Prima pagină Cultura

Biroul la care Charles Dickens a scris romanul "Marile speranţe", expus publicului

Florin Bădescu 03.31.2015 | ● Vizualizări: 737

Biroul la care Charles Dickens a scris romanul "Marile speranţe" va putea fi expus de acum înainte pentru publicul larg, după ce a fost achiziţionat de un muzeu londonez cu suma de 780.000 de lire sterline (1.068.040 euro), graţie unei finanţări guvernamentale, potrivit bbc.com.

Muzeul Charles Dickens din Londra a primit această finanţare pentru a achiziţiona biroul şi scaunul acestuia, care s-au aflat până acum întotdeauna în proprietate privată.

Cele două obiecte de mobilier au rămas în proprietatea moştenitorilor lui Charles Dickens după moartea sa, în 1870 şi au fost achiziţionate de Great Ormond Street Charitable Trust, o fundaţie privată, în anul 2004.

Sursa Foto: National Heritage Memorial Fund

Charles Dickens a folosit acel birou în ultima sa reşedinţă, Gads Hill Place, aflată în localitatea Higham din comitatul Kent.

Romanele "Our Mutual Friend" şi "The Mistery of Edwin Drood" - rămas neterminat - au fost scrise la acelaşi birou.

Cele două obiecte de mobilier ar fi urmat să fie vândute la licitaţie publică dacă nu ar fi existat această finanţare oferită de National Heritage Memorial Fund (NHMF), un fond guvernamental britanic care sprijină introducerea în circuitul public a operelor de patrimoniu.

Devenite celebre prin intermediul a două tablouri executate în anul morţii scriitorului, "Empty Chair", de Luke Fildes, şi "Dickens' Dream", de R.W. Buss, biroul şi scaunul acestuia sunt deja expuse la Charles Dickens Museum din Londra.

Charles John Huffam Dickens (7 februarie 1812 - 9 iunie 1870) este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori englezi. Printre cele mai importante opere ale sale se numără volume precum "Aventurile lui Oliver Twist", "Nicholas Nickleby", "Colind de Crăciun/ A Christmas Carol", "David Copperfield", "A Tale of Two Cities" şi "Marile speranţe/ Great Expectations".

SURSA: Mediafax