Home » Cultură » Vasul care s-a scufundat cu 200 de suflete la bord, pion principal în dezbaterile despre sclavie

Vasul care s-a scufundat cu 200 de suflete la bord, pion principal în dezbaterile despre sclavie

Publicat: 18.01.2023

Vasul care s-a scufundat cu mai mult de 200 de suflete la bord este acum folosit pentru a face cunoscută istoria sclaviei și a dramelor fiecărui om vândut.

În 2015, o delegație de la Institutul Smithsonian (cel mai mare complex muzeal din lume) a mers la Mozambic pentru a informa poporul Makua în legătură cu o descoperire unică.

După 221 de ani de la scufundarea în apele tulburi din Cape Town (din Africa de Sud), tragedie care omorât 212 sclavi aflați la bord, a fost găsită epava. Este vorba despre nava São José Paquete D’Africa.

Răspunsul unei căpetenii la vestea privind vaporul cu sclavi

Însă atunci când a aflat veștile, unul dintre liderii tribului Makua a răspuns cu un gest pe care nimeni din delegație nu-l va uita vreodată.

„Unul dintre căpetenii a luat un vas, l-a umplut cu pământ și ne-a cerut să ducem vasul pe epava scufundată astfel încât, pentru prima oară, din secolul XVIII, oamenii să poată adormi pe pământul lor”, a spus Lonnie Bunch, membru al delegației și managerul Smithsonian în prezent.

Chiar dacă São José Paquete D’Africa (ce se îndrepta spre Brazilia) este primul vas descoperit despre care se știe că a transportat sclavii, acesta nu este decât unul dintre zecile de mii de vapoare care au transportat peste 12 milioane de bărbați, copii și femei din Africa, potrivit The Guardian.

Însă, din păcate, până acum arheologii marini s-au concentrat mai mult asupra epavei descoperite, decât asupra oamenilor vânduți și transportați pe acel vapor.

Comerțul cu sclavi, „dificil de imaginat”

În aceste condiții, pentru a reface echilibrul din punct de vedere arheologic, academic și socio-cultural, s-a născut the Slave Wrecks Project, care a unit în 2008 echipe de la Smithsonian (Muzeul Național de Istorie și Cultură Afro-Americană), dar și de la alte instituții și organizații din Africa și din Statele Unite ale Americii.

„Oamenii vorbesc despre comerțul cu sclavi, vorbesc despre milioanele de oameni care erau transportați, dar este dificil să ne imaginăm asta, așa că ne dorim să aducem latura umană prin concentrarea asupra unei singure nave, asupra oamenilor de pe acea navă și a poveștii de pe navă. Da, vorbim despre miile de vapoare care au transportat sclavi, dar spunem, de asemenea: Iată modalitatea prin care noi umanizăm asta”, a mai completat Lonnie Bunch.

Iar ideea care stă la baza proiectului este aceea că oamenii trebuie să înțeleagă că descoperind trecutul sclaviei este la fel de important ca descoperirea Titanicului.

Proiectul the Slave Wrecks a dezvoltat și programe pentru extinde și diversifica cercetarea, prin instruirea oamenilor din Mozambic, Senegal, Caraibe și Africa de Sud. Aceștia învață să facă scufundări, dar și tot ce presupune arheologia și conservarea exponatelor muzeale. Iar astăzi, sunt analizate epave din Brazilia, Caraibe, vestul Africii și America de Nord.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Blugi vechi de 165 de ani, găsiți pe o epavă faimoasă, au fost vânduți pentru o sumă impresionantă

Cercetătorii au descoperit epava navei care a trimis un avertisment către Titanic

Primele imagini în rezoluție 8k cu epava Titanicului. Ce au surprins exploratorii?

O epavă veche de 150 de ani, descoperită în Argentina, ar putea fi o balenieră din SUA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase