Home » Cultură » Charlie Mackesy: „Ce este succesul? Să iubești”. Cum s-au transformat niște discuții pe WhatsApp într-o carte vândută în milioane de exemplare

Charlie Mackesy: „Ce este succesul? Să iubești”. Cum s-au transformat niște discuții pe WhatsApp într-o carte vândută în milioane de exemplare

Publicat: 20.11.2023

„Care este cel mai curajos lucru pe care l-ai spus vreodată?”, a întrebat băiatul.

„Ajutor”, a răspuns calul. „A cere ajutor nu înseamnă că renunți. Înseamnă că refuzi să renunți”. (Băiatul, cârtița, vulpea și calul, de Charlie Mackesy).

Scriitor, ilustrator și regizor debutant, britanicul Charlie Mackesy este autorul care a reușit să cucerească inimile a milioane de oameni din toată lumea cu una dintre cele mai apreciate cărți contemporane pentru copii (operă foarte bine primită și de către adulți) –  Băiatul, cârtița, vulpea și calul/ The Boy, The Mole, The Fox and the Horse (2019), care a inspirat filmul animat cu același nume, lansat în 2022, în regia lui Mackesy și a lui Peter Baynton. Producția care a fost realizată în timpul pandemiei cu aportul a peste 120 de oameni din peste 20 de țări care au colaborat de la distanță. a câștigat un Oscar, iar personajele principale reprezentate în filmul animat au primit glasul actorilor Jude Coward Nicoll, Tom Hollander, Idris Elba și Gabriel Byrne.

Charlie Mackesy este, în prezent, un tip foarte popular, inclusiv în mediul online, unde se conectează constant pe conturile de socializare cu admiratorii și cititorii săi de toate vârstele și unde promovează un sentiment plăcut de comunitate.

Prima parte a vieții lui Charlie Mackesy

Născut în Northumberland, Anglia, la 11 decembrie 1962, Charlie Mackesy a urmat cursurile Camberwell College of Arts din Londra, unde și-a perfecționat abilitățile artistice și a explorat diverse forme de exprimare vizuală, dezvoltând o fascinație în a surprinde emoțiile umane și complexitatea relațiilor prin intermediul operelor sale de artă.

Charlie Mackesy a fost caricaturist pentru The Spectator înainte de a deveni ilustrator de cărți pentru Oxford University Press. Lucrările sale premiate au apărut în cărți, colecții private, galerii și spații publice din întreaga lume, iar cartea sa de succes la nivel internațional, The Boy, the Mole, the Fox and the Horse, publicată în octombrie 2019, deține recordul de a se afla cele mai multe săptămâni, consecutiv, în topul Sunday Times Non-Fiction Chart în toate formatele.

„Uneori mă simt pierdut”, a spus băiatul. „Și eu”, a spus cârtița, „dar noi te iubim, iar dragostea te aduce acasă”.

Carieră

De-a lungul carierei, Mackesy s-a aventurat în diferite activități artistice, inclusiv ilustrație, sculptură și pictură, arta lui reprezentând un fel de melanj unic de fantezie, simplitate și profunzime, ceea ce o face accesibilă și ușor de abordat de un public larg. Mackesy se inspiră adesea din experiențe și observații personale, lucrările lui fiind o adevărată dovadă a empatiei profunde pentru condiția umană.

Publicată în 2019, Băiatul, cârtița, vulpea și calul, care s-a vândut în aproape 10 milioane de exemplare, îmbină imagini atrăgătoare cu dialoguri emoționante și provocatoare între personaje. Povestea se învârte în jurul isprăvilor unui băiețel care se împrietenește cu un cal, o vulpe și o cârtiță. Împreună, aceștia înfruntă dificultățile și se bucură de recompensele vieții, împărtășind o înțelepciune profundă și un sprijin reciproc. Cititorii au fost inspirați să îmbrățișeze vulnerabilitatea, bunătatea și curajul de a se lupta cu incertitudinile vieții de limbajul evocator și de imaginile emoționante ale lui Mackesy.

Cartea lui Mackesy a fost lăudată pentru calitățile sale terapeutice și vindecătoare în vremea pandemiei, care, se știe, a fost o perioadă grea pentru întreaga planetă, autorul reușind, în felul său, să vină în ajutorul oamenilor care au găsit alinare și confort în personajele și mesajele din povestea lui.

„Care crezi că este cea mai mare pierdere de timp?”. „Să te compari cu alții”, a spus cârtița.

Arta lui Charlie Mackesy și sănătatea mintală

Mackesy a fost implicat în mai multe inițiative care folosesc arta ca mijloc de susținere a sănătății mintale și a bunăstării, colaborând cu diverse organizații pentru a crea ateliere de artă și programe creative de autoexprimare și vindecare, eforturi prin care Charlie Mackesy a contribuit la eliminarea stigmatului din jurul problemele de sănătate mintală și a încurajat conversațiile deschise despre confortul emoțional. Ilustrațiile și mesajele promovate de Charlie Mackesy au fost preluate și folosite inclusiv de cadrele didactice în sălile de clasă cu scopul de a încuraja discuțiile despre inteligența emoțională, empatie și autocunoaștere.

„Mai aveți vreun sfat?, a întrebat băiatul. „Nu îți măsura valoarea în funcție de cum te tratează alții”, a spus calul.

Băiatul, cârtița, vulpea și calul a fost tradusă în peste 40 de limbi și dialecte diferite, fiind prima carte care a câștigat atât premiul Waterstones pentru romanul anului, cât și premiul Barnes and Noble Book of the Year (2019). Mulți oameni au găsit alinare în cuvintele și mesajele create de Charlie Mackesy, acestea fiind tipărite, printre altele, pe tricouri, coperți de reviste, pe stâlpi de iluminat stradal, în sălile de clasă ale școlilor, în cafenele, în închisori, în secții de spital etc. Pe lângă faptul că a lucrat cu Nelson Mandela la un proiect litografic numit The Unity Series, Charlie a mai colaborat cu regizorul, producătorul și scriitorul britanic Richard Curtis la filmul Love Actually pentru care a produs un set de desene ce au fost scoase la licitație pentru Comic Relief, organizația caritabilă fondată în 1985 de Richard Curtis și comediantul Lenny Henry pentru a ajuta săracii și muritorii de foame din Etiopia.

„A fost oarecum neintenționat”, a spus Mackesy despre începuturile proiectului, scrie Variety.com. „Neintenționat în ceea ce privește ce trebuia să devină proiectul. Adevărata intenție a constat în fiecare desen din fiecare conversație pe care am avut-o pe WhatsApp. Asta a fost foarte intenționat”.

Mackesy și viața sentimentală

„Inițial, povestea a început pe WhatsApp cu câțiva prieteni cărora le trimiteam aceste desene. Suntem prieteni vechi și deseori ne-am angajat în discuții despre ce înseamnă viața, despre menirea noastră aici, despre problemele cu care ne confruntăm în mod constant. De la un moment dat, eu am început să ilustrez aceste conversații ale noastre, desene pe care le-am distribuit mai apoi pe Instagram. Am fost destul de șocat de răspunsul pozitiv pe care l-am primit acolo. Chiar nu eram pregătit pentru asta. După care, reprezentanți ai unor spitale, oameni din armată, cadre didactice, persoane fizice, doctori, psihoterapeuți, psihiatri au început să-mi ceară permisiunea de a folosi imaginile. Iar eu am acceptat. Le-am spus: folosiți-le! Acest proiect nu a fost conceput pentru a face bani. Nu desenam ca să vând imaginile, motiv pentru care le-am distribuit în mediul online, în mod gratis”.

„Paharul tău este pe jumătate gol sau pe jumătate plin?”, a întrebat cârtița. „Cred că sunt recunoscător pentru faptul că…am un pahar”, a spus băiatul.

Charlie Mackesy nu avea experiență în domeniul animației atunci când a început să lucreze la adaptarea video realizată după cartea sa (o coproducție Apple TV+ și BBC). „A trebuit să înțeleg procedurile (…) și nu pot decât să-mi exprim recunoștința și admirația pentru toți animatorii. A trebuit să învăț de la ei”.

„Sunt atât de mică”, a spus cârtița. „Da’, a răspuns băiatul, dar faci o diferență uriașă”.

Charlie Mackesy nu este căsătorit și nici nu are copii însă, așa cum a declarat pentru The Times, a fost îndrăgostit de câteva ori. „Doar că nu a funcționat niciodată pentru că partenera nu a vrut să se căsătorească cu mine sau invers. Dar după ce mi-am petrecut o mare parte din viață singur, prieteniile mele au o importanță profundă, vreau să fiu alături de cei care-mi sunt dragi și să îi susțin”.

Surse:

https://www.imdb.com/title/tt22667880/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://www.imdb.com/name/nm12104786/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://variety.com/2023/awards/global/the-boy-the-mole-the-fox-and-the-horse-charlie-mackesy-oscars-1235501880/

https://www.thetimes.co.uk/article/charlie-mackesy-a-lady-told-me-my-book-saved-her-life-and-she-had-bought-1-000-copies-jvdtpppdv

Vă recomandăm să citiți și:

Gregory Peck, una dintre cele mai mari vedete de cinema din anii 1940 – 1970. „Credința îți dă o forță interioară și un sentiment de echilibru”

Larry Page, cofondatorul Google, al 8-lea cel mai bogat om din lume. „Niciodată nu pierzi un vis, el doar ia forma unui hobby”

Leonard Nimoy, actor, poet, fotograf, regizor. „Logica este începutul înțelepciunii și nu sfârșitul”

Test de cultură generală. Care este cea mai ușoară limbă din lume?

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună. Urmăreşte istoria Apollo în şapte minute!
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună. Urmăreşte istoria Apollo în şapte minute!
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un satelit japonez
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un satelit japonez
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?
De ce au dispărut vânători-culegătorii din Europa?
De ce au dispărut vânători-culegătorii din Europa?
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice
„Milioane” de lucruri frumoase spune Nicola, în EXCLUSIVITATE, la Altceva cu Adrian Artene
„Milioane” de lucruri frumoase spune Nicola, în EXCLUSIVITATE, la Altceva cu Adrian Artene
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai