Home » Cultură » Chris Martin, cea mai sexy vedetă vegetariană din lume

Chris Martin, cea mai sexy vedetă vegetariană din lume

Publicat: 13.06.2024

Chris Martin, născut la 2 martie 1977, în Whitestone, Devon, Anglia, este cunoscut mai ales ca vocalist principal și co-fondator al trupei rock britanice Coldplay. Martin și-a întâlnit viitorii colegi de trupă la University College London, unde a obținut o diplomă în Studii despre lumea antică, cu onoruri de primă clasă în greacă și latină. Coldplay s-a format în 1996, iar albumul lor de debut „Parachutes” a fost lansat la 10 iulie 2000, propulsându-i la faima internațională.

Chris Martin și Coldplay au câștigat numeroase premii Grammy, inclusiv premiul pentru înregistrarea anului pentru „Clocks” și „Viva la Vida”și premii Brit Awards pentru cel mai bun grup britanic și pentru albumul anului.

Cu peste 100 de milioane de albume vândute în întreaga lume, Coldplay se numără printre cele mai bine vândute formații muzicale din toate timpurile, iar cu hituri precum „Yellow” (2001), „Viva La Vida” (2008) și „Something Just Like This” (2017) în topul Billboard Hot 100, s-au clasat în mod constant printre cele mai influente trupe. Dețin trei dintre cele mai bine vândute 50 de albume din Marea Britanie și cele mai multe albume care au ajuns pe primul loc în regiune fără să rateze topul, în timp ce „My Universe” este primul cântec al unui grup britanic care a debutat vreodată în topul Billboard Hot 100.

În 2016, Coldplay a fost capul de afiș al spectacolului din pauza Super Bowl alături de Beyoncé și Bruno Mars, iar printre colaborările trupei se numpără acelea cu artiști precum Rihanna, Kanye West și The Chainsmokers la piese de succes care au ajuns în fruntea topurilor din întreaga lume.

Coldplay este renumită pentru spectacolele sale live uimitoare din punct de vedere vizual, care încorporează montări de scenă elaborate și elemente interactive pentru a atrage fanii în timpul concertelor.

Coldplay are două dintre cele 15 turnee cu cele mai mari încasări din toate timpurile. Turneul A Head Full of Dreams, care s-a desfășurat din martie 2016 până în noiembrie 2017, s-a întins pe cinci continente și a inclus un total de 122 de concerte, fiind unul dintre cele mai lungi și mai ample turnee ale trupei de până acum. „A Head Full of Dreams Tour” a fost un succes comercial masiv, având încasări de peste 523 de milioane de dolari și vânzând peste 5,4 milioane de bilete pe toată durata sa.

De asemenea, de mare success a fost și turneul „Mylo Xyloto Tour”, care a avut loc în perioada octombrie 2011 – noiembrie 2012. Turneul a cuprins 99 de concerte pe cinci continente și a avut încasări de peste 189 de milioane de dolari.

Industria fonografică britanică a salutat trupa ca fiind una dintre „cele mai influente” din lume. De asemenea, în 2023, revista Time a declarat că grupul se numără printre cei mai influenți lideri ai acțiunii climatice de pe planetă.

De la succesul albumului „Parachutes”, Coldplay a rămas una dintre cele mai mari trupe din lume, o prezență constantă la radio și una dintre puținele trupe britanice de stadion din secolul XXI.

Cunoscuți filantropi și activiști, membrii Coldplay donează 10% din profiturile lor în scopuri caritabile și susțin diverse organizații umanitare.

În 2008, Coldplay a fost implicată într-o controversă de plagiat de mare amploare. Sursa disputei a fost popularul lor single „Viva la Vida”, care ajunsese pe primul loc în topul UK Singles Chart și pe primele cinci locuri în Billboard Hot 100. Asemănările melodiei cu piesa instrumentală „If I Could Fly” a chitaristului american Joe Satriani au fost semnalate pentru prima dată de ascultători și bloggeri muzicali. Satriani însuși a intervenit în această problemă, declarând într-un interviu acordat revistei Rolling Stone că el crede că trupa Coldplay a copiat porțiuni semnificative din lucrarea sa fără permisiune, spunând că atunci când a ascultat pentru prima dată „Viva la Vida”, a simțit că a primit „un pumn în stomac”, explicând că a recunoscut instantaneu melodia și că s-a simțit violat ca muzician. Echipa de avocați a lui Satriani a trimis o scrisoare de încetare a înregistrărilor către casa de discuri a Coldplay, EMI, cerând ca piesa să fie retrasă de pe piață și ca drepturile de autor să fie plătite lui Satriani. Bătălia juridică care a urmat a durat câteva luni și a generat o atenție semnificativă din partea presei. Ambele părți au purtat negocieri private, iar Coldplay și Joe Satriani au ajuns la o înțelegere în disputa lor privind încălcarea drepturilor de autor. Termenii înțelegerii nu sunt cunoscuți, dar Billboard a raportat că procesul intentat de Satriani împotriva Coldplay a fost respins. Potrivit documentelor judiciare obținute de Billboard, cazul a fost respins „la înțelegere” de către tribunalul districtului central din California la 14 septembrie 2009, ceea ce sugerează că părțile au ajuns la o înțelegere extrajudiciară, cel mai probabil Coldplay plătindu-i lui Satriani o sumă de bani nedezvăluită. Nici Coldplay și nici Satriani nu au comentat public finalul procedurii.

Chris Martin, unul dintre cei mai distincți și mai populari cântăreți și compozitori din Marea Britanie, s-a născut la 2 martie 1977 în Whitestone, UK. Părinții săi, Anthony Martin, fost contabil, și Alison Martin, profesoară de muzică, au fost aceia care i-au susținut interesele muzicale încă de la o vârstă fragedă, îndrumându-l în această direcție. Primul său contact direct cu muzica au fost lecțiile de pian pe care le-a luat încă de mic, ulterior învățând să cânte la chitară și să scrie cântece în timpul facultății. Chris Martin a studiat la prestigioasa Sherborne School din Dorset, iar în copilărie și adolescență a fost inspirat muzical de artiști precum a-ha, Echo & The Bunnymen, The Smiths, U2 și Peter Gabriel, care au obținut succes comercial în anii 1980. Și, așa cum deja am menționat, a mers la University College, Londra pentru a urma Studii despre lumea antică, unde și-a întâlnit, de asemenea, viitorii colegi de trupă Coldplay.

Despre Chris Martin se mai știe că a fost căsătorit, din 2003 până în 2016, cu vedeta de la Hollywood Gwyneth Paltrow, pentru care a scris piesa „Fix You” și cu care are doi copii, din 2017 și până în prezent fiind într-o relație, chiar dacă recent semnalată de presă ca fiind atinsă de ceva probleme sentimentale, cu altă actriță, americanca Dakota Johnson, fiica actorilor Don Johnson și Melanie Griffith.

Chris Martin a declarat că, în opinia sa, piesa „Bittersweet Symphony” a trupei The Verve este probabil cel mai bun cântec scris vreodată, iar vocalistul Richard Ashcroft este cel mai bun cântăreț din toate timpurile.

În afară de „Fix You”, a mai scris pentru fosta lui soție Gwyneth Paltrow piesa „ Moses”, iar pentru regretatul și marele Johnny Cash, „Til Kingdom Come”.

Împreună cu ceilalți colegi de la Coldplay a câștigat un premiu Grammy pentru cea mai bună interpretare rock a unui duo sau grup cu voce pentru „In My Place” (2002), un premiu Grammy pentru cel mai bun album de muzică alternativă pentru „A Rush Of Blood To The Head” (2002), un Grammy pentru cel mai bun album de muzică alternativă pentru „Parachutes” (2001) și un premiu Grammy pentru înregistrarea anului pentru „Clocks” (2003).

În 2014, conform IMDb.com, a fost ales pentru a-l introduce pe fostul solist și lider al trupei Genesis, Peter Gabriel, în Rock and Roll Hall of Fame.

Este vegetarian, drept urmare, PETA l-a declarant „Cea mai sexy vedetă vegetariană din lume”. (PETA  – People for the Ethical Treatment of Animals este o organizație americană nonprofit pentru drepturile animalelor, cu sediul în Norfolk, Virginia, condusă de Ingrid Newkirk. PETA afirmă că entitățile sale au peste 9 milioane de membri la nivel mondial.)

Potrivit unui articol publicat de The Times în mai 2023, Martin are o avere netă estimată la 160 de milioane de lire sterline, iar veniturile membrilor Coldplay, conform unui studiu publicat de Pollstar în 2024, ar fi de 1.77 miliarde de dolari, plasându-se pe locul al 6-lea după Bruce Springsteen and the E Street Band, Taylor Swift, Elton John, The Rolling Stones și U2, în topul artiștilor cu venituri din concerte de peste 1 miliard de dolari.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm1112874/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.britannica.com/biography/Chris-Martin

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?

Sir Paul McCartney, aproape cel mai bogat muzician din lume. „Dacă abatoarele ar avea pereți de sticlă, toată lumea ar fi vegetariană”

Test de cultură generală. Care este diferența dintre vegan și vegetarian?

Curiosul caz al lui Ben Affleck. Un grădinar și două flori: Ben și duo Jen

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Maia Sandu: „Noi am luptat corect și am câștigat corect într-o luptă nedreaptă”
Maia Sandu: „Noi am luptat corect și am câștigat corect într-o luptă nedreaptă”
Cum s-a apărat o senatoare australiană care l-a huiduit pe regele Charles
Cum s-a apărat o senatoare australiană care l-a huiduit pe regele Charles
Șoferii Ford, avertizați să nu mai folosească adaptoarele gratuite de la Tesla
Șoferii Ford, avertizați să nu mai folosească adaptoarele gratuite de la Tesla
Câți dintre europeni susțin utilizarea Inteligenței Artificiale în poliție și armată?
Câți dintre europeni susțin utilizarea Inteligenței Artificiale în poliție și armată?
Avertismentul unui șef al serviciilor secrete: Inteligența Artificială va accelera radicalizarea online
Avertismentul unui șef al serviciilor secrete: Inteligența Artificială va accelera radicalizarea online
Noi specii din Triasicul târziu, scoase la lumină în statul american Arizona
Noi specii din Triasicul târziu, scoase la lumină în statul american Arizona
Europa a fost un lider în ceea ce privește salvarea naturii. Acum, regresul ar putea amenința progresul global
Europa a fost un lider în ceea ce privește salvarea naturii. Acum, regresul ar putea amenința progresul global
O descoperire surprinzătoare sub fundul mării. „Am fost surprinși pentru că nu știam că există acolo”
O descoperire surprinzătoare sub fundul mării. „Am fost surprinși pentru că nu știam că există acolo”
De ce copiii ar trebui să fie încurajați să se joace cu noroi?
De ce copiii ar trebui să fie încurajați să se joace cu noroi?
Studiu: simțul olfactiv uman este mai rapid decât se credea anterior
Studiu: simțul olfactiv uman este mai rapid decât se credea anterior
Test de cultură generală. Care țară nu are țânțari?
Test de cultură generală. Care țară nu are țânțari?
ProMotor anunță lansarea episodului 55 al „Podcast cu Prioritate” cu invitatul special George Buhnici
ProMotor anunță lansarea episodului 55 al „Podcast cu Prioritate” cu invitatul special George Buhnici
Misterul unei pitice cenușii, rezolvat după 29 de ani
Misterul unei pitice cenușii, rezolvat după 29 de ani
Cercetătorii vor să afle dacă într-adevăr poluarea provoacă demență
Cercetătorii vor să afle dacă într-adevăr poluarea provoacă demență
Industria auto europeană, în moarte clinică din cauza mașinilor electrice
Industria auto europeană, în moarte clinică din cauza mașinilor electrice
Egiptul, oficial liber de malarie. „Boala care i-a afectat pe faraoni aparține acum istoriei”
Egiptul, oficial liber de malarie. „Boala care i-a afectat pe faraoni aparține acum istoriei”
Culisele Proiectului Manhattan prin care americanii au pus capăt celui de-Al Doilea Război Mondial. Unul dintre inventatori a murit chiar în timpul experimentelor
Culisele Proiectului Manhattan prin care americanii au pus capăt celui de-Al Doilea Război Mondial. Unul dintre inventatori ...
O nouă tehnologie poate diagnostica demența în doar câteva secunde
O nouă tehnologie poate diagnostica demența în doar câteva secunde