Home » Cultură » Daniel Barenboim, cel mai mare pianist al momentului și primul cetățean israelian care a acceptat cetățenia palestiniană. „Mi-ar plăcea să fiu un terorist pentru educația muzicală – să fac o reformă completă în întreaga lume”

Daniel Barenboim, cel mai mare pianist al momentului și primul cetățean israelian care a acceptat cetățenia palestiniană. „Mi-ar plăcea să fiu un terorist pentru educația muzicală – să fac o reformă completă în întreaga lume”

Daniel Barenboim, cel mai mare pianist al momentului și primul cetățean israelian care a acceptat cetățenia palestiniană. „Mi-ar plăcea să fiu un terorist pentru educația muzicală – să fac o reformă completă în întreaga lume”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11.02.2024

S-a spus despre Daniel Barenboim că în timpurile moderne nu a existat nimeni care să se compare cu el,  în calitate de pianist, acompaniator și dirijor, Barenboim vorbind prin muzică, de-a lungul existenței și carierei sale, cu întreaga lume.

Dar mai mult decât atât, unind culturi și având un deziderat nobil și îndrăzneț – comunicarea și armonia între două națiuni care de ani de ani de zile au fost în conflict – Israel și Palestina. Totul prin instrumentele pacifiste ale sunetului și puterii muzicii.

Daniel Barenboim nu este doar un muzician de excepție, dar și primul israelian căruia Autoritatea Palestiniană i-a acordat cetățenia onorifică. Evenimentul a avut loc în anul 2007.

Promovarea păcii în Orientul Mijlociu

Daniel Barenboim, (n. la 15 noiembrie 1942, Buenos Aires, Argentina), pianist și dirijor israelian, dar și activist, s-a remarcat, pe lângă talentele sale muzicale, prin eforturile deosebit de îndrăznețe de a promova pacea prin muzică în Orientul Mijlociu. Ca pianist, Barenboim a fost admirat în special pentru interpretările sale artistice ale operelor lui Mozart și Beethoven. Ca dirijor, a fost recunoscut în special pentru conducerea Orchestrei Simfonice din Chicago. De asemenea, a fost lăudat și pentru conducerea concertului de Anul Nou de la Viena din 2009.

O legendă vie, așa cu l-au numit unii. Un muzician cu un intelect și o sensibilitate imense, ale cărui interpretări sunt marcate de înțelegerea profundă, de bogăția emoțională și de emoții intense. Un artist care „nu doar dirijează muzica, dar o și întruchipează”, un nume important în lumea muzicii clasice, a cărui măiestrie poate fi egalată doar de dedicarea sa pentru promovarea păcii prin schimburi culturale.

A primit recunoaștere internațională la vârsta de 12 ani

Daniel Barenboim s-a născut la 15 noiembrie 1942, în Buenos Aires, Argentina, din părinți evrei. A dat dovadă de un talent muzical ieșit din comun încă de la o vârstă fragedă și a început să ia lecții de pian cu tatăl său, care era pianist și profesor de muzică.

Barenboim a dobândit recunoaștere internațională la vârsta de 11 ani, când a cântat cu Orchestra Simfonică din Londra sub bagheta dirijorului Igor Markevitch, talentul său ca pianist atrăgând imediat atenția lumii muzicale.

Parteneriat cultural cu savantul palestinian Edward Said

Barenboim este considerat unul dintre cei mai desăvârșiți pianiști ai generației sale. Este cunoscut pentru interpretările sale ale operelor unor compozitori clasici ca Beethoven, Mozart și Chopin, precum și ale unor compozitori mai contemporani. A ocupat posturi de director muzical sau de dirijor principal în cadrul mai multor orchestre prestigioase, printre care Orchestra Simfonică din Chicago, Opera de Stat din Berlin și West-Eastern Divan Orchestra, pe care a co-fondat-o împreună cu savantul american de origine palestiniană, Edward Said (1935 – 2003).

Această orchestră se remarcă prin faptul că reunește tineri muzicieni din Israel și din țările arabe pentru a promova înțelegerea și colaborarea prin muzică, făcându-și astfel auzite opiniile sale deschise, și decent expuse, cu privire la problemele politice și sociale și folosindu-și platforma pentru a milita pentru pace în Orientul Mijlociu și pentru a critica politicile care, în opinia sa, împiedică pacea și schimbul cultural.

În 2009, a concertat pentru prima dată în Egipt, dirijând Orchestra Simfonică din Cairo

A fost cunoscut și extrem de apreciat parteneriatul, atât muzical, cât și personal, pe care l-au format timp de mai mulți ani Daniel Barenboim și Jacqueline du Pré (cei doi au fost căsătoriți), violoncelistă britanică născută la 26 ianuarie 1945, în Oxford, Anglia și considerată una dintre cele mai mari violonceliste ale secolului al XX-lea, colaborarea dintre ei producând interpretări de muzică de cameră memorabile.

În mod tragic, cariera lui Jacqueline du Pré a fost întreruptă de scleroza multiplă, o boală neurologică degenerativă. A fost diagnosticată la începutul anilor 1970, iar starea ei s-a deteriorat rapid, obligând-o să se retragă din activitate. În ciuda bolii, a continuat să predea și a rămas o figură inspirațională în lumea muzicală până la decesul ei, la 19 octombrie 1987, la vârsta de 42 de ani.

Barenboim este și autor de cărți, printre cele mai importante titluri publicate sub semnătura sa fiind autobiografia „A Life in Music” (1991) și „Music Quickens Time” (2008), o colecție de eseuri. În 2007 a primit premiul Praemium Imperiale pentru muzică al Asociației Japoneze de Artă.

De-a lungul carierei, Barenboim a primit numeroase premii, inclusiv premii Grammy pentru înregistrările sale, precum și distincții prestigioase, precum Medalia Goethe și Legiunea de onoare.

Cum a devenit cetățean israelian?

În ianuarie 2008, Daniel Barenboim a primit cetățenia palestiniană pentru activitatea sa de promovare a schimburilor culturale între tinerii din Israel și lumea arabă și, scrie The Guardian, „se crede că muzicianul de origine argentiniană este prima persoană din lume care deține atât pașaport israelian, cât și pașaport palestinian”. Cetățenia palestiniană a primit-o după un recital pe care l-a susținut în ianuarie aceluiași an în Ramallah, Cisiordania.

„În cele mai dificile circumstanțe, el a dat dovadă de solidaritate cu poporul palestinian”, declara la acea dată Mustafa Barghouti, deputat palestinian și candidat la președinție, după recitalul organizat pentru strângerea de fonduri dedicate ajutorului medical al copiilor din Fâșia Gaza. La rândul său, Barenboim, a catalogat atunci momentul ca fiind „emoționat și foarte, foarte fericit”, adăugând că a acceptat-o pentru că „simbolizează legătura eternă dintre poporul israelian și cel palestinian”.

Prin ideile și acțiunile sale, Barenboim a devenit o figură controversată pentru mulți israelieni, dar nu atât pentru simpatia pe care o manifestă în mod deschis față de palestinieni, cât pentru promovarea muzicii compozitorului german antisemit din secolul al XIX-lea Richard Wagner, pe care „a dirijat-o” la Ierusalim.

Daniel Barenboim a criticat guvernul israelian atunci când a fost nevoit să anuleze un concert în Ramallah, după ce Israelul a declarat că nu îi poate garanta siguranța, organizând, la un moment dat, și o conferință de presă pentru a protesta față de refuzul Israelului de a permite muzicienilor din orchestra sa Divan să intre în Ramallah.

Din 1988, Barenboim este căsătorit cu pianista rusă de origine israeliană Elena Bashkirova, cuplul având împreună trei copii.

Surse:

https://www.theguardian.com/world/2008/jan/15/musicnews.classicalmusic

https://www.britannica.com/biography/Daniel-Barenboim

Vă mai recomandăm să citiți și:

Eli Cohen, spionul israelian născut în Egipt

Străzi goale și călătorii anulate. Turismul israelian și cel palestinian, în colaps

Un copil este ucis la fiecare 10 minute în Gaza, a spus directorul OMS

Papa Francisc a deplâns situația „disperată” din Gaza și a cerut să se facă toate eforturile posibile

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase