Home » Cultură » Masa Tăcerii, una dintre cele mai cunoscute sculpturi ale maestrului Constantin Brâncuși

Masa Tăcerii, una dintre cele mai cunoscute sculpturi ale maestrului Constantin Brâncuși

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13.11.2021

Masa Tăcerii, una dintre cele mai cunoscute sculpturi ale maestrului Constantin Brâncuși, se află în parcul central din Târgu Jiu, pe malul râului Jiu.

Lucrarea este alcătuită dintr-o masă circulară de piatră cu 12 scaune. Masa Tăcerii reprezintă locul în care soldații se adună în tăcere înainte de luptă, fiind de asemenea un omagiu pentru soldații căzuți în Primul Război Mondial. De asemenea, Masa Tăcerii are câte un scaun pentru fiecare lună din an, iar forma acestora de clepsidră semnifică trecerea timpului.

Împreună cu Poarta Sărutului și Coloana Infinitului, lucrarea alcătuiește Ansamblul Monumental din Târgu Jiu a sculptorului român Constantin Brâncuși.

Masa Tăcerii a fost realizată din piatră de Banpotoc

Opera a fost realizată în anul 1937, într-o primă versiune, din piatră de Câmpulung, sub forma mesei țărănești, simplă, joasă, din tăblie și picior, fiind amplasată în locul celei de astăzi. Totuși, probabil nemulțumit de dimensiunile lucrării, Brâncuși a comandat în 1938 o masă nouă de la un atelier din Deva, din piatră de Banpotoc, cu noi dimensiuni.

Scaunele în formă de clepsidră de la Masa Tăcerii semnifică trecerea timpului. Sursa foto: Shutterstock

În 1938, în jurul Mesei Tăcerii, scaunele în formă de clepsidră au fost grupate două câte două, însă artistul nu le-a păstrat așa, așezându-le la distanță egală față de masă și restul scaunelor, astfel punând accent pe o prezență imaginară a unui cerc semnificativ.

Constantin Brâncuși a fost un pionier al sculpturii abstracte moderne, operele sale în bronz și marmură fiind mereu caracterizate de o formă pură și elegantă. Fiind pasionat de sculptura în lemn, Brâncuși a creat numeroase lucrări din lemn, acestea având deseori vizibile trăsături folclorice. Totodată, Brâncuși este cel mai bine cunoscut pentru sculpturile sale abstracte cu păsări în zbor și capete ovoide.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Viața impresionantă a lui Constantin Brâncuși. Ce a iubit, mai presus de toate, artistul

Lucrarea „Le Crocodile” și o fotografie a lui Constantin Brâncuşi, scoase la licitație

Două lucrări ale lui Brâncuși au ajuns în top 10 cele mai scumpe sculpturi vândute la licitație

Scrisorile de dragoste trimise de Constantin Brâncuşi fotografei Florence Meyer

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase