Home » Cultură » Crăciunul nu e numai despre daruri, dar şi despre legende. 3 Legende înfiorătoare despre monştrii de Crăciun. VIDEO

Crăciunul nu e numai despre daruri, dar şi despre legende. 3 Legende înfiorătoare despre monştrii de Crăciun. VIDEO

Publicat: 25.12.2015
Sărbătorile de iarnă: Crăciunul, Revelionul şi Boboteaza încorporează adesea tradiţii păgâne. Adaptate, ele mai sunt vii şi astăzi. Acestea încurajează copiii mici să fie ascultători, căci altfel nu-şi vor merita darurile de Crăciun.
1. JÓLAKÖTTURINN (Pisica de Crăciun)
 
 
Jólakötturinn este pisica islandeză de Crăciun sau pisica Yule. Ea nu este o pisică bună şi blândă, de fapt s-ar putea sa te mănânce dacă nu ai fost cuminte. Acest personaj este legat de o tradiţie islandeză potrivit căreia cei care şi-au terminat tot lucrul la timp primesc haine noi în dar, de Crăciun, în timp ce aceia care au fost leneşi nu vor primi nimic.
 
 Pentru a încuraja copiii să fie harnici, părinţii le-au spus povestea cu Yule Cat, spunând că Jólakötturinn ştie şi ar putea spune care copii au fost leneşi.  Acest memento tinde să stimuleze copiii în a-şi face treburile lor.
 
2. FRAU PERCHTA (Doamna Perchta)
 
Sursa foto:  Markus Ortner/Flickr user 
 
Poveştile relatate în Germania şi Austria au un alt personaj, o vrăjitoare pe nume doamna Perchta care împarte atât recompense şi pedepse pe parcursul celor 12 zile de Crăciun (din data de 25 decembrie până pe 6 ianuarie, de Bobotează). Ea este cunoscută pentru pedeapsa ei macabră faţă de cei ”păcătoşi”. Potrivit legendei, ea rupe organele interne şi le înlocuieşte cu gunoi. 
 
Povestea doamnei Perchta este considerată a fi o variaţie a legendei despre o zeiţă a naturii din Alpi. Pe parcursul întregului an, aceasta se afla în păduri, iar în perioada sărbătorilor de Crăciun se apropia de oameni.  
 
3. THE YULE LADS  (Flăcăii Yule)
 
 
Jólasveinar sau Flăcăii Yule întruchipează 13 troli islandezi. Fiecare dintre ei au un nume şi o personalitate distinctă. În antichitate, aceştia furau lucrurile şi provocau diverse probleme în apropiere de Crăciun. Iar istorioarele despre ei erau folosite de părinţi pentru a încerca să-i cuminţească pe copii. Cu toate acestea, prin secolul 20, rolul acestor personaje a cam deviat de la sensul său tradiţional, poveştile norvegiene despre binevoitorul Julenisse (Moş Crăciun), care aduce daruri copiilor cuminţi, au influenţat. Tradiţiile s-au amestecat, aşa că anterior diabolicii jólasveinar au devenit un fel de ajutori în a pune cadouri în ghetele copiilor … dacă aceştia au fost ascultători.
 
Sursa: Mentalfloss
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase