Home » Cultură » Premiul Goncourt pe 2018, câştigat de scriitorul Nicolas Mathieu

Premiul Goncourt pe 2018, câştigat de scriitorul Nicolas Mathieu

Premiul Goncourt pe 2018, câştigat de scriitorul Nicolas Mathieu
Publicat: 08.11.2018
Scriitorul Nicolas Mathieu a primit, miercuri, premiul Goncourt pe 2018, cea mai prestigioasă distincţie literară franceză, pentru romanul său "Leurs enfants après eux", apărut la editura Actes Sud, potrivit Le Figaro.
Romanul, al treilea din cariera lui Matthieu, este o frescă socială şi politică, iar acţiunea se desfăşoară în regiunea franceză Lorraine, dezindustrializată, devastată de criza de la sfârşitul anilor Mitterand, scrie Mediafax.
 
Ca şi scriitorii Daniel Pennac, Tonino Benacquista, Daniel Picouly şi Pierre Lemaître, recompensaţi în anii anteriori cu Goncourt, Nicolas Matthieu, în vârstă de 40 de ani, a devenit celebru prin romane poliţiste. Primul volum i-a fost publicat în 2014. „Aux animaux la guerre” (Actes Sud) a primit mai multe premii şi a fost adaptat într-o serie de şase episoade de postul TV France 3.
 
În lista finaliştilor pentru premiul Goncourt pe 2018 au mai fost Pauline Delabroy-Allard, cu „Ça raconte Sarah”, David Diop, cu „Frère d’âme”, Paul Greveillac, cu „Maîtres et esclaves”, Tobie Nathan, cu „L’évangile selon Youri”, Daniel Picouly, cu „Quatre-vingt-dix secondes”, Thomas B. Reverdy, cu „L’Hiver du mécontentement”, şi François Vallejo, cu „Hôtel Waldheim”.
 
Anul trecut, premiul Goncourt i-a revenit lui Éric Vuillard, pentru volumul „Ordinea de zi/ L’Ordre du Jour”.
 
Juriul Goncourt include zece membri – anul acesta a fost format din Bernard Pivot, Paule Constant, Pierre Assouline, Françoise Chandernagor, Didier Decoin, Philippe Claudel, Patrick Rambaud, Tahar Ben Jelloun, Virginie Despentes şi Eric-Emmanuel Schmitt -, care se reunesc în luxosul restaurant Drouant din Paris. Juraţii decernează în fiecare an mai multe premii literare, dintre care cel mai renumit este Goncourt.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase