Home » Cultură » Care este diferența dintre vin spumant și șampanie?

Care este diferența dintre vin spumant și șampanie?

Publicat: 05.03.2023

Vinul spumant și șampania sunt două băuturi aparent asemănătoare atunci când le privești, dar cele două prezintă, totuși, unele diferențe, având în vedere metodele de producție și locurile geografice în care sunt produse. Deci, care este diferența dintre vin spumant și șampanie?

Ce a făcut ca acest nume, Champagne, să fie atât de special încât să fie protejat în cadrul sistemului francez Appellation d’Origine Controlée (AOC) încă din 1936? Regiunea cu același nume este, de asemenea, protejată peste tot în lume de Asociația profesională Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC), potrivit howstuffworks.

Totul se rezumă la locul și la modul în care este preparată această băutură.

Ce este șampania?

Pe scurt, șampania este un vin spumant (ceea ce înseamnă că este carbogazoasă), care este produs în regiunea Champagne din nordul Franței, la aproximativ 145 de kilometri est de Paris. AOC nu permite ca vinurile spumante care provin din afara acestei zone să fie denumite Champagne.

Iar asta pentru că vinurile spumante produse în Champagne urmăresc regulile sistemului AOC, care include metode și practici specifice. Aceste reguli rezistă bine în Franța, unde standardele AOC sunt respectate. 121 de țări au fost de acord să recunoască denumirea specială de șampanie, grație eforturilor CIVC.

Alte țări nu sunt de acord cu denumirea AOC. De exemplu, unii producători americani continuă să numească „șampanie” „mărcile naționale cu tradiție de lungă durată, atâta timp cât există și o indicație clară a adevăratei origini geografice a vinului”, a explicat criticul de vinuri Jancis Robinson.

Ce este vinul spumant?

La fel ca șampania, vinul spumant este de asemenea un vin carbogazos, făcut fie din struguri albi, fie din struguri roșii. Însă spre deosebire de șampanie, multe vinuri spumante folosesc metoda Charmat. Fermentarea are loc în vrac, în rezervoare fără presiune, așa încât să fie create bulele.

Dar chiar dacă un producător de vin spumant alege să urmeze metoda champenoise, vinul nu poate purt eticheta Champagne sau cea referitoare la metoda champenoise, dacă este produs în afara regiunii Champagne, din Franța. Producătorul trebuie să eticheteze vinul cu metoda tradițională sau un termen similar.

Acest lucru este vaalbil și pentru vinurile spumante produse în alte regiuni din Franța. Există câteva vinuri spumante franțuzești, cunoscute drept Crémant, care sunt produse prin metoda tradițională.

Multe țări din întreaga lume produc vinuri spumante folosind metoda tardițională. În Spania, aceste vinuri sunt cunsocute drept cava. În Portugalia se numesc espumante. Prosecco și Lambrusco din Italia sunt făcute prin metoda Charmat.

Vă mai recomandăm și: 

Piața vinului din România a depășit un prag istoric

O sticlă rară de șampanie, veche de 147 de ani, scoasă la licitație. La ce sumă ar putea ajunge

Câte bule sunt într-un pahar de bere?

Cercetătorii au identificat un posibil tratament pentru dependența de alcool

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug și-a început experiența în presă la Iași, iar promovarea culturii, prin transmiterea cuvintelor relevante, a fost parte din procesul alăturării echipei DESCOPERĂ.ro. Îi place să citească, să cerceteze și să scrie. Claudia este absolventă a Facultății de Litere, specializarea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase