Home » Cultură » Angelina Jolie: „Faceți alegeri îndrăznețe și faceți greșeli”

Angelina Jolie: „Faceți alegeri îndrăznețe și faceți greșeli”

Angelina Jolie: „Faceți alegeri îndrăznețe și faceți greșeli”
Angelina Jolie în filmul „Lara Croft: Tomb Raider” (2001). Credit foto: Paramount Pictures/Profimedia
Publicat: 06.01.2024

În 1999, Angelina Jolie a câștigat un Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar în drama de peste două ore a lui James Manglod „Girl, Interrupted”, film cu un scenariu bazat pe relatarea scriitoarei Susanna Kaysen despre internarea ei timp de 18 luni într-un spital de boli mintale la sfârșitul anilor 1960.

În 2005, după ce a jucat alături de seducătorul Brad Pitt în filmul care a combinat elemente de acțiune, comedie și romance „Mr. & Mrs. Smith”, al regizorului Doug Liman, chimia de pe ecran dintre Jolie și Pitt a dus la o relație în viața reală, în august 2014 cei doi căsătorindu-se în cadrul unei ceremonii private și restrânse la care au participat 20 dintre cei mai apropiați prieteni ai lor. Jolie și Pitt au fost timp de aproape 13 ani cuplul de aur de la Hollywood.

Celebri, frumoși, sexi, aproape impecabili cu imaginea lor. Cuplul Brangelina era adorat, deși au existat persoane care nu au privit cu simpatie relația lor, având în vedere faptul că Brad Pitt în momentul în care s-a îndrăgostit de Angelina Jolie era căsătorit cu o altă actriță renumită și îndrăgită, Jennifer Aniston (mariajul lor a durat din 2000 și până în 2005, anul apariției Angelinei în viața lui Pitt).

Jolie, Pitt, iubire, despărțire, copii

Povestea Angelinei și a lui Brad s-a desfășurat ca în basmele cele mai frumoase dar a avut, până la urmă, un final. Cu toate astea, cei șase copiii pe care îi au îmreună, trei dintre ei biologici și trei adoptați (toți trei salvați din orfelinate – unul din Vietnam, altul din Etiopia și cel de-al treilea din Cambodgia) vor fi liantul permanent dintre Jolie și Pitt. Angelina, înaintea căsătoriei cu Brad, a mai fost măritată cu actorul Jonny Lee Miller (între 1996 și 1999) și cu actorul și regizorul Billy Bob Thornton (între 2000 și 2003).

„Este dificil să obții claritate cu privire la cine ești cu adevărat atunci când porți cu tine o grămadă de bagaje adunate din trecut. Am învățat să renunț la ele și să trec mai repede la următorul nivel”. (Angelina Jolie)

O persoană empatică și generoasă

De ce este Angelina Jolie atât de îndrăgită? Dar poate că întrebarea corectă ar fi, de ce nu ar fi Angelina Jolie atât de îndrăgită? În afară de faptul că a fost înzestrată cu trăsături fizice demne de penelul unui artist, pe lângă talentul actoricesc, Jolie a dovedit că este și o persoană empatică, generoasă, implicându-se de ani de zile în foarte multe proiecte și acțiuni caritabile și umanitare și donând milioane de dolari pentru aceste scopuri.

„Iubirea este atunci când le dorești tot ce este mai bun celor pe care îi iubești, atunci când pui interesele și bunăstarea lor mai presus de ale tale. Întotdeauna”. (Angelina Jolie)

Un Oscar și multe roluri

Angelina Jolie și-a făcut debutul pe ecran în comedia „Lookin’ to Get Out” (1982), jucând alături de tatăl ei, actorul Jon Voight. Unsprezece ani mai târziu, a apărut în următorul ei film, producția cu buget redus „Cyborg 2” (1993) care a fost un eșec comercial. Rolul ei decisiv a venit odată cu filmul „Hackers” din 1995, cariera Angelinei continuând să ia avânt și să înflorească pe parcursul anilor 1990 când a fost remarcată în rolurile din pelicule precum „Gia” (1998), pentru care a câștigat un premiu Globul de Aur și deja amintitul „Girl, Interrupted” (1999), care i-a adus primul și singurul, până acum, premiu Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar. De-a lungul anilor, Jolie a devenit una dintre cele mai proeminente și respectate figuri de la Hollywood, alte câteva roluri care o evidențiază fiind și acelea din „Lara Croft: Tomb Raider” (2001), „Changeling” (2008), o dramă de epocă în regia lui Clint Eastwood, în care Jolie a jucat rolul unei mame care își caută fiul dispărut în Los Angeles-ul anilor 1920. Interpretarea sa emoționantă i-a adus aprecieri din partea criticilor și o nominalizare la Oscar. „A Mighty Heart” (2007), peliculă în care a personificat-o pe Mariane Pearl, văduva jurnalistului Daniel Pearl, care la 23 ianuarie 2002 a fost răpit și ucis de teroriști în Pakistan, „Salt” (2010), un thriller de acțiune, Jolie personificând un ofițer CIA acuzat că este spion rus, „Maleficent” (2014), o adaptare a poveștii „Frumoasa din pădurea adormită”, „By the Sea” (2015), scris și regizat de ea și în care a jucat alături de Brad Pitt, „The Good Shepherd” (2006), un thriller de spionaj, „Wanted” (2008), film în care interpretează rolul unei asasine profesioniste și lista poate continua. În calitate de regizor, Jolie și-a pus amprenta pe filme ca „In the Land of Blood and Honey” (2011), „Unbroken” (2014), „By the Sea” (2015) și „First They Killed My Father” (2017).

Relații de familie. Probleme, droguri, boli, împăcări

O personalitate destul de complexă, Angelina Jolie a trăit și trăiește în viața reală într-un mod aproape la fel de palpitant precum a făcut-o în filmele sale. A avut o relație specială cu mama sa, frumoasa actriță Marcheline Bertrand care în 2007, după o luptă de câțiva ani cu cancerul ovarian și la sâni, a murit la vârsta de 56 de ani. În 2013, la 39 de ani, Angelina Jolie a ales să se supună unei duble operații de mastectomie profilactică după ce ce a aflat, în urma unui screening genetic, că prezintă un risc semnificativ crescut de a dezvolta cancer de sân din cauza unei mutații a genei BRCA1.

Timp de aproape cinci ani, în perioada 2002 – 2007, Angelina a rupt orice legătură cu tatăl ei, actorul american Jon Voight, Jolie condamnându-i infidelitățile pe care le-a avut în timpul căsniciei lui cu Marcheline, mama Angelinei, probleme care Jolie crede ar fi declanșat cancerul acesteia.

În plus, în perioada adolescenței și a primilor ani ai tinereții când Angelina s-a confruntat cu dependența de droguri și urmările aferenete – depresie și internări în instituțiile specializate, actrița l-a acuzat pe Voight că nu i-a fost alături și nu a ajuta-o așa cum ar fi fost firesc să o facă în calitatea lui de tată. După apariția în viața Angelinei a copiilor, relația dintre Voight și Jolie s-a îmbunătățit vizibil și, în mod public, în nenumărate rânduri cei doi au vorbit apreciativ unul la adresa celuilalt.

  • În 2006, după ce a născut-o pe fiica ei și a lui Brad Pitt, Shiloh, Angelina Jolie a vândut un set de imagini cu bebelușul pentru suma de 4.100.000 de dolari. Mai târziu, a donat toți banii în scopuri umanitare.
  • Cel mai mare salariu al actriței a fost pentru rolul principal din „The Eternals”, un film cu un buget de peste 400 de milioane de dolari care i-a băgat Angelinei în cont 35 de milioane de dolari.
  • În 2005,  a fost făcută cetățean oficial al Cambodgiei de către Regele țării,  pentru eforturile ei continue de a ajuta mediul.
  • În 2014, a fost distinsă de cu titlul Dame Commander of the Order of St. Michael and St. George, pentru serviciile aduse în politica externă a Regatului Unit și a campaniei de a pune capăt violenței sexuale în zonele de război.
  • Deține un certificat de pilot privat și poate pilota orice aeronavă cu un singur motor.
  • Și-a dedicat aproape 20 de ani lucrând cu Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), începând colaborarea cu ei ca ambasador al bunăvoinței și călătorind în Sierra Leone, Irak, Thailanda, Sudan, Kenya, Iran și multe alte state pentru a ajuta la găsirea unor soluții pentru cei care au rămas fără adăpost și pentru refugiați. „Am învățat de la refugiați mai multe despre familie, rezistență, demnitate și supraviețuire decât pot exprima în cuvinte”, declara ea pentru Vogue. În plus față de toate acestea, a ajutat și la finanțarea programelor de sănătate și conservare a mediului pe termen lung.
  • Jolie și politicianul britanic Lord William Hague au fondat în 2012 Inițiativa pentru prevenirea violenței sexuale din zonele de război în urma căreia peste 150 de țări au semnat un angajament de a pune capăt acestor agresiuni sexuale din țările aflate în conflicte militare.
  • În 2024, Jolie revine pe ecrane în două filme interesante; își reia rolul de maestră Tigroaică în continuarea animației „Kung Fu Panda 4” și o interpretează pe cântăreața de operă Maria Callas în filmul biografic Maria, în regia lui Pablo Larraín, după un scenariu scris de Steven Knight (scenaristul  Peaky Blinders).
  • Deși nu este nimic oficial, după ce au fost văzuți luând prânzul la un restaurant din Malibu, presa americană a scris imediat că Angelina Jolie este într-o relație cu David Mayer de Rothschild, fiul bancherului Sir Evelyn de Rothschild (decedat la 7 noiembrie 2022, unul dintre cei mai bogați oameni din Marea Britanie, dar și din lume). David Mayer, care are o avere estimată la peste 4 miliarde de dolari, și-a făcut un nume transformând pasiunea pentru natură și animale într-o slujbă. La 26 de ani a traversat Antarctica pe jos și pe schiuri cu ajutorul unor zmee, iar un an mai târziu a traversat Polul Nord pe o sanie trasă de câini, pentru performanța sa intrând în Cartea Recordurilor Guinness. În 2010 a făcut parte din echipajul ambarcațiunii Plastics formată din 12.500 de sticle de plastic, cu care a reușit să facă o călătorie de 12.875 de kilometri de la San Francisco, California, până la Sydney, Australia, cu unicul scop de a „crește conștientizarea despre poluarea oceanelor”.
  • În prezent, Angelina Jolie și fostul ei soț Brad Pitt continuă în instanță lupta pentru Castelul Miraval (care deține și o podgorie profitabilă) pe care l-au achiziționat împreună în Franța, în 2008, plătind peste 164 de milioane de dolari.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Angelina-Jolie

https://edition.cnn.com/2023/07/10/entertainment/brad-pitt-angelina-jolie-miraval-response/index.html

https://www.imdb.com/title/tt3707106/

https://www.vogue.co.uk/arts-and-lifestyle/article/angelina-jolie-charity-work

Vă mai recomandăm să citiți și:

Actrița Geraldine Chaplin, a patra din cei 11 copii ai lui Charlie Chaplin – Trăind printre fantome. „Peste tot pe unde mergeam, eram privilegiați”

Penelope Cruz, singura actriță spaniolă recompensată cu un Oscar. „Am o personalitate puternică. Spun ce simt”

Rita Moreno, prima actriță hispanică premiată cu Oscar. „Sunt una dintre cele mai fericite persoane pe care le cunosc”

Scarlett Johansson, cea mai bine plătită actriță în 2018 și 2019. „Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poate auzi o femeie e că este sexy”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase