Home » Cultură » Peter O’Toole: „Nu voi fi un om obișnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar”

Peter O’Toole: „Nu voi fi un om obișnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar”

Peter O’Toole: „Nu voi fi un om obișnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar”
Peter O'Toole în „Lawrence al Arabiei”. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 16.11.2022

Probabil nu a fost singurul actor atrăgător al generației sale, dar cu siguranță nu a mai existat niciun actor cu o privire atât de hipnotizantă precum a lui Peter O’Toole.

Ochii aceia albaștri erau ai unui seducător, ai unui vizionar și anahoret, ai unui sfânt și, în același timp, ai unui păcătos.

Acel chip prelung și frumos inspira inteligență și romantism. Eleganță și mister. Era captivant. Interesant. Înalt. Straniu. Excentric. Inegalabil. Genial. Și revoltător de sexy. Acesta era Peter O’Toole.

Rolul care l-a transformat într-un star internațional

Necunoscutul Peter O’Toole, tânărul de 30 de ani, îndrăgostit de teatru și de autorii de teatru, de sonetele lui Shakespeare, a avut parte, în 1962, de unul dintre cele mai strălucite debuturi din istoria Hollywood-ului, odată cu interpretarea rolului principal în „Lawrence Of Arabia”, film regizat de David Lean. Prestația și succesul lui au fost comparate cu senzațiile pe care le-a produs Vivien Leigh în „Pe aripile vântului”, cu o generație înainte.

„Lawrence al Arabiei” a fost considerat unul dintre filmele cu cea mai mare influență în istoria cinematografiei. În 1999, în urma unui sondaj realizat de Institutul Britanic de Film, a fost desemnat al treilea cel mai bun dintr-o listă de 100 de filme britanice. A fost premiat cu Oscarul pentru cel mai bun film, pentru cel mai bun regizor (David Lean), cel mai bun montaj, cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun sunet, cea mai bună imagine color și cea mai bună scenografie. De asemenea, a primit 4 premii Globul de Aur și 4 BAFTA.

O’Toole a petrecut doi ani în deșert

Pentru pregătirile și filmările din „Lawrence al Arabiei”, O’Toole a petrecut doi ani în deșert, alături de regizorul filmului, David Lean, iar lansarea producției cinematografice, în 1962, a fost un succes extraordinar, transformându-l pe actor într-un star internațional.

Alte filme în care a avut roluri remarcabile au fost „Becket“, „Leul în iarnă“, unde a jucat alături de Katherine Hepburn, „Cum să furi un milion“, unde a avut-o parteneră pe Audrey Hepburn, Troia, în care au mai jucat Orlando Bloom şi Brad Pitt, „Maurice”, „Venus“, „La revedere, domnule Chips”, „Clasa conducătoare”, „Cascadorul”, „Anul meu preferat”.

Într-o bună dimineață, m-am trezit celebru. Mi-am cumpărat un Rolls Royce alb și am condus pe Sunset Boulevard, purtând  negri, un costum alb și făcând cu mâna din mașină precum regina mamă.

Pedepsit de maici pentru că scria cu stânga

Născut în Irlanda în 1932 și crescut în Anglia (la Leeds), și-a început cariera de actor destul de devreme, la Bristol Old Vic, când încă nu avea 18 ani, iar la debutul anilor 50 se făcuse remarcat, reușind să fascineze cu vocea sa, privirea, cu hotărârea cu care juca pe scenă. La Bristol Old Vic a avut peste 50 de roluri în doar 3 ani, după care a continuat să joace la Starford în multe dintre piesele lui Shakespeare.

În tinerețe, Peter O’Toole a urmat cursurile unei școli catolice unde era adesea pedepsit de măicuțe din cauza faptului că scria cu stânga. În acea perioadă, se considera că persoanele care scriau cu stânga fuseseră lovite de această „tulburare” din cauza păcatelor pe care le duceau cu ele.

Îmi cam era frică de măicuțe. Totala lor negare a feminității – veșmintele negre, părul tuns scurt – mi se părea oribilă, terifiantă. Dar, desigur, toate acestea au avut și un final. Acum savurează un gin tonic în pub-urile din Dublin, iar câteva dintre ele m-au ademenit cu gleznele lor frumoase chiar acum câteva zile.

La un pas să moară din cauza băuturii

Peter O’Toole a fost ani buni alcoolic, viciu care i-a creat multe probleme, inclusiv în căsnicia de 20 de ani cu actrița galeză Sian Phillips, femeie care i-a dăruit două fiice: Kate și Patricia. De altfel, de-a lungul vieții, Sian a scris două autobiografii în care a dezvăluit că deși consideră că erau suflete pereche, relația cu fostul ei soț devenea insuportabilă atunci când era beat. O abuza psihic, devenea extrem de gelos și îi interzicea să accepte diverse roluri care i se propuneau în filme. În 1975, când avea 43 de ani, O’Toole a fost la un pas de moarte atunci când, din cauza alcoolului, a făcut pancreatită și a fost nevoit să se opereze de urgență. Un an mai târziu, Sian a părăsit căminul conjugal, lăsându-și în urmă inclusiv cele două fete care rămăseseră în grija lui O’Toole și a mamei ei.

A doua lui mare iubire a fost modelul Karen Brown cu care a avut împreună un fiu, Lorcan, născut în 1983 și care a urmat cariera tatălui său, devenind actor.

Daily Mirror, într-un articol publicat după moartea actorului, scria despre ciudata situație pe care O’Toole a lăsat-o în urma decesului. Conform publicației, unul dintre cei trei copii ai săi, Patricia O’Toole, nu ar fi fost menționată în testament cu vreun drept de moștenire.

O’Toole, care a murit la 81 de ani, în decembrie anul trecut, nu i-a lăsat niciun ban Patriciei (fiica sa în vârstă de 50 de ani), asta după ce, de ani de zile, cei doi rupseseră legătura. (Daily Mail)

Peter O’Toole a murit pe 14 decembrie 2013, la Spitalul Wellington din St John’s Wood, Londra, la vârsta de 81 de ani, mai apoi fiind incinerat, conform dorinței lui.

Pe scurt despre Peter O’Toole:

  • Între 1952 și 1954 a studiat actoria în cadrul Academiei Regale de Arte Dramatice.
  • În 1997 a antrenat o echipă profesionistă de cricket.
  • În 2000 a primit Premiul Laurence Olivier pentru realizările remarcabile din cariera sa de actor
  • A fost distribuit de trei ori în rol de rege, pe unul dintre aceștia jucându-l de două ori (Henric al II-lea)
  • Deși a fost nominalizat de 8 ori la Oscar (pentru cel mai bun actor) nu a câștigat niciodată distincția oferită de Academia de Film Americană. Cu toate acestea, a fost recompensat cu patru Globuri de Aur, un premiu BAFTA, un premiu Emmy și, în 2013, un Oscar onorific pentru întreaga carieră și contribuția adusă cinematografiei mondiale, premiu pe care l-a refuzat inițial sperând că mai are timp să câștige „un Oscar pe merit pentru cel mai bun actor”, după cum singur spunea.
  • În repetate rânduri a declarat că actorul care l-a inspirat cel mai mult a fost Eric Porter (1928 – 1995).
  • De la vârsta de 14 ani a purtat numai șosete verzi. Într-un interviu pe care l-a acordat în 2007 pentru USA Today, O’Toole a dezvăluit povestea acestui obicei al său care, de fapt, era o superstiție. „Tatăl meu era un jucător de pariuri pe circuite de raliuri, domeniu în care, în acea vreme, verdele era considerat a fi o culoare ghinionistă. Însă cum mie îmi plăcea să totul fac altfel decât restul lumii, am ales să port doar șosete verzi, care oricum nu se vedeau. De atunci, a devenit o superstiție și nu am mai renunțat niciodată la ele”.
  • Peter O’Toole a murit în 2013, la 81 de ani, la puțin timp după ce-și anunțase retragerea din carieră: „Dragii mei, a venit timpul să mă retrag din teatru și film. Nu mai am inimă pentru a face asta și nu voi reveni. Activitatea mea profesională, pe scenă și în fața camerelor de filmat, mi-a adus aprecierea publicului, împlinire sufletească și confort material. M-a adus alături de oameni deosebiți, colegi buni cu care am împărțit destinul inevitabil al actorilor – succesele și eșecurile. Totuși, cred că fiecare trebuie să decidă singur când să pună punct carierei sale. Din acest motiv, îmi iau adio de la actorie, fără regrete și plin de recunoștință. Al vostru pentru totdeauna, Peter O’Toole”.
  • Ultimele filme în care a jucat sunt “Katherine of Alexandria”, “Mary Mother of Christ” și “For Greater Glory”.

Surse:

https://www.theguardian.com/film/2013/dec/15/peter-otoole-career

https://www.britannica.com/biography/Peter-OToole

https://www.telegraph.co.uk/culture/film/10519844/Peter-OToole-20-best-quotes.html

https://www.dailymail.co.uk/news/article-2698584/Peter-OTooles-4m-mystery-left-one-child-Actors-dying-wishes-Assistant-200-000-daughter-Kate-1-1m-son-Lorcan-760-000-daughter-Patricia-0.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Actorul Kevin Spacey, acuzat de viol, revine în lumina reflectoarelor

Robbie Coltrane, actorul care l-a interpretat pe Hagrid în seria „Harry Potter”, a murit

Marlon Brando, actorul care a refuzat Oscarul

Leonardo DiCaprio, actorul care a dat viață personajelor din Titanic și alte filme celebre

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase