Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Câte bule sunt într-un pahar de bere?

Câte bule sunt într-un pahar de bere?

Publicat: 09.05.2021
Credit foto: Pixabay

Pe măsură ce turnați bere într-un pahar, o cascadă spumoasă erupe spre vârf, creând la final un strat de spumă care gâdilă nasul.

La început, acel flux spumos de carbonatare pare că nu se mai sfârșește. Câte bule pot să iasă dintr-un pahar cu bere înainte ca băutura să se „liniștească”?

Gérard Liger-Belair, profesor de fizică chimică la Universitatea din Reims Champagne-Ardenne, Franța, a explorat anterior acest subiect pe șampanie, calculând că un singur pahar produce aproximativ 1 milion de bule. Recent, Liger-Belair a analizat paharele de bere și a constatat că acestea produc de două ori mai multe bule decât vinul spumos – cu până la 2 milioane de bule care apar într-o jumătate de halbă, potrivit unui nou studiu.

Dovezile arheologice arată că oamenii produc și beau bere de cel puțin 5.000 de ani și, probabil, de maximum 13.000 de ani, au scris în studiu Liger-Belair și Clara Cilindre, co-autor și profesor asociat și cercetător al Grupului de Spectroscopie Moleculară și Atmosferică (GSMA) la Universitatea din Reims.

Berea, cea mai populară băutură alcoolică

„Este de departe cea mai populară băutură alcoolică din întreaga lume”, a afirmat Liger-Belair pentru Live Science. În contextul în care, la nivel global, se produc  aproape 200 de miliarde de litri de bere pe an, bulele și spuma reprezintă o parte importantă a experienței berii, a mai spus el, precizând că acest lucru este valabil mai ales pentru lager, cel mai popular tip de bere.

De obicei, berea este fabricată din patru ingrediente – malț, hamei, drojdie și apă – care sunt apoi fermentate. Acest proces descompune carbohidrații pentru a produce alcool, zaharuri și dioxid de carbon (CO2).

Când berea este îmbuteliată sau pusă în doze, se adaugă CO2 suplimentar, creând presiune în recipient. Odată ce este desfăcută o doză sau o sticlă, lichidul devine suprasaturat cu CO2, care este apoi eliberat sub formă de bule minuscule.

Ce influențează bulele din bere

Pentru studiu, cercetătorii au analizat berea cu un volum de alcool de 5%, turnând aproximativ 250 ml din bautura cu o temperatură de 6 grade Celsius în pahare de 500 ml.

Oamenii de știință au stabilit că numărul total de bule din bere va fi influențat în cea mai mare parte de trei factori: concentrația de CO2 dizolvat în sticlă, volumul bulelor și punctul în care berea devine atât de goală de dioxid de carbon încât nu se mai pot forma bule.

Cercetătorii au mai descoperit că defectele mici din paharele de bere ajută, de asemenea, la formarea bulelor de dioxid de carbon. CO2 dizolvat s-ar aduna în jurul crăpăturilor mai mari de 1,4 micrometri lățime, formând fluxuri de bule. Apoi, bulele se măresc, captând și mai mult CO2 din bere. În total, un pahar de bere de acest volum ar genera între 200.000 și 2 milioane de bule, potrivit studiului.

Cantitatea de bule influențează și gustul berii

Oamenii de știință au precizat că cercetarea nu a presupus doar numărarea bulelor. Când bulele dintr-o băutură ajung pe limba unui băutor sporesc aromele subtile; prin studierea efervescenței lichidului, oamenii de știință pot afla cum se comportă băuturile în diferite condiții și cum le poate afecta gustul, a mai precizat Liger-Belair.

În timp ce cantitatea de CO2 dizolvat din băutură este „un parametru cheie” pentru a înțelege acest lucru, geometria paharelor de bere joacă, de asemenea, un rol important, „astfel încât să ne putem imagina cu ușurință modificarea unor parametri la bere și sticlă pentru o experiență senzorială mai bună, în ansamblu”, a spus el, adăugând că industria berii ar putea beneficia mai mult din știința bulelor.

Descoperirile privind numărul de bule dintr-un pahar de bere au fost publicate în revista ACS Omega.

Vă recomandăm să citiți și:

Metalul din care sunt făcute cutiile de bere a fost asociat cu maladia Alzheimer

Motivul pentru care cererea pentru bere fără alcool a explodat în Japonia

Descoperirea a peste 600 de sticle de bere din perioada victoriană oferă informaţii inedite

Cui pe cui se scoate! Medicii au salvat cu bere viaţa unui bărbat care consumase prea mult alcool

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Delfinii au ajuns să „țipe” pentru a face față poluării fonice cauzate de om
Delfinii au ajuns să „țipe” pentru a face față poluării fonice cauzate de om
O femeie aristocrată din secolul al XVII-lea își lega dinții cu sârmă de aur, au descoperit cercetătorii
O femeie aristocrată din secolul al XVII-lea își lega dinții cu sârmă de aur, au descoperit cercetătorii
Temperatura corpului uman scade constant de 160 de ani. Ce ar putea fi de vină?
Temperatura corpului uman scade constant de 160 de ani. Ce ar putea fi de vină?
Plantele carnivore în formă de „vas de toaletă” care pot înghiți cu ușurință un șoricel
Plantele carnivore în formă de „vas de toaletă” care pot înghiți cu ușurință un șoricel
Pielea umană artificială deschide calea către o nouă terapie împotriva cancerului de piele
Pielea umană artificială deschide calea către o nouă terapie împotriva cancerului de piele
Un studiu confirmă că ambalajul laptelui influențează aroma acestuia
Un studiu confirmă că ambalajul laptelui influențează aroma acestuia
Test de cultură generală. Care este diferența dintre astronomie și astrologie?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre astronomie și astrologie?
Inteligența Artificială a detectat semnale radio de origine necunoscută
Inteligența Artificială a detectat semnale radio de origine necunoscută
Steve Wozniak, co-fondatorul Apple. „Scopul meu nu a fost să câștig o mulțime de bani. Ci să fac computere bune”
Steve Wozniak, co-fondatorul Apple. „Scopul meu nu a fost să câștig o mulțime de bani. Ci să fac computere bune”
O provincie din Canada încearcă dezincriminarea drogurilor puternice
O provincie din Canada încearcă dezincriminarea drogurilor puternice
Tot mai multe țări din Europa ieftinesc transportul public
Tot mai multe țări din Europa ieftinesc transportul public
Ziua în care un stat a fost condamnat, în premieră, pentru agresiune. FOTO
Ziua în care un stat a fost condamnat, în premieră, pentru agresiune. FOTO
Casa de licitații Christie’s, obligată să înapoieze o pictură unor moștenitori ai lui Proust
Casa de licitații Christie’s, obligată să înapoieze o pictură unor moștenitori ai lui Proust
Ce rudă îl va interpreta pe Michael Jackson într-un film biografic?
Ce rudă îl va interpreta pe Michael Jackson într-un film biografic?
Familia din Canada care călătorește în jurul lumii cu propriul avion mic
Familia din Canada care călătorește în jurul lumii cu propriul avion mic
O insulă apărută de nicăieri are forme de viață nemaivăzute
O insulă apărută de nicăieri are forme de viață nemaivăzute
Vremea se schimbă din nou. ANM a anunțat cât și unde va mai ninge
Vremea se schimbă din nou. ANM a anunțat cât și unde va mai ninge
Meditația poate îmbunătăți flora intestinală și sistemul imunitar
Meditația poate îmbunătăți flora intestinală și sistemul imunitar