Home » Cultură » Betty White, doamna de aur a televiziunii americane. „Nu știam ce este Facebook, iar acum că știu ce este, trebuie să spun că mi se pare o mare pierdere de timp”

Betty White, doamna de aur a televiziunii americane. „Nu știam ce este Facebook, iar acum că știu ce este, trebuie să spun că mi se pare o mare pierdere de timp”

Publicat: 29.01.2024

A fost descrisă ca fiind una dintre cele mai amuzante actrițe, una dintre cele mai „cool”, mai pozitive persoane de la Hollywood ale perioadei sale de glorie. Betty White (1922 – 2021), legenda comediei filmului american anilor ’40 și ’50, și-a început cariera în lumea divertismentului în 1930, la vârsta de 8 ani, când a primit un job la radio jucând în rolul unui copil orfan în piesa de teatru radiofonic „Empire Builders”.

Betty White a apărut în numeroase seriale, emisiuni de televiziune și filme artistice, pentru aportul adus artei cinematografice, actrița fiind recompensată cu peste 40 de premii, printre care 5 premii Emmy, 4 premii OFTA (Online Film & Television Association), un premiu pentru întreaga activitate acordat de Women Film Critics Circle Awards, plus alte numeroase distincții oferite de criticii de film și diferite asociații și organizații cinematografice.

Înainte de a deveni o actriță de comedie de succes. Betty White a fost o activistă pentru drepturile animalelor și, de asemenea, a fost membră a American Women’s Voluntary Services – o importantă organizație de voluntariat din Statele Unite ale Americii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, înființată cu puțin timp înainte ca Statele Unite să intre în război, misiunea sa principală fiind aceea de a mobiliza femeile pentru a contribui la efortul depus în timpul războiului pe frontul intern, organizația jucând un rol crucial în susținerea războiului prin diverse activități și servicii de voluntariat.

O carieră de peste șapte decenii

În 2010, la vârsta de 88 de ani și jumătate, Betty White a fost cea mai în vârstă persoană care a prezentat vreodată emisiunea Saturday Night Live (1975).

Cariera actriței s-a întins pe o perioadă de peste șapte decenii, în 2014 ediția din acel an a revistei „Guiness World Records” certificând-o ca fiind actrița cu cea mai îndelungată carieră în divertismentul TV.

Două dintre cele mai memorabile personaje de televiziune pe care le-a personificat Betty White sunt cele din „The Mary Tyler Moore Show” (1970 – 1977) și „The Golden Girls” (1985 – 1992). De altfel, participarea în cadrul „The Mary Tyler Moore Show”, unul dintre cele mai populare seriale ale vremii, a constituit momentul în care Betty White a fost descoperită cu adevărat și propulsată în lumea televiziunii, în perioada 1973 – 1977 câștigând deja două premii Emmy.

Betty White a murit la vârsta de 99 de ani

Cel de-al treilea Emmy l-a primit pentru un alt rol aclamat, naiva și împrăștiata Rose din sitcom-ul american „The Golden Girls”, o producție pentru micul ecran premiată, printre altele, cu 11 premii Emmy și 4 premii Globul de Aur. Betty White a fost ultima supraviețuitoare dintre cele patru vedete ale serialului, celelalte trei fiind Estelle Getty (care a murit în 2008), Bea Arthur (decedată în 2009) și Rue McClanahan (decedată în 2010). Betty White a murit la vârsta de 99 de ani, la 31 decembrie 2021, în locuința sa din Los Angeles.

Betty Marion White s-a născut pe 17 ianuarie 1922, în Oak Park, Illinois, fiind singurul copil al lui Horace, de profesie inginer electrician, și al Tessei (Cachikis) White, casnică.

Betty White a servit în cadrul Serviciilor Voluntare ale Femeilor Americane

După absolvirea liceului în 1939 (Beverly Hills High School), Betty White s-a înscris la facultate unde s-a implicat în activitățile culturale organizate în cadrul universității, apărând în mai multe producții studențești și chiar scriind o piesă de teatru.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Betty White a servit în cadrul Serviciilor Voluntare ale Femeilor Americane și a condus un „camion PX”, scrie New York Times, care livra săpun, pastă de dinți și dulciuri soldaților distribuiți să ocupe pozițiile din zonele Santa Monica și Hollywood.

În 1945 s-a căsătorit cu pilotul de avion Dick Barker de care a divorțat în același an.

Cariera lui Betty White a început la radio

După război, Betty White s-a înscris în cadrul Bliss-Hayden Little Theater, fondat de doi actori de la Hollywood, Lela Bliss și Harry Hayden, o școală cunoscută și apreciată printre personalitățile din lumea artistică americană, concepută cu scopul de a-i ajuta pe tinerii actori aflați la început de drum și oferindu-le o scenă unde să-și desfășoare talentele. De-a lungul timpului, la Teatrul Bliss-Hayden au poposit actori precum Marilyn Monroe, George Clooney, Michele Pfeiffer, Jim Carrey și alții. Pe scena de acolo a jucat și White, reprezentația „Dear Ruth” ajutând-o să se facă remarcată în scurt timp, astfel că un agent în căutare de talente care frecventa locul a luat-o pe Betty sub aripa sa ajutând-o și încurajând-o să urmeze o carieră de actriță. Cei doi aveau să se căsătorească în 1947, mariajul lor durând doar doi ani.

Cariera lui Betty White a început la radio, primind roluri secundare în emisiuni radiofonice, în anul 1949 făcându-și debutul în televiziune odată cu show-ul „Al Jarvis’s Hollywood on Television”, după ce Al Jarvis a părăsit show-ul, White preluând rolul de gazdă a emisiunii.

O prezență destul de neobișnuită și controversată

În anii ’50, Betty White a prezentat câteva emisiuni de televiziune a căror realizatoare a fost chiar ea, atrăgându-și laude dar și critici, pe cele din urmă din cauza faptului că în cadrul unuia dintre show-urile sale de divertisment îl avusese invitat pe Arthur Duncan, un dansator de step de culoare, la acea vreme o prezență destul de neobișnuită și controversată din motive rasiale.

Mai apoi s-a specializat în producerea emisiunilor interactive de jocuri, câteva dintre ele fiind „To Tell the Truth”, „I’ve Got a Secret”, „The Match Game”, „What’s My Line?” și „Password”, cu al cărui prezentator, Allen Ludden, s-a căsătorit în 1963. Allan Ludden a fost cel de-al treilea și ultimul soț al ei, mariajul durând până în 1981, anul în care acesta a murit. Betty White nu a avut niciodată copii.

„Betty White: Prima doamnă a televiziunii”

Betty White a avut apariții în serialele „The Golden Palace”, „Ally McBeal”, „That ’70s Show”, „Boston Legal”, „Community”, „The Bold and the Beautiful”, iar pe marele ecran a fost distribuită în „The Proposal” (2009) și „You Again” (2010), în 2010 primind și un premiu pentru întreaga carieră din partea Screen Actors Guild. În 2018, i-a fost dedicat documentarul PBS, „Betty White: Prima doamnă a televiziunii”. Ultimii ani de viață ai lui Betty White, profesional vorbind, au fost marcați de rolul de gazdă a emisiunii „Saturday Night Live”, deseori emisiunile prezentate de ea sau în care era invitată înregistrând audiențe record.

După ce în 2011 a publicat cărțile „If You Ask Me (and of Course You Won’t)” și „Betty & Friends: My Life at the Zoo”,  în 2012, Betty White a debutat pe NBC în „Betty White’s Off Their Rockers”, o emisiune cu camera ascunsă în care persoane mai în vârstă le făceau farse celor mai tineri, White fiind atât gazda emisiunii, cât și producătorul executiv, iar în 2019 și-a folosit vocea în filmul de animație „Toy Story 4”.

„Aș vrea să fiu ținută minte, în primul rând, ca doamna care a ajutat animalele”

Au fost cunoscute dragostea și dedicarea lui Betty White pentru animale, la începutul anilor 1970, producând un talk-show dedicat necuvântătoarelor, „The Pet Set”, în cadrul căruia invita diferite vedete care povesteau despre animalele lor de companie. De asemenea, s-a implicat și în multe acțiuni caritabile și de ajutorare a animalelor, iar în 2006 a fost numită „ambasadorul animalelor” de către reprezentanții Grădinei Zoologice din Los Angeles.

„Aș vrea să fiu ținută minte, în primul rând, ca doamna care a ajutat animalele”, declara Betty White în 1990 într-un interviu acordat Chicago Sun-Times, citată fiind de The New York Times.

„Este incredibil că poți să rămâi într-o carieră atât de mult timp și că oamenii încă te mai suportă”, a declarat ea în 2018 la decernarea premiilor Emmy, una dintre ultimele sale apariții publice.

Betty White a murit la 31 decembrie 2021, la vârsta de 99 de ani.

Surse:

https://www.nytimes.com/2021/12/31/arts/television/betty-white-dead.html

https://www.imdb.com/name/nm0924508/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.britannica.com/biography/Betty-White

Vă mai recomandăm să citiți și:

Actrița Geraldine Chaplin, a patra din cei 11 copii ai lui Charlie Chaplin – Trăind printre fantome. „Peste tot pe unde mergeam, eram privilegiați”

Rita Moreno, prima actriță hispanică premiată cu Oscar. „Sunt una dintre cele mai fericite persoane pe care le cunosc”

Scarlett Johansson, cea mai bine plătită actriță în 2018 și 2019. „Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poate auzi o femeie e că este sexy”

Mia Farrow, actrița de la Hollywood cu cei mai mulți copii

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase