Home » Cultura » Rusia va organiza o „alternativă” la un prestigios la Festival de Film

Rusia va organiza o „alternativă” la un prestigios la Festival de Film

Mihaela STOICA 10.01.2015
Rusia va organiza o
Rusia va organiza în mai 2016 un festival de film în oraşul francez Nisa, care se doreşte să devină o "alternativă" la Festivalul Internaţional de la Cannes şi care va proiecta pelicule ce au fost respinse de celelalte evenimente internaţionale majore, informează hollywoodreporter.com.

Evenimentul va fi coordonat de Gosfilmofond, organismul care gestionează Arhiva cinematografică de stat din Rusia.

„Multe festivaluri cunoscute au devenit părtinitoare, mai ales cele de la Cannes, Veneţia şi Berlin”, a declarat Nikolai Borodachev, directorul Gosfilmofond, citat de cotidianul rus Izvestia.

„Atunci când am fost la Locarno în acest an, mi-a venit ideea unui festival care să devină o alternativă pentru Cannes. Ei vor avea festivalul lor la Cannes, iar noi, la Nisa, vom proiecta filme care nu au fost acceptate de marile festivaluri internaţionale”, a adăugat oficialul rus.

2016 va fi „anul cinematografiei” în Rusia, iar acest fapt înseamnă finanţări suplimentare pentru sectorul cinematografic naţional şi, în mod specific, pentru promovarea pe plan internaţional a peliculelor locale. Totuşi, festivalul de la Nisa nu va fi destinat exclusiv filmelor ruseşti, ci va prezenta lungmetraje produse şi în alte ţări, precum Brazilia, India, China şi Africa de Sud, a precizat Borodachev.

El a adăugat că selecţia noului festival va include în majoritate filme respinse la Cannes, Berlin şi Veneţia, iar perioada de desfăşurare a festivalului va coincide în linii mari cu aceea a evenimentului de la Cannes.

„Distanţa dintre Cannes şi Nisa este mică, iar jurnaliştii vor veni, probabil, să vadă aceste filme pentru a înţelege motivele pentru care acestea vor fi fost respinse la Cannes”, a adăugat oficialul rus.

Un mic festival de filme ruseşti este organizat la Nisa începând din 2013. În timpul ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Locarno, Gosfilmofond a organizat o proiecţie a documentarului rusesc „Krym. Put na rodinu” („Crimeea. Drumul către casă”).

Difuzat de postul naţional de televiziune din Rusia, în martie, acest film prezintă o versiune a evenimentelor petrecute în timpul anexării de către Rusia a Peninsulei Crimeea care a corespuns propagandei guvernamentale. Organizatorii Festivalului de la Locarno au respins însă acest documentar.

Sursa: Mediafax