Home » Cultură » Expoziția „C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor”, o premieră pentru istoria artei din România

Expoziția „C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor”, o premieră pentru istoria artei din România

Expoziția „C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor”, o premieră pentru istoria artei din România
Sursa foto: Muzeul de Artă Recentă
Publicat: 12.05.2021

MARe/Muzeul de Artă Recentă a deschis expoziția „C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor. Reprezentarea sportului în arta românească de la 1900 până azi”. Expoziția este o premieră pentru istoria artei din România, fiind primul proiect de acest fel dedicat reprezentării sportului în arta românească.

Potrivit reprezentanților, expoziția „parcurge sistematic întregul traseu istoric prin care sportul și arta au modelat și modernizat societatea timp de peste 100 de ani”.

„Expoziția scoate în evidență predilecția pentru înot și canotaj a Școlii de la Balcic, obsesia pentru box și aviație a avangardei și va prezenta în detaliu viziunea preponderant atletică asupra sportului, pe care realismul socialist și arta oficială comunistă au cultivat-o timp de 40 de ani”, mai arată un comunicat de presă al Muzeului de Artă Recentă.

„C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor”, mai mult decât o simplă expoziție de artă

Expoziția a fost realizată în colaborare cu alte 11 muzee renumite din România, precum MNAR, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă Timișoara, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul Brăilei „Carol I”, MAV Galați, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul Național Secuiesc Sfântu-Gheorghe, Muzeul de Artă din Târgu-Mureș și Muzeul Secuiesc Miercurea Ciuc.

Credit foto: Rareș Toma

Totodată, realizatorii expoziției au colaborat și cu galerii de artă și colecții private. „C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor” reunește 53 de lucrări reprezentative, unele dintre acestea fiind chiar bunuri de patrimoniu sau tezaur, de la 48 de artiști români.

Totuși, „C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor” este mai mult decât o simplă expoziție de artă, fiind un demers reflexiv și educativ. MARe va oferi săptămânal cursuri pentru copii în cadrul cărora legăturile dintre artă și sport vor fi mereu în centrul atenției. Astfel, reprezentanții încearcă să încadreze expoziția ca o modalitate de conștientizare a nevoii de mișcare și de educație fizică.

Până când va fi deschisă expoziția „C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor”?

Expoziția „C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor” a fost concepută ca un proiect inedit, amplu și memorabil, cu efecte pozitive de durată asupra societății. De asemenea, în lunile mai și iunie, Muzeul de Artă Recentă va prezenta vizitatorilor 12 filme, realizate între 1968 și 2018, de către 11 regizori români.

Expoziția „C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor” va fi deschisă publicului până la data de 19 septembrie 2021.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un robot care pictează cu ajutorul inteligenţei artificiale va avea o expoziţie la muzeu

Jurnal de introspecţie V, expoziție inedită de pictură la Biblioteca Metropolitană București

Expoziție dedicată planetei Marte, în interiorul Observatorului Astronomic din București

Expoziție dedicată Mareșalului Constantin Prezan, erou al Primului Război Mondial

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase