Home » Cultură » Capitala Turciei, un oraș antic locuit încă din Epoca de Piatră

Capitala Turciei, un oraș antic locuit încă din Epoca de Piatră

Capitala Turciei, un oraș antic locuit încă din Epoca de Piatră
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.12.2021

Capitala Turciei și a provinciei cu același nume, Ankara, este situată la marginea nordică a platoului anatolian, la aproximativ 200 kilometri sud de coasta Mării Negre. Capitala Turciei este un oraș antic care, potrivit arheologilor, a fost locuit încă din Epoca de Piatră.

Orașul Ankara este împărțit în secțiuni vechi și noi. Orașul vechi, care a fost ridicat pe versanții din jurul unei citadele, este cunoscut drept Ulus și găzduiește centrul comercial al capitalei Turciei. Străzile înguste și întortocheate și casele cu etaj sunt elemente caracteristice.

Arhitectura variată a orașului este reflectată în ruinele sale romane, bizantine și otomane. Yenisehir este districtul central al noului oraș, care s-a dezvoltat după ce Ankara a fost numită capitala Turciei. Acesta are bulevarde largi, hoteluri, teatre, restaurante, clădiri de apartamente, birouri guvernamentale și numeroase ambasade impresionante.

Ankara este al doilea cel mai important oraș industrial al Turciei

Orașul dispune de o varietate de instituții culturale și educaționale, inclusiv Universitatea din Ankara, fondată în 1946, și Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu, stabilită în 1956. Atât teatrul de stat cât și Orchestra Filarmonicii Prezidențiale se află la Ankara. Biblioteca Națională găzduiește numeroase manuscrise, publicații și multe alte materiale. Principalele muzee sunt Muzeul Arheologic și Muzeul Etnografic.

Sursa foto: Shutterstock

Ankara este al doilea cel mai important oraș industrial al Turciei după Istanbul. Fabricile sale produc vin, bere, făină, zahăr, lapte, ciment, materiale de construcție și tractoare. Industriile turismului și serviciilor s-au extins cu rapiditate. Industria comunicațiilor include companii de televiziune și radio importante și numeroase reviste, jurnale și cotidiane, scrie Britannica.

Capitala Turciei a supraviețuit multor conducători

Capitala Turciei a supraviețuit multor conducători, inclusiv Alexandru cel Mare, care a cucerit orașul în 334 î.Hr., și Împăratul Augustus, care l-a încorporat în Imperiul Roman în 25 î.Hr. Făcând parte din Imperiul Bizantin, Ankara a fost atacat în repetate rânduri de arabi și persani. Atacurile arabilor au continuat până în secolul al X-lea, iar în secolul XI turcii amenințau orașul. Diferiți rivali, inclusiv mongolii și otomanii, au controlat Ankara până în 1403. În acel an, orașul a ajuns sub conducerea otomană.

După Primul Război Mondial, Mustafa Kemal Atatürk, liderul naționalist turc, a stabilit la Ankara centrul mișcării de rezistență împotriva guvernului sultanului și forțelor invadatoare ale Greciei. Atatürk a pus bazele sediului său acolo în 1919. Odată cu prăbușirea conducerii otomane, Turcia a fost declarată republică în 1923, iar Ankara a înlocuit Constantinopol (acum Istanbul) drept capitala țării.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Turcia, o scurtă istorie. Cine a fost „părintele turcilor”?

Descoperire importantă la Templul lui Zeus din orașul antic Magnesia, în Turcia

Descoperire impresionantă în „Colosseumul” din Turcia

Un mozaic din piatră, vechi de 3.500 de ani, descoperit în Turcia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase