Home » Cultură » ŞAPTE lucruri mai puţin ştiute despre Octavian Augustus, primul împărat roman

ŞAPTE lucruri mai puţin ştiute despre Octavian Augustus, primul împărat roman

ŞAPTE lucruri mai puţin ştiute despre Octavian Augustus, primul împărat roman
Publicat: 25.09.2015
Gaius Julius Caesar Octavianus Augustus (63 î.e.n. - 14) a fost primul împărat roman. El a murit pe 19 august 14, după ce a condus Roma pentru mai mult de 40 de ani într-o vilă de la poalele Muntelui Vezuviu.

Octavian, după cum este cunoscut mai degrabă, a fost declarat zeu de către Senat la moarte. În timpul domniei sale Imperiul Roman a trecut printr-o perioadă de pace (este iniţiatorul Pax Romana/Pacea Romană) şi prosperitate, extinzându-şi totodată foarte mult suprafaţa, care aproape a fost dublată, potrivit Gândul.

Iată şapte lucruri mai puţin ştiute despre Octavian:

1. A fost nepotul lui Iulius Cezar, care ulterior l-a adoptat. Mama lui a fost neapoata lui Iulius Cezar. Ulterior a aflat, după moartea dictatorului pe 15 martie 44 î.e.n., că a fost adoptat de către acesta şi a moştenit o avere considerabilă (cam două treimi din ce deţinea Cezar).

2. Augustus nu a fost numele lui de la naştere. Născut Gaius Octavius, şi-a schimbat ulterior numele în Gaius Julius Caesar Octavianus, după ce a fost adoptat de Cezar. Peste 17 ani, Senatul îi acorda titlul de Augustus, care însemna „Cel Venerat”.

3. Sora lui s-a căsătorit cu cel mai mare rival. La scurt timp după moartea lui Cezar, Octavian a strâns o armată şi a început un război cu Marc Antoniu, fostul adjunct al unchiului său. Acesta din urmă se considera moştenitor de drept al lui Cezar. După ce a câştigat prima bătălie împotriva lui Antoniu, Octavian a mers la Roma şi a fost numit consul, cea mai importantă funcţie din republică. Apoi a format al doilea triumvirat, din care au făcut parte Marc Antoniu şi Aemilius Lepidus. Cei trei au împărţit teritoriilor romane şi au condus ca dictatori militari. Pentru ca alianţa să fie cimentată, Antoniu s-a căsătorit cu sora lui Octavian, iar Octavian cu fiica vitregă a lui Antoniu. Niciunul dintre cele două mariaje nu a fost de durată.

4. Aproape a dublat suprafaţa Imperiului. După ce şi-a eliminat rivalii, Octavian s-a concentrat pe îmbunătăţirea infrastructurii în Imperiu. De asemenea, a dus mai multe expediţii de cucerire de noi teritorii, printre care Egiptul, nordul Spaniei şi o mare parte din Balcani.

5. Luna august a primit numele lui. În 8 î.e.n., Senatul a votat ca luna Sextilis să devină Augustus, după numele împăratului. Augustus urma după Iulie (fosta Quintilis), redenumită şi ea după Iulius Cezar.

6. Şi-a trimis fiica în exil. Când a descoperit, în anul 2 î.e.n. că fiica lui Iulia avusese aventuri cu numeroşi bărbaţi influenţi, inclusiv fiul lui Marc Antoniu, a trimis-o în exil pe insula Ventotene. Nu a mai văzut-o niciodată, deşi i-a permis la un moment dat să se mute într-un loc mai puţin izolat.

7. Mulţi dintre potenţialii săi moştenitori au dispărut în condiţii misterioase. Cum nu a avut fii naturali, Octavian a petrecut mult timp încercând să găsească un moştenitor. Iniţial l-a luat în calcul pe nepotul Marcellus, pe care l-a căsătorit cu fiica sa Iulia, dar acesta a murit la vârsta de 21 de ani, după ce s-a îmbolnăvit. Apoi, l-a inclus în familie pe Agrippa, un prieten şi general (legatus) în armata romană. Şi acesta s-a căsătorit cu Iulia, deşi era mai bătrân cu 25 de ani ca ea, iar cuplul a avut trei copii. Doi dintre aceştia, Gaius şi Lucius, au fost adoptaţi de către Octavian. Primul a murit la 23 de ani, iar al doilea la 19. Al treilea fiu al cuplului Agrippa – Iulia a fost exilat de împărat din cauza comportamentului său. Rămas fără opţiuni, Octavian l-a ales, cu rezerve, ca moştenitor pe Tiberius, care avea să fie al doilea împărat roman. Potrivit zvonurilor, mama lui Tiberius, Livia Drusilla, a treia soţie a lui Octavian, a pus să fie asasinaţi mulţi potenţiali rivali ai fiului său.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase