Home » Cultură » Denis Villeneuve, regizorul celui mai bine cotat film de pe IMDb. Creatorul peliculelor „Dune” și „Dune: Part Two”

Denis Villeneuve, regizorul celui mai bine cotat film de pe IMDb. Creatorul peliculelor „Dune” și „Dune: Part Two”

Publicat: 13.06.2024

„Cinematograful este o formă de artă concepută pentru a trece dincolo de granițe. Iar ca regizor, singurul mod în care pot face un film este posibil atunci când mă simt aproape de cultura mea”, spunea Denis Villeneuve, de origine canadiano-franceză, regizorul care a reușit să facă un film ce, la doar o lună după ce a fost lansat în cinematografe, a devansat toate marile producții ale tuturor timpurilor clasându-se pe primul loc în topul celor mai bune filme votate pe site-ul IMDb.com, cu un scor de 9 din 10. Este vorba despre pelicula Dune: Part Two  (film cu un buget de 190 de milioane de dolari, distribuit de Warner Bros. Pictures) care are o distribuție formată, printre alții, din actorii Timothee Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Javier Bardem, Christopher Walken și Josh Brolin.

Atât Dune 2, cât și prima partea filmului (regizată tot de Villeneuve în 2021) sunt inspirate de epicul roman science-fiction din 1965 al autorului american Frank Herbert, publicat inițial ca două seriale separate în revista Analog.

Regizorul și scenaristul Denis Villeneuve s-a născut în 1967, în Trois-Rivières, Québec, Canada. A devenit interest de filme încă din copilărie, în liceu reușind să realizeze primele sale scurtmetraje. Și-a început cariera de regizor la National Film Board of Canada. Este cunoscut pentru lungmetrajele sale uimitoare din punct de vedere vizual și captivante din punct de vedere intelectual, câteva dintre filmele lui de referință fiind Arrival (2016), Sicario (2015), Prisoners (2013), Enemy (2013) și Incendies (2010).

„Am fost la premiera filmului Prisoners (2013) și am auzit două mii de oameni țipând în același timp. Moment în care m-am întors către prietena mea și i-am spus: Iubesc cinematograful! Este vorba despre împărtășirea emoțiilor. Este ceva colectiv”. (Dennis Villeneuve)

A studiat cinematografia la Université du Québec à Montréal (UQAM), dar a renunțat la studii înainte de a-și da licența. După absolvire, s-a angajat în cadrul National Film Board of Canada (NFB), unde a avut ocazia să colaboreze cu cineastul Pierre Perrault, un important regizor de producții documentare din Canada.

În ciuda faptului că nu a avut o educație formală completă în domeniul cinematografiei, Villeneuve și-a început cariera la sfârșitul anilor 1990, regizând scurtmetraje și documentare. Unul dintre primele sale scurtmetraje notabile este REW-FFWD (1994), făcut în colaborare cu artistul britanic Tricky (producător, rapper și compozitor), un proiect experimental prezentat cu succes în cadrul festivalului de film de la Cannes. În 1998, Villeneuve și-a făcut debutul cu lungmetrajul August 32nd on Earth, al cărui regizor, dar și scenarist a fost. Filmul spune povestea unei femei care, după ce supraviețuiește unui accident de mașină, pornește într-o călătorie pentru a îndeplini visul prietenului ei de a vizita un deșert.

Villeneuve a dezvoltat o reputație solidă pentru abilitatea sa de a crea imagini vizuale impresionante și de a explora subiecte complexe într-un mod provocator.

Cu fillmele lui, Denis Villeneuve a obținut trei nominalizări la Oscar, două pentru Dune (2022) și unul pentru Arrival (2017).

Conform IMDb.com, a avut o perioadă de pauză în urma unor decepții suferite după primele sale două filme August 32 pe Pământ (1998) și Maelström (2000), astfel că a condsiderat să intre într-un concediu (sabatic) prelungit de nouă ani, perioadă în care s-a concentrat exclusiv pe familie. A jurat atunci că va reveni „când voi fi pregătit să fac un film de care să fiu mândru”, ceea ce s-a întâmplat odată cu producția Polytechnique (2009) – 7.2, IMDb.com, o dramatizare a masacrului din Montreal din 1989, în timpul căruia mai multe studente la inginerie au fost ucise de un misogin instabil. Filmul a fost dedicat victimelor acestei tragedii și familiilor lor.

Primul lui film regizat și lansat la Hollywood a fost Prisoners (2013), un thriller plin de mister despre dispariția a două fetițe. Pelicula a fost urmată de Sicario (2015), „o incursiune tensionată și brutală în războiul impasibil împotriva drogurilor”, ambele producții bucurându-se de popularitate. În 2016 a regizat Arrival , un film SF pătrunzător, bazat pe cartea Story of Your Life de Ted Chiang, cu Amy Adams în rolul principal. Pentru Arrival, Villeneuve a fost nominalizat la Oscar pentru regie, filmul primind o nominalizare pentru cel mai bun film.

Primul Dune, din 2021, cu Timothée Chalamet în rolul principal, a fost cel mai mare succes comercial al său de până atunci, primind 10 nominalizări la Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, și câștigând șase – pentru cel mai bun sunet, pentru cele mai bune efecte speciale, pentru cel mai bun design de producție, pentru cea mai bună muzică (Hans Zimmer), pentru cel mai bun montaj.

Printre influențele sale din domeniul cinematografiei se numără Steven Spielberg, François Truffaut, Jean-Luc Godard, Stanley Kubrick, Ingmar Bergman, Ridley Scott, Jacques Audiard, Yorgos Lanthimos, Pierre Perrault și Michel Brault, iar în topul filmelor preferate pe primul loc se află Odiseea spațială (1968), de Stanley Kubrick, urmat apoi de pelicule precum Seven Samurai (1954), Vertigo (1958), Close Encounters of the Third Kind (1977), Dead Ringers (1988), Amores Perros (2000), Children of Men (2006), There Will Be Blood (2007), Inception (2010), Dunkirk (2017) și Mother! (2017).

Denis Villeneuve este căsătorit din 1997 cu Tanya Lapointe, reporter și producătoare de televiziune canadiană, cuplul având împreună trei copii.

„Denis Villeneuve, a cărui superbă descoperire din 2010, Incendies, a lansat o serie de filme aclamate, printre care Sicario (2015), Arrival (2016) și Blade Runner 2049 (2017) – rămâne un fidel al principiilor cinematografiei de școală veche, realizând filme atente și inventive din punct de vedere vizual, care nu respectă niciun canon prestabilit. Într-o epocă în care mulți cineaști au fost nevoiți să se resemneze să lucreze la scară mică, Villeneuve refuză să lase industria să îl limiteze” (Time Magazine, ianuarie 2024)

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0898288/awards/?ref_=nm_ql_2

https://www.britannica.com/biography/Denis-Villeneuve

https://time.com/6589871/denis-villeneuve-dune-part-two-interview/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Regizorul care a câștigat primul Oscar din istoria Ucrainei „nu și-ar fi dorit să fie pe scenă”

Billy Bob Thornton, actor, regizor, muzician și fost soț al uneia dintre cele mai populare actrițe din lume. „Mă afundasem de tot în tristețe, iar cea care m-a salvat a fost Angelina”

Jean Negulesco, singurul regizor român nominalizat la Oscar. Vedetă la Hollywood, dar necunoscut în România

Ce crede regizorul Christopher Nolan despre succesul filmului „Oppenheimer”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase