Home » Cultură » Antonio Banderas, romanticul de la Hollywood. „Omul care nu-și dorește nimic este invincibil”

Antonio Banderas, romanticul de la Hollywood. „Omul care nu-și dorește nimic este invincibil”

Publicat: 07.01.2024

Antonio Banderas a fost mult timp considerat unul dintre cei mai atrăgători bărbați (în 1996, revista People l-a plasat în topul 50 al celor mai frumoși oameni din lume) și mai îndrăgiți actori de la Hollywood.

Un actor care în cariera sa de peste 30 de ani a jucat în multe filme ce i-au adus recunoaștere internațională și o mulțime de premii, printre care un premiu al Festivalului de Film de la Cannes și un Premiu al Filmului European, acestea pe lângă nominalizările la un Oscar, un premiu Tony, două premii Primetime Emmy și cinci premii Globul de Aur.

Nominalizarea la Oscar a primit-o în 2020, pentru cel mai bun actor într-un rol principal în filmul „Pain and Glory” (2019), în regia lui Pedro Almodovar cu o distribuție formată, printre alții, din actorii Penelope Cruz, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia, Nora Navas și Julieta Serrano.

Mă trezesc în fiecare dimineață, mă uit în oglindă și mă întreb: „Sunt un sex-simbol?”. Apoi mă întorc din nou în pat. Este o prostie să gândești așa.

Cel mai cunoscut pentru rolul Zorro din seria de filme omonime

Banderas, care este cel mai cunoscut pentru rolul Zorro din seria de filme omonime, și-a făcut debutul în comedia „Labirintul pasiunii” (1982) a lui Pedro Almodóvar, după această producție legând o relație profesională și amicală destul de strânsă cu importantul regizor spaniol care l-a mai distribuit și în alte filme ce-i poartă semnătura – „Matador” (1986), „Legea dorinței” (1987), „Femei în pragul unei crize de nervi” (1988), „Tie Me Up! Tie Me Down!” (1989) și „The Skin I Live In” (2011). De asemenea, actorul s-a mai remarcat și în peliculele „Philadelphia” (1993), „Interviu cu un vampir” (1994), „Desperado” (1995), „Assassins” (1995), „Evita” (1996), „Spy Kids” (2001-2003) și a asigurat vocea lui Puss in Boots în franciza „Shrek” (2004-prezent) începând cu „Shrek 2” (2004) și cel mai recent „Puss in Boots: The Last Wish” (2022).

Antonio Banderas a fost soțul dedicat al actriței Melanie Griffith timp de aproape 20 de ani, fiindu-i alături în cele mai negre momente pe care aceasta le-a traversat la un moment dat în viața sa, atunci când  s-a confruntat cu dependența de alcool. Cei doi, care sunt părinții Stellei Banderas, născută în 1996, au divorțat în anul 2015, de atunci Banderas trăind cu noua sa parteneră Nicole Kimpel, un bancher de investiții de origine olandeză. Tot în 2015, Banderas a luat o decizie majoră în viața sa, hotârându-se să renunțe la Hollywood, părăsind Statele Unite ale Americii pentru a se muta într-o zonă rurală din Surrey, în Sud Estul Angliei, unde locuiește cu iubita lui. În momentul în care a făcut publică decizia sa, Banderas a spus că această mișcare este nimic altceva decât o nevoie de a se întoarce la „o lume mult mai reală”.

„Europa este mai critică. Mai cu picioarele pe pământ”

Atunci când și-a făcut apariția la premiera filmului „Pain & Glory” la Somerset House din Londra, Banderas le-a declarat reporterilor „M-am întors într-o lume mult mai reală. Iar Hollywood este un loc pentru care sunt foarte recunoscător. S-au purtat frumos cu mine și din punct de vedere personal și profesional. Și le mulțumesc pentru tot ceea ce mi-au oferit acolo, în America. Europa este mai critică. Mai cu picioarele pe pământ. Și cred că aveam nevoie de asta”.

José Antonio Domínguez Banderas s-a născut la 10 august 1960, în Málaga, Andaluzia, Spania, în primii ani ai tinereții sale fiind nu doar un mare pasionat dar și un jucător talentat de fotbal care dacă nu și-ar fi rupt piciorul în timpul unui meci, la vârsta de 14 ani, probabil ar fi devenit un star al terenului de fotbal și nu al marelui ecran.

Primul rol important al lui Antonio Banderas

În 2003, Banderas a debutat pe scena teatrului american jucând în rolul lui Guido Contini din spectacolul „Nine”, prestația sa fiind lăudată și recompensată cu un premiu Drama Desk, dar și o nominalizare la un premiu Tony.

Primul rol important al lui Antonio Banderas în limba engleză a fost în pelicula lui Arne Glimcher „The Mambo Kings” (1992), film în care Banderas a interpretat rolul unui muzician pasionat, însă rolul care l-a ridicat la rang de actor de talie internațională a fost acela din renumitul „Desperado” (1995), regizat de Robert Rodriguez, în care Banderas a sucit mințile publicului feminin, iar partenera sa din film, Salma Hayek, pe cele ale publicului masculin. Rolul lui Banderas în „Desperado” a marcat începutul unei colaborări fructuoase cu Rodriguez. Alături de Salma Hayek, Banderas a mai apărut în 7 alte filme – „Four Rooms” (1995), „Frida” (2002), „Spy Kids 3: Game Over (2003)”, „Once Upon a Time in Mexico” (2003), „Puss in Boots” (2011), „Hitman’s Wife’s Bodyguard” (2021) și „Puss in Boots: The Last Wish” (2022).

O interpretare care i-a definit cariera

Interpretarea lui Pablo Picasso în cel de-al doilea sezon al serialului de televiziune „Genius” (2018) a demonstrat capacitatea sa de a întruchipa figuri istorice complexe cu profunzime și autenticitate, pentru acest rol primind numeroase aprecieri și o nominalizare la premiile Primetime Emmy.

Un an mai târziu, în 2019, Banderas a oferit o interpretare care a definit cariera sa în filmul „Pain and Glory”, de Pedro Almodóvar, un film semi-autobiografic care a pus în evidență jocul nuanțat al lui Banderas în rolul unui regizor care reflecta asupra vieții și carierei sale. Rolul i-a adus premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Cannes și o nominalizare la Oscar.

În 2003, Antonio Banderas a înființat Teatro del Soho CaixaBank în orașul său natal, Málaga, un teatru care servește drept centru de exprimare artistică și de schimb cultural, iar în 2010 a pus bazele unei fundații, o organizație non-profit care se concentrează pe diverse inițiative caritabile și filantropice legate în principal de sănătate, educație și dezvoltare socială, atât în Spania, cât și la nivel internațional. În 2017, a participat la gala „Friends of the Israel Defense Forces” care a avut loc în Beverly Hills, California,în cadrul căreia s-au strâns peste 31 de milioane de dolari. („Friends of the Israel Defense Forces” găzduiește evenimente, strângeri de fonduri și programe de sensibilizare și de strângere de fonduri pentru diverse inițiative, cum ar fi burse pentru soldații care urmează studii superioare, sprijin pentru veteranii răniți, asistență pentru familiile îndurerate și finanțare pentru nevoile sociale și recreative ale soldaților).

Revenind la relația pe care Banderas a avut-o cu Melanie Griffith, conform informațiilor publicate de IMDb.com, acesta s-a îndrăgostit de ea cu mult timp înainte să o cunoască și apoi să-i devină parteneră de viață. A remarcat-o în filmul „Something Wild” (1986), iar trei ani mai târziu, într-un interviu pe care avea să-l dea unei reviste spaniole, și-a exprimat dorința de a o întâlni, lucru care s-a întâmplat abia în 1995, când a sosit pe platoul de filmare al filmului „Two Much” (1995), o comedie romantică în care au jucat amândoi. Înaintea căsătoriei cu Melanie Griffith, Banderas a mai fost căsătorit cu actrița spaniolă Ana Leza (din 1987 și până în 1996).

Surse:

https://www.imdb.com/title/tt8291806/

https://www.independent.ie/entertainment/movies/antonio-banderas-on-leaving-hollywood-i-had-to-return-to-a-much-more-real-world/38387707.html

https://www.imdb.com/name/nm0000104/awards/

https://www.imdb.com/name/nm0000104/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

Vă mai recomandăm să citiți și:

Leonardo DiCaprio, unul dintre cei mai proeminenți și influenți actori de la Hollywood

Burt Lancaster, primul actor care a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame. „Atâta timp cât ești curios, învingi vârsta”

Lauren Bacall, într-un Hollywood de altă dată, starul cel mai răsfățat al ecranului. „Nu-ți câștigi întotdeauna bătăliile, dar e bine să știi că ai luptat”

Joe Pesci, cel mai îndrăgit mafiot de la Hollywood. „Oh, Doamne, femeile sunt perfecte. Bucurie perfectă și durere perfectă”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase