Home » Istorie » Eli Cohen, spionul israelian născut în Egipt

Eli Cohen, spionul israelian născut în Egipt

Eli Cohen, spionul israelian născut în Egipt
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15.10.2023

Eli Cohen, spion israelian, considerat unul dintre cei mai de succes agenți sub acoperire din istorie, a acționat în mijlocul Guvernului sirian în anii 1960, faptele lui având implicații profunde pentru Orientul Mijlociu.

Numit și Kamal Amin Thaabet, Cohen s-a născut la 26 decembrie 1924 în Alexandria, Egipt într-o familie de evrei sirieni (a murit la 18 mai 1965 în Damasc, Siria). Între 1961 și 1965, după ce s-a infiltrat în armata și guvernul siriene la cel mai înalt nivel, jucând rolul unui prosper om de afaceri sirian, Eli Cohen a reușit să transfere secrete din interiorul celor două instituții importante siriene către autoritățile israeliene, în ceea ce este amintit ca fiind una dintre cele mai îndrăznețe și productive operațiuni de culegere de informații din istoria Israelului.

Cohen s-a remarcat încă de mic printr-o inteligență ieșită din comun și abilități lingvistice deosebite. În 1955, a călătorit în Israel pentru a urma un curs de spionaj, în anul următor revenind în Egipt, pentru ca în 1957 să fie expulzat din Egipt împreună cu alți evrei sioniști în urma crizei de la Suez, stabilindu-se, drept urmare, în Israel. Faptul că știa să vorbească fluent araba, engleza și franceza, plus carisma pe care o degaja, au atras atenția serviciilor secrete israeliene, Cohen devenind un candidat dezirabil la statutul de spion. Până să fie recrutat cu adevărat, în 1960, de organismul pentru inteligență și operațiuni speciale din Israel, Eli Cohen a lucrat ca traducător și contabil. În cele din urmă, bifând toate condițiile impuse de serviciile secrete israeliene, Cohen s-a alăturat serviciului de informații externe al Israelului, Mosad, unde a urcat rapid în grad, câștigând încrederea și respectul superiorilor săi.

Cea mai importantă contribuție a lui Eli Cohen

În 1961, după ce a fost trimis la Buenos Aires sub falsa identitate a unui om de afaceri sirian expatriat, Eli Cohen, acționând sub pseudonimul Kamal Amin Thaabet, și-a făcut relații printre membrii comunității de sirieni din Argentina, devenind o figură simpatizată și verosimilă în rândurile înalților funcționari angajați ai ambasadei siriene din Argentina, printre ei aflându-se și atașatul militar sirian Amin al-Hafez, ce avea să devină mai târziu președintele Siriei (între 1963 și 1966).

Eli Cohen
Eli Cohen (primul din stânga) și grupul său de spioni israelieni primesc pedeapsa cu moartea într-un tribunal militar din Damasc, Siria, 1965. Sursa foto: Profimedia

Cea mai importantă contribuție a lui Cohen la activitatea de informații a venit în timpul operațiunilor sale sub acoperire în Siria. Adoptând identitatea unui om de afaceri sirian pe nume Kamel Amin Thaabet, Cohen s-a infiltrat în cele mai înalte niveluri ale societății siriene, a cultivat cu meticulozitate și inteligență relații cu politicieni influenți, personal militar și elite sociale, reușind astfel să aibă acces la informații sensibile, pe care avea să le transmită serviciilor de informații israeliene. Rapoartele sale au oferit informații critice despre desfășurările militare siriene, strategiile de apărare și procesele de luare a deciziilor politice.

Rapoartele sale au evidențiat vulnerabilitățile siriene

În 1962, Eli Cohen s-a mutat în Damasc (capitala Siriei), cu ajutorul contactelor sale siriene ajungând în interiorul celor mai înalte cercuri de putere din Siria, iar la scurt timp după aceea începând să transmită către Israel diverse informații strict secrete care includeau planurile militare siriene.

Colectarea de informații de către Cohen a jucat un rol esențial în modelarea abordării Israelului față de iminentul Război de Șase Zile din 1967. Rapoartele sale au evidențiat vulnerabilitățile siriene, inclusiv apărarea slabă și lipsa de pregătire pentru un atac israelian. Aceste informații s-au dovedit neprețuite, permițând forțelor israeliene să planifice un atac preventiv decisiv care a neutralizat capacitățile aeriene siriene. Victoria israeliană în Războiul de Șase Zile a reconfigurat peisajul geopolitic al Orientului Mijlociu.

Cum a fost prins spionul?

Cu toate abilitățile și talentele sale dovedite de spion profesionist, Cohen manifesta totuși o oarecare neglijență în modul în care acționa, un exemplu concret fiind faptul că a ignorat sugestiile și avertismentele pe care le primise constant din partea autorităților israeliene vizavi de a nu transmite foarte des informații prin radio, în zile și la ore specifice. Această imprudență a dus, în final, la prinderea lui.

În ianuarie 1965, serviciile de contraspionaj sirian i-au identificat semnalul radio și l-au prins în timp ce efectua o transmisie. După ce a fost interogat, Eli Cohen a fost condamnat într-un proces militar și, în ciuda apelurilor internaționale la clemență, Cohen a fost executat public la 18 mai 1965, în Piața Al Marjeh din Damasc.  Moartea sa a fost o lovitură semnificativă pentru serviciile de informații israeliene.

Viața lui Cohen a fost inspirat  scrierea mai multor cărți, realizarea de filme documentare. De asemenea, a fost făcut și un serial de TV care a imortalizat povestea spionului, inclusiv impactul pe care acesta l-a avut în perioada respectivă. The Spy este o mini serie de șase episoade regizată de Gideon Raff și difuzată de Netflix.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Eli-Cohen

https://www.imdb.com/title/tt5952634/trivia/?ref_=tt_trv_trv

Vă mai recomandăm să citiți și:

Israel a înrolat un număr record de rezerviști în urma atacului lansat de Hamas

Planul Israelului de „răzbunare cruntă” împotriva Hamas ar putea fi complicat de ostatici

Istoria care a dus astăzi la războiul dintre Israel și Palestina

Golda Meir, prima și singura femeie prim-ministru a Israelului. „A fost o adevărată binecuvântare să nu fiu frumoasă”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase