Home » Cultură » Simone de Beauvoir, o femeie cu un curaj și o integritate excepțională

Simone de Beauvoir, o femeie cu un curaj și o integritate excepțională

Publicat: 05.08.2021

Simone de Beauvoir, pe numele complet Simone-Lucie-Ernestine-Marie Bertrand de Beauvoir, s-a născut la data de 9 ianuarie 1908, la Paris, Franța și a murit la data de 14 aprilie 1986 la Paris.

Simone de Beauvoir a fost scriitoare și feministă, membru al comunității de filosofi și scriitori care a oferit o transcriere literară a temelor existențialismului.

Simone de Beauvoir este cunoscută, în principal, pentru tratatul în două volume „Al doilea sex” (Le Deuxième Sexe), o pledoarie pentru abolirea a ceea ce scriitoarea numea mitul „eternului-feminin”. „Al doilea sex” de Simone de Beauvoir este una dintre cele mai influente cărți din istoria omenirii.

GALERIE FOTO

Educată în instituții private, Beauvoir a urmat cursuri la Sorbona, acolo unde în 1929 l-a întâlnit pe Jean-Paul Sartre, astfel începând o colaborare pe viață între cei doi mari scriitori. Simone de Beauvoir a predat la numeroase școli între 1931 și 1943, înainte să se concentreze pe cariera de scriitor. În 1945, Beauvoir și Sartre au fondat și au început să editeze Le Temps modernes („Timpuri moderne”), o revistă lunară.

Simone de Beauvoir a scris despre teme existențiale majore

Romanele lui Simone de Beauvoir au expus teme existențiale majore. „L’Invitée” (1943) descrie distrugerea subtilă a relației unui cuplu cauzată de șederea îndelungată a unei tinere în locuința cuplului. De asemenea, romanul tratează problema relației prin considerarea conștiinței fiecărui individ drept „un prădător” pentru celălalt. Dintre alte lucrări de ficțiune ale lui Beauvoir, poate ce mai cunoscută este „Les Mandarins” (1954), pentru care a primit Premiul Goncourt. Romanul este o cronică a încercărilor intelectualilor de după cel de-Al Doilea Război Mondial de a-și părăsi statutul de elită educată și de a se implica în activismul politic.

Simone de Beauvoir și Jean-Paul Sartre, Paris, 1970. Sursa foto: Profimedia

De asemenea, Simone de Beauvoir a scris patru lucrări de filosofie, inclusiv „Pour une Morale de l’ambiguité” (1947), cărți de călătorie despre China și SUA, precum și o serie de eseuri, dintre care cel mai bine cunoscut fiind „Al doilea sex”. În 2009, o nouă traducere în engleză a lucrării a fost publicată, astfel că textul original a devenit accesibil pentru cititorii vorbitori de limbă engleză pentru prima oară. Traducerea anterioară, din 1953, fusese puternic editată, potrivit Brittanica.

O femeie cu un curaj formidabil și o integritate excepțională

Pe lângă tratarea subiectelor feministe, Beauvoir era interesată de îmbătrânire, despre care a scris în „Une Mort très douce” (1964), despre moartea mamei sale în spital, precum și în „La Vieillesse” (1970), o reflecție sumbră despre indiferența societății pentru cei bătrâni. În 1981, Simone de Beauvoir a scris „La Cérémonie des adieux”, o relatare cutremurătoare a ultimilor ani de viață ai lui Sartre.

Simone de Beauvoir s-a dovedit a fi o femeie cu un curaj formidabil și o integritate excepțională, a cărei viață i-a oglindit ideologia: opțiunile de bază ale unui individ trebuie implementate pe premisele unei vocații egale pentru bărbat și femeie, bazate pe o structură comună a ființei lor, indiferent de sexualitate.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Femeie nu te naşti, devii”. Cine a fost Simone de Beauvoir, autoarea „Bibliei” feminismului – VIDEO

Mişcarea sufragetelor. Afişele propagandistice care au făcut istorie mai bine de 100 de ani

De la tunica cusută la rochii din piele şi botine cu toc gros. Descoperă cum a evoluat vestimentaţia feminină

Virginia Woolf: scriitoarea chinuită de bipolaritate şi îndrăgostită de o femeie

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase