Home » Cultură » Institutul Giacometti deschide pentru public o replică a atelierului celebrului sculptor

Institutul Giacometti deschide pentru public o replică a atelierului celebrului sculptor

Institutul Giacometti deschide pentru public o replică a atelierului celebrului sculptor
Publicat: 23.06.2018
O replică a atelierului parizian al sculptorului elveţian Alberto Giacometti, cu lucrări inedite, a fost deschisă pentru public în capitala Franţei, la câteva clădiri distanţă de spaţiul original din Montparnase, transmite Reuters.

Schiţe neterminate şi lucrări abia conturate din ipsos şi lut sunt expuse la Paris, începând de marţi, în atelierul care reproduce spaţiul folosit de Alberto Giacometti până la moartea sa, în 1966, scrie Mediafax.

Proiectul, iniţiat de Institutul Giacometti, adună zeci de picturi şi sculpturi păstrate de soţia artistului după dispariţia acestuia, dar şi statuete fragile niciodată prezentate publicului.

Deschis la câteva clădiri distanţă de spaţiul ocupat de Giacometti până în 1966, atelierul actual reface atmosfera celui în care au fost create câteva dintre lucrările simbol ale artei secolului al XX-lea.

Directorul Fundaţiei Alberto şi Annette Giacometti prezintă studioul ca pe o „capsulă a timpului”, realizată folosind peste 300 de sculpturi şi 90 de picturi, ca şi mii de desene şi fotografii. Pentru a păstra spiritul atelierului, numai cel mult 40 de persoane îl pot vizita în acelaşi timp, astfel că iubitorii de artă trebuie să îşi facă rezervări pe site-ul fundaţiei până pe 15 septembrie.

Opera elveţianului Alberto Giacometti este una dintre referinţele esenţiale ale artei din secolul al XX-lea. Lucrarea sa „L’Homme au doigt” a fost vândută pentru 141 de milioane de dolari în 2015, rămânând până în prezent cea mai scumpă sculptură din lume. De altfel, şi al doilea preţ din topul celor mai scumpe sculpturi a fost plătit tot pentru o lucrare a lui Giacometti, „L’Homme qui marche I”, artistul fiind singurul sculptor ale cărui lucrări depăşesc preţul de 100 de milioane de dolari în licitaţii. Pe locul al treilea în acest top se află lucrarea lui Constantin Brâncuşi „La jeune fille sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard)”, adjudecată anul acesta pentru 71 de milioane de dolari.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase