Home » Cultură » Indira Gandhi: „Oamenii tind să-și amintească drepturile, în schimb tind să-și uite îndatoririle”

Indira Gandhi: „Oamenii tind să-și amintească drepturile, în schimb tind să-și uite îndatoririle”

Publicat: 26.12.2022

Indira Gandhi (n. 19 noiembrie 1917, Prayagraj – d. 31 octombrie 1984, Delhi) a fost prim-ministru al Indiei (prima femeie prim-ministru al țării) din 19 ianuarie 1966 până la 24 martie 1977 și din 14 ianuarie 1980 până la asasinarea ei pe 31 octombrie 1984.

Viața lui Indira Gandhi a stat sub semnul politicii aproape din momentul în care s-a născut. Tatăl, Jawaharlal Nehru, fusese un lider cunoscut în lupta pentru independența Indiei aflată sub dominația britanică, prin urmare tânăra Indira a crescut și a îmbrățișat aceleași principii care-l reprezentau pe Jawaharlal Nehru.

Cum una dintre tacticile mișcării naționaliste din India era respingerea produselor străine, în special cele britanice, Indira, de mică, a înțeles (sau a fost influențată în acest sens) că mărfurile străine trebuie boicotate, astfel că la vârsta de 5 ani a ales să-și ardă propria păpușă, jucăria iubită, din cauza faptului că aceasta era făcută în Anglia.

Lider politic încă din adolescență

La vârsta de 12 ani era deja implicată activ în lupta Indiei pentru independență, punând bazele mișcării Vanara Sena, din care făceau parte tineri (atât fete, cât și băieți), organizând proteste, marșuri și ajutând politicienii Congresului să publice ziare și materiale interzise.

Cu timpul, Vanara Sena a ajuns la un număr de peste 60.000 de simpatizanți implicați în acțiunile menite să susțină mișcarea pentru independență a Indiei.

Nicio legătură de rudenie cu Mahatma Gandhi

Deși nu erau rude, tatăl Indirei era unul dintre apropiații avocatului Mahatma Gandhi, părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă nonviolente. Indira a ajuns să aibă același nume de familie ca liderul indian emblematic în urma căsătoriei ei, în 1942, cu tânărul activist  Feroze Gandhi (de asemenea, nicio legătură de sânge cu Mahatma), o uniune produsă din dragoste, dar care nu era privită cu îngăduință de comunitate. Feroze și Indira nu aveau aceeași religie, în plus, la acea vreme, căsătoriile mixte erau neobișnuite.

În afara normelor societății se aflau și căsătoriile nearanjate. Deși între anii 1944 și 1946 Indira a născut doi băieți, pe Rajiv și Sanjay, mariajul dintre ea și Feroze nu a fost unul fericit. Feroze a avut mai multe relații extraconjugale, în vreme ce Indira, în cea mai mare parte a timplului său, era văzută în compania tatălui ei, mai ales după ce acesta a devenit prim-ministru al Indiei, în 1947. Relația dintre cei doi s-a încheiat odată cu moartea lui Feroze, în 1960.

Adevăratele implicări politice

Prima acțiune civică notabilă a Indirei Gandi a fost organizarea taberelor de refugiați și acordarea îngrijirilor medicale pentru milioane de refugiați din Pakistan, în 1947, când statul indian își proclamase independența și izbucnise conflictul cu Pakistan, un conflict sângeros și de lungă durată care a afectat în egală măsură cele două state.

În 1962, Indira a devenit lideră a Congresului Național Indian, iar în 1964, an în care a murit tatăl ei, Jawaharlal Nehru, noul premier al Indiei, Bahadus Shastri, i-a cerut Indirei Gandhi să devină ministru al Informației. Un an mai târziu, în 1965, izbucnește un nou conflict între India și Pakistan, perioadă în care moare și Bahadur Shastri, Indira Gandhi luându-I locul și devenind, în 1966, prim-ministrul Indiei. Scena politică murmura. Sceptici vizavi de capacitățile Indirei pentru funcția în care tocmai se instalase, mulți considerau că aceasta va fi foarte ușor de manipulat, dar adevărul avea să fie cu totul altul, Indira Gandhi dovedindu-se o adevărată doamnă de fier a politicii Indiei.

Ambițiile care au dus la declinul ei politic

În 1971, India și Pakistan sunt marcate de noi tensiuni politico-militare, Pakistanul având susținere SUA care trimisese în Golful Bengal o flotă numeroasă în ideea intimidării Indiei. Ca replică la acțiunea SUA, Indira Gandhi a încheiat, în acea perioadă, un tratat de prietenie cu URSS, tratat în care se stipula faptul că securitatea indiana era asigurată cu ajutorul și cu arme sovietice, prin acestă alianță reușind să neutralizeze amenințarea venită din partea Statelor Unite ale Americii și câștigând noul război cu Pakistanul.

Dar ambițiile Indirei Gandi au avut o țintă cu bătaie mai lungă decât atât. Îngrijorată de ascensiunea Chinei, aceasta a transformat India în cea mai tânără putere nucleară a lumii, prin testul nuclear pe care l-a efectuat  în 1974. Personalitate ei suferea schimbări vizibile, Indira devenind tot mai autoritară și independentă politic, preferând să ia propriile decizii și să-i înlăture din cercul ei pe vechii aliați politici. Astfel că în 1975, când acțiunile ei s-au îndreptat împotriva opoziției, Indira, declarând stare de urgență, a ordonat arestarea unui număr de lideri politici anterior aliați ai ei în lupta pentru independența țării, în momentul în care aceștia au început să pledeze pentru demiterea ei din funcția de prim-ministru.

Revenirea la putere

Toate acestea decizii luate, la care s-a adăugat și limitare libertății presei, au dus la declinul politic al Indirei. Indira Gandhi devenise un politician cu tendințe dictatoriale care manipula Parlamentul și opinia publica. În 1975 a fost acuzată de fraudă electorală, iar în 1977 a pierdut alegerile în fața rivalului ei Desai și a Partidului Janata. Au urmat arestarea Idirei Gandhi și a fiului ei Sanjay și intentarea unui proces, dar după doi ani și jumătate de procese, arest, presiuni, denigrări și acuzații continue, Indira a revenit la putere și a reușit să câștige alegerile în 1980.

Ucisă de proprii bodyguarzi

Adulată și urâtă în același timp, Gandhi a fost asasinată în 31 octombrie 1984 de două dintre gărzile ei de corp, Satwant Singh și Beant Singh, ca urmare a Operațiunii Blue Star, o acțiune militară indiană desfășurată între 1 și 8 iunie 1984, ordonată de Indira Gandhi în scopul de a-i îndepărta pe Jarnail Singh Bhindranwale (considerat de Indira mare dușman al Indirei și instigator la revolte) și adepții săi din Templul de Aur din Harmandir Sahib.

Pe 3 iunie 1984, armata, sub comanda Indirei Gandhi, a pătruns în forță în templu omorând sute de pelerini sikh care s-au împotrivit pângăririi acestui loc sfânt.

Un val de emoții în întreaga Indie

Cu toate acestea, uciderea Indirei a stârnit un val de emoții în întreaga Indie, astfel că cel de-al doilea fiu al său, Rajiv Gandhi, a fost ales imediat în funcția de prim-ministru al Indiei, conducând guvernul până în 1991, an în care a fost și el asasinat de militanții mișcării Tigrii eliberării din Tamil Eelam.

Indira Gandhi a fost cunoscută în timpul guvernării și pentru programele speciale de inovare a agriculturii (Revoluția Verde și Revoluția Albă) și ajutoarele extra guvernamentale lansate în 1960, în urma cărora India a suferit o metamorfoză, trecând de la lipsa cronică de alimente, la surplusurile de grâu, orez, bumbac și lapte.

Surse:

https://www.biography.com/news/indira-gandhi-biography-facts

https://www.britannica.com/biography/Indira-Gandhi

Vă mai recomandăm să citiți și:

Gandhi, omul care a reușit să unifice, pentru scurt timp, o națiune profund divizată

Cenuşa lui Mahatma Gandhi, furată în India chiar în ziua omagierii lui

Martin Luther King Jr.: „În cele din urmă nu ne vom aminti de cuvintele dușmanilor noștri, ci de tăcerea prietenilor noștri”

Cum arată statuia lui Ghandi care a scandalizat India?

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase