grup de pacienţi cu această problemă specifică.
Dieta cu sucuri presupune alimentarea exclusiv cu sucuri de fructe şi legume, timp de multe zile la rând.
„Oamenii cred că se hrănesc sănătos dacă pun spanac şi sfeclă roşie în aceste sucuri, dar problema este că renunţă la grupe întregi de alimente”, spune Sara Shammas.
Un aspect interesant al acestui fenomen este acela că „juiserexicii” vorbesc deschis despre acest mod de alimentaţie, pentru că îl consideră bun, în timp ce, în cazul altor tulburări alimentare, pacienţii tind să mintă în privinţa comportamentului lor alimentar.
Cei care ţin cura cu sucuri pe termen lung, crezând şi spunând că e vorba despre un mod de alimentaţie sănătos, se păcălesc singuri, crede Sara Shammas. Aceste cure nu sunt deloc sănătoase, căci lipsesc corpul de un aport nutritiv echilibrat; mai curând, spune psihoterapeutul, „dieta cu sucuri” a ajuns să fie o expresie codificată pentru „înfometare”.
Reprezentanţii asociaţiei Beat, o organizaţie non-guvernmentală britanică dedicată combaterii tulburărilor alimentare, critică felul în care dietelor dăunătoare aflate la modă, precum detoxificarea cu sucuri, li se face reclamă ca fiind moduri aşa-zis „sănătoase” de a „slăbi în vederea vacanţei de vară” ori de a „obţine o siluetă ca a vedetei X”. În acest fel, a spus un purtător de cuvânt al organizaţiei, unii oameni care suferă deja de tulburări de alimentaţie pot fi convinşi să îşi continue comportamentele alimentare nocive, ascunzându-le sub masca unui mod chipurile „acceptabil” de a-şi reduce consumul alimentar, ceea ce le poate întârzia vindecarea.
Sursa: Mail Online