Home » Cultură » Opere în acuarelă semnate de Theodor Aman, prezentate publicului. Dezvăluie latura mai dezinvoltă a artistului

Opere în acuarelă semnate de Theodor Aman, prezentate publicului. Dezvăluie latura mai dezinvoltă a artistului

Opere în acuarelă semnate de Theodor Aman, prezentate publicului. Dezvăluie latura mai dezinvoltă a artistului
Publicat: 25.09.2018
Expoziţia tematică "Opera Inaccesibilă - Acuarela lui Theodor Aman" va fi deschisă vineri la Muzeul Theodor Aman din Bucureşti, oferind accesul la o zonă a operei celebrului artist român care este rareori prezentată publicului.

Muzeul Municipiului Bucureşti promite că vernisajul de la ora 18.30, vine cu „fragilitatea şi sensibilitatea acestor opere lucrate într-o tehnică ce nu favorizează bătălii cu timpul sau cu spaţiul nepropice clamează o protecţie specială, motiv pentru care sunt păstrate în mediul controlat al depozitelor muzeului. Aşa se face că orice întâlnire a operei «inaccesibile» cu publicul trebuie privită ca o adevărată sărbătoare, ea petrecându-se rar şi pentru perioade scurte de timp, în cadrul unor expoziţii temporare”, se arată un comunicat remis Mediafax.

Cele 33 de acuarele aflate în patrimoniul Muzeului Theodor Aman dezvăluie o faţetă a creaţiei acestui pictor chiar mai dezinvoltă şi mai sensibilă decât pictura în ulei. Multe dintre ele sunt studii pregătitoare, altele sunt variante în acuarelă ale unor picturi sau gravuri cunoscute şi foarte puţine sunt lucrări de sine stătătoare, fără corespondent într-o altă tehnică. Expunerea propusă va facilita descoperirea relaţiei dintre aceste acuarele şi lucrări deja existente în expoziţia permanentă, precum şi diferenţele generate de tratarea aceluiaşi subiect în tehnici diferite.

Expoziţia va permite întâlnirea publicului şi cu o altă operă inaccesibilă, un desen în peniţă, „Sceptrul şi coroana ţării”, reprezentând proiectul lui Aman pentru coroana de oţel cu care a fost încoronat Carol I ca prim rege al României, pe 10 mai 1881, şi apoi Ferdinand ca rege al României Mari. Desenul, ca şi multe dintre acuarele nu au mai fost expuse niciodată în ultimele decenii şi, după această expoziţie temporară, vor recăpăta statutul de opere inaccesibile pentru marele public. Din acest motiv, orice astfel de întâlnire merită să fie onorată, pentru că evenimentul poate fi unic în viaţa unei generaţii.

Expoziţia va fi deschisă la Muzeul Theodor Aman în perioada 28 septembrie 2018 – 30 martie 2019.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase