Home » Cultură » Întreaga colecţie de manuscrise de la Marea Moartă a unui muzeu din SUA s-a dovedit a fi falsă

Întreaga colecţie de manuscrise de la Marea Moartă a unui muzeu din SUA s-a dovedit a fi falsă

Întreaga colecţie de manuscrise de la Marea Moartă a unui muzeu din SUA s-a dovedit a fi falsă
Publicat: 17.03.2020
Toate cele 16 fragmente aflate în custodia Muzeului Bibliei din Washington s-au dovedit a fi false.

Descoperirea manuscriselor de la Marea Moartă la jumătatea secolului trecut a permis oamenilor de ştiinţă să înţeleagă mult mai bine secta esenienilor, autorii acestor texte; dar şi să identifice una dintre cele mai complete texte antice ale unor cărţi biblice. Mare parte dintre aceste texte se află în posesia Muzeului din Ierusalim, dar unele fragmente au ajuns în posesia colecţiilor private sau a colecţiilor muzeelor din întreaga lume. 

Unii experţi în manuscrisele antice suspectează că o parte a acestor fragmente sunt falsuri vândute pe piaţa neagră sau legal pentru sume impresionante de bani. Vestea proastă este că unele dintre aceste fragmente sunt îndeajuns de bine realizate astfel încât pot să îi pună în dificultate chiar şi pe experţi. Într-o astfel de situaţie se află Muzeul Bibliei din Washington DC, Statele Unite ale Americii, care a aflat recent că toate cele 16 fragmente care se află în posesia sa sunt falsuri, notează Science Alert.

La finalul anul 2018, oficialii Muzeului au primit confirmarea că cinci dintre fragmente erau falsuri; gravitatea acestor constatări era agravată de faptul că, confrom zvonurilor, aceste fragmente au costat câteva milioane de dolari. Ulterior, aceştia au decis să analizeze toate fragmentele, iar rezultatele au fost mai mult decât dezamăgitoare: toate cele 16 fragmente erau false. 

„După o trecere în revistă exhaustivă a tuturor rezultatelor imaginii şi analizei ştiinţifice, este evident că niciunul dintre fragmentele textuale din colecţia de la Marea Moartă din Muzeul Bibliei nu este autentic”, explică Colette Loll, expertă în fraudă de artă. „Mai mult, fiecare prezintă caracteristici care sugerează că sunt falsuri deliberate create în secolul XX, cu intenţia de a imita fragmente autentice ale Mării Moarte”, mai adaugă aceasta.

Analiza fragmentelor a arătat că cei care le-au creat au folosit o multitudine de tehnici şi de materiale pentru a se asigura că acestea seamănă cu manuscrisele recuperate din peşterile Qumran. „În unele cazuri, o mulţime de depozite minerale au fost, de asemenea, împrăştiate pe falsuri după scriere în timp ce cerneala era încă umedă, pentru a da impresia că acestea erau fragmente autentice ale manuscriselor de la Marea Moartă care proveneau din peşterile Qumran. Suntem de părere că toate aceste metode au fost utilizate cu intenţia expresă de a înşela, concluzionează experţii în frauda de artă la care a apelat Muzeul.

Citeşte şi:

Colecţia de manuscrise de la Marea Moartă poate fi îmbogăţită odată cu o nouă descoperire

Manuscrisele de la Marea Moartă prezintă urme ale unei tehnici necunoscute de realizare a pergamentelor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase